Förskolans specialpedagog brukar, i alla fall där jag bor, ha som uppgift att jobba mot personalen. Specialpedagoger kommer till förskolan och observerar, sedan handleder den personalen och ger förslag på hur de kan jobba/tänka. Det är ovanligt att specialpedagoger jobbar med enskilda barn. Den ger i stället tankar på hur man kan underlätta eller träna, anpassa, med fokus på att det ska fungera i hela gruppen.
Men det är ju också intressant/viktigt att föräldrarna vet hur barnet har det på förskolan, så det brukar också vara samtal med dem. Det blir mer som information hur man jobbar på förskolan. Och hur olika situationer fungerar där.
Specialpedagoger ställer inte diagnoser. Det är en vanlig pedagog,med lite extra utbildning. Om det finns misstanke om att något inte stämmer, så kanske de lite försiktigt frågar om ni också känner igen detta och ger tips om var ni kan få hjälp att kolla upp det. I förskolan finns personal som har träffat på måååånga barn, därför kan det vara lätt att uppmärksamma om något avviker. Men vi kan verkligen inte ställa diagnoser, det är ett stort arbete, en utredning som utförs av andra kompetenser med utbildning på just detta. I en sådan utredning är ni föräldrar mycket delaktiga, förskolan har oftast en mycket liten roll då.
Så tråkigt att du fick ett snorkigt bemötande i telefonen. Förhoppningsvis var det bara något annat som spökade där, kanske hen var superstressad/migrän/just fått något tråkigt besked osv?
Försök släppa det där samtalet, och se fram emot träffen ni ska ha. Det är ju bra att personalen uppmärksammat ev ?problem? redan nu, ju tidigare man kan sätta in åtgärder desto bättre. Oftast ganska små åtgärder, kanske barnet behöver få sitta i knä på samlingen, eller få extra tid vid påklädningen när de flesta andra redan gått ut... det är mer sådana typer av åtgärder man ägnar sig åt.