Anonym (O) skrev 2017-12-11 10:32:35 följande:
Vissa försäkringar/efterlevandeskydd går inte att sätta sambo som förmånstagare. Bara äkta make eller barn. Känns omodernt men det gäller bl a om din make är äldre än runt 40, är höginkomsttagare och jobbar i privat sektor.
Den stora skillnaden annars är hur egendom delas vid bodelning, beroende på skilsmässa eller dödsfall. Att ducka för att någon plötsligt skulle avlida är bara dumt. Livet är dödligt, för alla.
Utgångspunkten är att all egendom är giftorättsgods (gemensamt ägd) när man är gift och gör en bodelning. Som sambo är ägodelarna mer individuellt uppdelade. Väldigt enkelt beskrivet.
Jag och min man har ett gemensamt barn och han två barn sedan tidigare. Vi startade som sambos men gifte oss, mest av juridiska skäl, efter ca 5 år. För oss räckte det inte att skriva testamente som sambos. Dessutom ville vi verkligen se oss som ett team och utan äktenskapsförord och annat så blir det så som gift. Avseende pengar och ägodelar. Sambos kan ju älska varandra lika mycket som gifta, det är inte det jag menar.
Har ni särkullsbarn rekommenderar jag er att gå till en familjejurist för en genomgång. De kan berätta vad som faktiskt gäller vad avser skillnader och ni berättar hur ni vill ha det. Sen tvingas ni leka med de scenarion som kan vara obehagliga men som måste tas hänsyn till. Vad händer om ni separerar? Vad händer om ena parten dör? Den andra parten? Om bägge dör samtidigt?
Att ta några timmar hos en jurist är kaffepengar jämfört med vad som kan uppstå senare.
Hade vi varit barnlösa hade vi nog kunnat leva vidare som sambos med ett bra testamente.
Det stämmer att vissa, t.ex ITP 2, ej omfattar sambos (ITP1 ska tydligen göra det), men det är nog en av de få som inte gör det. Den delen kan absolut vara intressant om man har barn att försörja och/eller den ena partnern tjänar så dåligt att denna inkomst behövs.
Vi satte varandra som förmånstagare på det andra, så hade det hänt sambon eller mig något, så hade det kommit in pengar från annat håll. Nu är allt sådant bortskrivet, dels för att vi båda kommer ha så pass så bra pensioner, så vi skulle klara oss rätt bra ändå (vi är så gamla nu så att prognoserna är rätt säkra) och att vi får mer pengar om vi skriver bort detta.
Sedan måste jag rätta dig, giftorättgods är inte samma sak som gemensamt ägd.