• mandelskrutten

    Sommarens bränder i norra landet! Frågor!

    Ställer lite frågor beträffande bränderna i vårat land.

    För det första undrar jag hur Sverige kan komma att inte vara förberedda på att det faktisk kan innebära sommarbränder och svårsläckta. Undrar även hur bränderna i norr kan bre ut sig så enormt bara sådär.

    Enorma ytor/hektar.

    Därmed borde vi ha resurser som specialflygplan för att kunna släcka bränderna istället för att behöva be om hjälp från andra länder. Pinsamt.

    Sedan är det märkligt att vårat land fått enorma bränder då det i tex Malaysia är varmt året runt men får aldrig bränder.

    Någon som kan komma med kloka svar?

  • Svar på tråden Sommarens bränder i norra landet! Frågor!
  • Tecum

    Sverige har stuckit huvudet i sanden och blundat för att vi också skulle kunna få extremtorka. Mycket har blivit bättre efter branden i Västmanland men för lite resurser har tillförts . Klart att ett skogsland som Sverige ska ha plan som kan vattenbomba! Det är bara dumsnålhet och önsketänkande att slira på det. Vi har inte haft riktiga torrsomrar sedan 90-talet och blivit invaggade i säkerhet.

    Svårt att säga varför bränderna blir så förödande. Jag har varit på brandområdet i Västmanland och där gick vägar på alla håll så tillgängligheten var inget problem där. Men antagligen startar bränderna på mer otillgängliga platser och hinner utvecklas innan brandförsvaret lyckas kraftsamla. Men numera ( till skillnad från 2014) sätter man igång direkt med vattenbombning så det borde gått bättre.

    Malaysia har ett regnskogsklimat och marken är oftast fuktig. Men åtminstone i grannlandet Indonesien har det rasat förödande bränder som startats efter svedjebränning.

  • Padirac

    Det har varit en extremt ovanligt torr vår och sommar med ännu mer extremt ovanligt höga temperaturer under vår och sommar.

    Det moderna skogsbruket ökar risken för brand, både sättet marken behandlas efter avverkning och med de maskiner som används.

    En del bränder är anlagda, sommarens bränder i Sala och på andra ställen var troligen anlagda - vem som får ut något av det kan vi fundera på. Vilka här på forumet försöker dra växlar på dessa saker till exempel?

    Det brinner i sydöstasien också - det är i bästa fall naivt och okunnigt att påstå något annat. I sämsta fall försöker ngn dra växlar på en lögn.

    Delade resurser är effektivare än egna resurser - du köper inte en egen flyttfirma då du ska flytta, du anlitar dem för din flytt.

    Du köper inte din egen simhall då ska simma, du betalar för att få använda den.

    Det är inte så annorlunda med brandbekämpningsplanen. Om vädermönstren håller i sig kan det vara bra att köpa egna plan.

    Och så den obligatoriska faktan - om bränder i sydöstasien

    earthobservatory.nasa.gov/images/91771/its-fire-season-in-southeast-asia



    It’s Fire Season in Southeast Asia

  • Padirac
    Crisp skrev 2018-07-29 10:11:02 följande:

    Man har varit dumsnåla.

    Man trodde det var billigare att låta bli att ha egna vattenbombplan och istället låna från andra EU-länder.

    Två problem: 

    - Det tar tid att få hit dem, flera dygn faktiskt, och under den tiden hinner branden växa sig stor.

    - Helt plötsligt dras de tillbaka för att de behövs bättre på något annat ställe, som nu när de italienska planen åkte till Grekland istället.

    Man trodde politikerna hade lärt sig något efter branden 2014. Vi får se om de lär sig av dessa bränder.


    Du glömmer att två franska plan ersatte de två italienska då de åkte till Grekland.
  • Ggrodan

    Allmänheten överhuvudtaget verkar inte förstå faran att elda ute när det är såhär torrt och varmt eftersom vi inte brukar ha detta klimat och reagerar med distanta känslor för bränderna som vi hör om utomlands varje år. Detta tror jag är en av de största orsakerna, okunskap. Engångsgrillar, lämna glöden vid brasa utomhus, fimpa cigaretter på marken jag allt

  • Ggrodan

    Allt detta blir en risk som fort skapar eldsvådor om det bara sprids det minsta glöd eller eld på fel ställe.

  • sextiotalist

    Att hålla en hög beredskap för något som inträffar sällan är dyrt.

    Jag håller med om att man varit lite naiv när det gäller beredskap, för man hade kunnat haft en något bättre beredskap om man hade haft en samordning mellan olika myndigheter.

    Militären hade kunnat sättas in tidigare, om lagstiftningen gett utrymme för detta.

    I normala fall så fungerar den organisation man har, i detta fall så har det varit extremt.

    Att vi även har stora obebodda områden spelar självklart in, jag tvivlar på att Ryssland eller USA har lokala resurser att hantera skogsbränder av de storlekarna och mängder i de stora skogsbältena de har i sina länder.

    Inte ens Australien har det. Där var även större städer hotade under skogsbränderna för över 20 år sedan.

  • Padirac
    Crisp skrev 2018-07-29 14:34:14 följande:
    Nä, inga plan ersatte de italienska som lämnade. De franska planen ersatta de två franska plan som flög hem för service.

    Från att ha haft sex tillgängliga plan, två vardera från Frankrike, Portugal och Italien har man nu fyra. Inga ytterligare kan förväntas komma upp eftersom det brinner vid Medelhavet också.

    En nackdel med att inte ha kontroll över resurserna utan behöva be grannen om att få låna. 

    Kostnad för inköp och drift för två egna plan som hade kunnat bekämpa bränderna från start och därmed minska skadorna och arbetsinsatsen över tid hade enkelt kunnat räknas hem på nästan bara årets bränder.
    Nää..

    www.svt.se/nyheter/inrikes/brandflyg-sverige-stannar-msb

    Fyra flygplan kvar i Sverige

    Sverige kommer dock inte stå utan brandflyg enbart för att de italienska planen omprioriteras. Under gårdagen anlände två franska plan till Sverige igen efter att ha varit på service och två portugisiska plan finns också på plats sedan onsdagen. Tidigast söndag beräknas även ett turkiskt plan anlända till Sverige.


    Enligt Anneli Bergholm Söder kommer de franska planen stanna i Sverige till och med den 30:e juli, och de portugisiska beräknas stanna ännu längre, men chansen till ytterligare förlängning är liten.


    – Chansen till förlängning är inte så stor, men det är inte heller ett definitivt nej. Men EU har klargjort att de inte kan avvara mer än de utlovade resurserna, säger Anneli Bergholm Söder till SVT.


    Enligt standard får ett land distribuera brandbekämpningsplanen i minst åtta dygn från det att de anländer, för Sveriges del innebär det att om de turkiska planet anländer under söndagen kommer det kunna stanna i Sverige till och med den 5 augusti.

  • Padirac
    Crisp skrev 2018-07-29 15:07:07 följande:
    Ja, nästan.

    Fyra plan nu istället för sex. Efter att italienarna dirigerats om.

    Men tidningen har fått till det lite galet. Det var två nya plan från Frankrike som anlände, som ersättning för de två som åkte hem för service. Det vara alltså inte samma plan som åkte fram och tillbaka.
    5 plan från idag, det turkiska planet inräknat
Svar på tråden Sommarens bränder i norra landet! Frågor!