sysop skrev 2020-02-24 09:14:02 följande:
Du blandar ihop lite saker,
Som framgår av TS så är det inte TS som är pappa till dessa två barn och inte heller särskild förordnad vårdnadshavare, vilket innebär att mamman är vårdnadshavare och är hon satt ur spel så är det upp till socialnämnden att lösa frågan (paragraf 6, kan alltså inte tillämpas i detta fall).
2 § Ett barn står under vårdnad av båda föräldrarna eller en av dem, om inte rätten har anförtrott vårdnaden åt en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare. Vårdnaden om ett barn består till dess att barnet fyller 18 år.
6 § Står barnet under vårdnad av båda föräldrarna eller en av dem, får de avtala att vårdnaden skall vara gemensam eller att en av dem skall ha vårdnaden om barnet. Avtalet skall gälla, om det är skriftligt och socialnämnden godkänner det.
Socialstyrelsen har inte detta uppdrag som du beskriver,
Det som man möjligen skulle kunna titta på är kap 11 FB (Om god man och förvaltare)
Råkade skriva fel, skulle vara socialnämnden inte socialatyrelsen.
Men socialnämnden går endast in och beslutar om vårdnadshavare om den gamla vårdnadshavaren avlider eller är sk varaktigt oförmögen.
Och fullmakter kan absolut ges av en vårdnadshavare så att någon annan inom ramar kan få vissa av rättigheterna som tillfaller en vårdnadshavare.
Det klassiska exemplet är väl vid enskild vårdnad där man med fullmakt ger den som är icke vårdnadshavare rätt att ha kontakt med skola, sjukvård etc.
Sen tror jag man på samma sätt kan skriva en fullmakt till någon närstående om vårdnadshavaren tex ska åka bort ett antal månader etc.
Finns det något som styrker att man inte kan göra det?