Styr upp och sysselsätt. Tänk på hur de gör på förskolan med tydliga rutiner, regler, krav och samtidigt många alternativ att vara kreativ och att leka aktivt. Håll dem också i sär under tider då de alltid verkar bråka. Det är ok att parkera dem framför en skärm en halvtimme om det är istället för att lyssna på skrik och gråt non-stop när ni lagar mat. Och tvärt om, om det finns något som de tycker om att göra tillsammans utan att bråka så gör det till en prioritet att de får göra det.
Samla också på dig lekar som är lättare att göra alla tillsammans utan bråk och lägg också märke till de lekar och aktiviteter som alltid, alltid leder till konflikter. Lite grovt så är mer tävlingsinriktade lekar svårare, medan typ blåsa såpbubblor, hoppa hage, leta insekter under stenar och måla brukar vara smidigare. Faktum är att vi under några mer konfliktfyllda år hade helt tävlingsstopp hemma.
Vi har noll tolerans för våld och fysiska aggressioner i vårt hem. Går det så långt ingriper en vuxen omedelbart. Men om det bara är tjafs och gräl, så kan det vara en bra strategi att vara lite mer nonchalant och låta dem reda ut det själva. Att ställa till bråk ska inte vara ett snabbt sätt att få de vuxnas uppmärksamhet.
Den lilla är kanske lite liten än, men det är ok att säga att de allmänna utrymmena i hemmet är fredade från skrik och utbrott och att de kan ta den typen av uppträdande till sina egna rum.
Familjemöte - har ni testat det? Ni har ett möte och diskuterar vad ni vill göra som familj (utflykter, böcker ni vill läsa, projekt hemma ... ), vilka regler ni ska ha för att leva tillsammans och ni kan ta upp problem och försöka hitta lösningar tillsammans. Barn brukar älska det och det är ett bra sätt att se till att alla känner sig hörda.