• Apricospaj

    Behöver er hjälp med tips för buffé

    Hej!

    På lördag ska vi ha ca 23 vuxna och 6 barn hemma. Först har kalas för barnen med korv med bröd, pastasallad och olika grönsaker och en cremefraishe röra att doppa de i.

    Samt tårtan.

    Två timmar senare tar vi fram maten för de vuxna samt de barn som vill äta igen.

    Vi vill ha buffé så kom gärna med era absolut bästa förslag! Vi har några vegetarianer så gärna även sådana rätter.

    Gärna tips på utländska rätter men även svenska blir perfekt.

    Tyvärr går all typ av fisk bort då vår fiskallergiker även är allergisk mot lukten. Nötter kan vi inte heller ha men olika tycler av från fungerar.

    Vi uppskattar alla recept:)

  • Svar på tråden Behöver er hjälp med tips för buffé
  • Kjell2

    Ska ni laga själva se till att saker kan tillagas i ugn eller storgryta och lagras

    Grillade kycklingdelar
    Rostbiff
    Skinkstek i skivor
    Dubbelmarinerad oxfile
    Salami
    Köttgryta
    Majssoppa
    Falafel
    Tabouleh
    Hummus
    Lasagne
    Aubuginröra

  • erikaABC

    Lägg upp cremefraiche röran i så många skålar som det är barn. Så att de får varsin att doppa i. Fast det har du nog redan tänkt.

  • Apricospaj

    Kjell2:

    Tack för alla tips!

    Om man tillagar kycklingen i ugnen dagen innan blir den för torr tro dagen efter om

    Jag värmer den i ugnen igen.

    Behöver spara så mkt tid som möjligt nämligen.

  • Apricospaj

    Kjell2:

    Tack för alla tips!

    Om man tillagar kycklingen i ugnen dagen innan blir den för torr tro dagen efter om

    Jag värmer den i ugnen igen.

    Behöver spara så mkt tid som möjligt nämligen.

  • Kjell2
    Apricospaj skrev 2018-10-17 10:43:54 följande:

    Kjell2:

    Tack för alla tips!

    Om man tillagar kycklingen i ugnen dagen innan blir den för torr tro dagen efter om

    Jag värmer den i ugnen igen.

    Behöver spara så mkt tid som möjligt nämligen.


    Nej, inte om du tillagar med skinnet kvar, t ex klubbor. Kan serveras kalla.


  • Duckan

    Mini-pizzor. Går bra att göra med olika toppings så de även passar vegon.

  • Apricospaj

    Okej vad bra! Tack Kjell2

    Duckan: har du något recept? Eller förslag på toppings?

  • Duckan

    Jag är ingen mästare till kock, men kan tänka mig att många gillar ex chevre och ruccola, klassisk skinka och svamp, salami, tonfisk, ja just pizza går ju att toppa med precis vad som helst.

  • klyban

    Jag skulle undvikit att ha delad mat för barn och vuxna, då jag vet det skapar mer arbete än man önskar.

    Man får hitta en del rätter som går göra dagen innan(men det verkar ju lite sent nu).
    Så kan man välja att ha enkla saker och tillaga på plats, men det kräver ju att man förbereder en hel del och får lägga tid på kalaset.
    Finns en hel del rätter som går göra på plattan på 5min.


    Men en riktig Mexikanskt taco-buffe är satans gott(ej tex-mex nu, även om man kanske kunde plockat in nått där ifrån), egna tortillas som var och en kan tillaga vid ätandet för högsta njutning.
    Testat detta delvis, och mitt intryck är att folk tycker det är roligt och intressant och stå där och plocka i saker de aldrig sett eller prövat innan.
    Och de som aldrig testat Mexikanska tacos, inser snabbt hur mycket lättare de är än texmexens.


    hur många meter var det?
  • Apricospaj

    Hej!!

    Tack för alla tips!

    Jag lagade mat i 2 dygn bokstavligen det var lite klantigt.

    Nästa år ska jag definitivt prova mexikanskt.

    Klubban: Kan du snälla skriva ned vad du skulle ha för saker i den buffén?

    Jag gör gärna en sådan buffé nu innan jul.

  • klyban
    Apricospaj skrev 2018-10-20 23:38:05 följande:
    Hej!!
    Tack för alla tips!

    Jag lagade mat i 2 dygn bokstavligen det var lite klantigt.

    Nästa år ska jag definitivt prova mexikanskt.

    Klubban: Kan du snälla skriva ned vad du skulle ha för saker i den buffén?

    Jag gör gärna en sådan buffé nu innan jul.

    Det är jobbigt och börja laga mat för två olika sittningar, och bör alltid undvikas om det är möjligt.
    Och kör man så måste man ha saker som man har gemensamt.
    Då det blir så satans mycket jobb och för rätt lite egentligen.

    Få se om jag orkar skriva ihop en buffé senare.


    Men pulled pork, fajitas(biff och kyckling går göra), en biff och en fisk, låter som bra proteiner.
    Sen salsa några sorter, gucamole, refried beans.
    Grönsaker är inte riktigt samma, utan man trycker på lite andra och färre grönsaker i själva tacosen än vad vår texmex  gör.(men man gör som man vill tycker jag med grönsaker).

    Efterrätt kan man köra pastel tres letches(går göra dagen innan, och dränka med den kondenserade mjölken), en Mexikansk/Sydamerika inspirerad sak, är egentligen sockerkaka och kondenserad mjölk, är gott med lite grädde på och kanderade mandel på.
    www.thespruceeats.com/how-to-bake-basic-tres-leches-cake-2343013

    Detta är bara drag, ska jag skriva ihop nått sånt här tar det ett tag.
    Det finns saker man kan göra dagen innan, en del kan man inte göra innan precis när man ska äta.
    Pulled pork går göra dagen innan, men är godast ny(har man ugnen ledig under 4-5h, så sköter den sig själv där dock(grillen blir den dock godast, men då är det dubbel tid helt plötsligt och 10ggr godare)).


    Fajitas steks kort före, max 1h, som sen står på låg värme i ugn.
    Biff och fisk(man kan göra en ceviche variant av fisken(kemisk kokning), är liknande på, fisk ska tillagas till en låg temp ~50 grader, annars blir den torr.

    Salsa går göra dagen innan de flesta, guacamole ska göras när man äter.
    Nå salsa bör vara rätt stark, om nu inte alla är rädda för hetta, då kan man ju skippa detta.

    Jag skulle finna detta en rätt okey laddning av arbete, men man får nog vara rätt så erfaren i köket och hålla en hög hastighet.
    Men även med mindre erfarenhet går det planera ihop detta, man behöver inte ha så mycket olika proteiner.
    Man kan gå på en kött och en fisk, och ta tillverkningsmetoder som sköter sig självt, pulled pork är perfekt här.


    Men man kan titta runt på Mexikanska tacos och se vad som lockar en, ofta är det rätt få ingredienser i en Mexikanska tacos, mot en texmex som vi trycker fulla med allt vi hittar.
    En hel del saker som inte är nämna, smakrik ost tycker jag är viktigt, sen lime, gräddfil(ej cräm fräs eller feta saker), som man kan smaksätta med nått eller naturell.
    Koriander är för en del viktigt, Asien affärerna har bra och rätt billig koriander, än den dyra smaklösa på ICA.
    Nån stark sås, och nu orkar jag inte tänka mer Flört
    Men är det nått så fråga bara, man har faktiskt rätt stor frihet trots allt.


     


    Gör man majs tortillas, så ska dessa göras vid precis vid ätandet.
    Och vetemjölstortillas kan man göra e par timmar innan i alla fall, men blir såklart godast vid ätandet.
    Och känner man detta är övermäktigt för en, så hoppar man detta.
    Men en Mexikansk tacos ska vara liten, man ska kunna skyffla in det i ett enda bett om man anstränger sig.


    Det menar jag inte man ska trycka in allt i munnen, utan är bara för förklara att de ska vara små.
    En tortilla press är galet bra här, är man bara familjen och part stycken, så kavlar man ett par såna här snabbt.
    Dock galet svårt och få lika utan press.
    Och jo, tortilla är en degblandning, så ni inte gör omelettliknande istället, som jag vet en del lyckas med som ska göra egna tortillas.
    Man an tycka att all vätska som skulle vara med var en hint om att det inte var vanliga tortillas, men hör den rätt ofta faktiskt.


    hur många meter var det?
Svar på tråden Behöver er hjälp med tips för buffé