Stefan99 skrev 2019-04-19 21:50:45 följande:
Blir dålig i magen av fläskkött, fågel och fisk, får gaser och diarrer.
Kan inte heller äta bröd med mycket fibrer eller frön.
Kan inte äta färdiga såser.
Det enda jag tycks tåla att äta idag är nötkött som är lättkryddat med salt.
Jag kan inte heller dricka läsk, öl, vin eller sprit.
Kan inte äta smör.
Tål inte mjölkprodukter eller gluten.
Har inte blivit utredd för mina bevsär men borde kanske gå till en läkare då jag tycks tåla färre och färre produkter i matcirklen.
Jag kan inte äta frukt då det sätter fart på magen.
Har problem med svullen mage hela tiden.
Blir väldigt gasig av grönsaker och frukt.
Vad fasiken ska man äta när magen är överkänslig mot i princip allt ?
Hamburgare utan krydda är typ det enda jag kan äta som det känns
Är det e nummer jag kan vara känslig mot ?
Låter som att du har en obalans i din mage, har du ätit penicillin under den sista tiden?
Det kan även vara ett resultat av för mycket sockerrik mat. Du beskrev att du tidigare drack mycket läsk och öl. Med sockerrik mat menar jag all mat som innehåller socker men även mat som innehåller andra snabba kolhydrater som snabbt kan omvandlas till socker såsom mjölmat (pasta, bröd mm), vitt ris och potatis. Denna maten missgynna de goda bakterierna i tarmen och gör att skadliga bakterier och svamp istället breder ut sig.
För att komma rätta med problemet kan du försöka äta mer fermenterade mat såsom mjölksyrade grönsaker, yoghurt, fil eller andra fermenterande livsmedel. Sedan är det även bra att äta probiotika (saker som de goda bakterierna mor bra av) såsom resistent stärkelse som bli finns i bönor, kall kokt potatis, potatismjöl mm. Men det gäller att introducera detta långsamt, för har du dålig tarmflora så kommer din mage istället reagera dåligt på detta.
Det finns även olika probiotika i hälsokostbutiker. Men frågan hur verkande dessa tabletter är då bakterier är en levande organism och bör förvars kallt för att överleva.