3-3-3-regeln härrör från en gammal artikel från 1954 och har sedan hängt kvar som klassifikationskriterier inom forskningen. Det finns egentligen ingen grund för att dra gränsen just där eftersom det varken säger något om orsaken till skrikigheten eller avslöjar något om barnets framtida utveckling eller temperament, utan det har bara råkat bli så att definitionen har hängt med. För att få en klinisk diagnos behöver kriterierna inte vara uppfyllda utan det räcker i praktiken med att föräldrarna söker vård för att de upplever barnet som onormalt skrikigt/missnöjt och att man vid undersökning inte hittar någon anledning till skrikigheten.
I originalartikeln står det ?...lastning for a total of more than three hours a day...? dvs sammanlagd tid var det som avsågs från början åtminstone.
Tiden spädbarn skriker otröstligt under ett dygn är normalfördelad och snittet är typ 2 h eller något liknande, dvs det finns en liten grupp bebisar som är nöjda hela tiden, en liten grupp som skriker/är missnöjda hela tiden, och de allra flesta bebisar ligger någonstans mittemellan dessa extremer och har kortare eller längre stunder då de är svårtröstliga och missnöjda.
Tittar man på friska barn som grupp så ser man att den genomsnittliga skriktiden ökar från och med ca 3 veckors ålder till ca 8 veckor, och därefter sjunker den fram till 3 månaders ålder. Detta mönster ser man på gruppnivå oavsett om barnet har kolik enligt 3-3-3-regeln eller är ett sk nöjt barn.
Det finns alltså ingen tydlig gräns mellan kolik och ?inte kolik?, utan det handlar om var på skalan man väljer att dra gränsen.
Sammantaget: det har ingen betydelse om du kallar det kolik eller ?kvällsoro? eller något annat, utan använd det ord du tycker passar bäst. Har man det jobbigt, med sömnbrist, ont i ryggen från bärande, oro osv så är kolik ofta ett bättre ord för att få utomstående att förstå vad man går igenom.