Anonym (Flytt) skrev 2017-06-17 05:20:23 följande:
Vi har varit separerade sedan 8 år tillbaka. Barnet står skrivet hos mig men bor vv. Vi bor i Stockholm båda två och nu ska vi flytta till en annan kommun. Fortfarande i Stockholm dock och inte särskilt långt. Så avståndet har ingen betydelse.
Barnets pappa, som fortfarande bråkar om allt möjligt kring barnet, vägrar nu skriva på flyttanmälan. Vad händer om han inte skriver på?
Då är din enda utväg att ta det till rätten och låta dem bestämma. Kommer barnet gå kvar i samma skola? Det blir alltså ingen förändring i avstånd till skolan under de veckor barnet bor hos pappa? Tänker på att om hen är skriven hos dig och du byter kommun så är det inte säkert att hen får gå kvar i samma skola om det är en kommunal skola.
Carambolan skrev 2017-06-17 06:50:49 följande:
Du behöver inte ta det till rätten om det är så liten praktisk skillnad som du säger. Det räcker att ta det till Skatteverkets folkbokföringsavdelning. Kan ni inte komma överens gör de en utredning av var barnet bör vara skrivet och sen skriver de det där, vare sig ni vill eller inte. Av sådana skäl som Rätten nämner är det mycket möjligt att det blir hos pappan, om ni ändå har vv.
Det var därför jag ställde frå
gorna.Om skolbyte eller längre avstånd kommer in i bilden så är det inte Skatteverket som gör bedömningen av vad som är bäst för barnet. Skatteverket skriver barnet där det har sin huvudsakliga dygnsvila (vilket med vv kan bli hos vilken som av föräldrarna). Men var barnet är skrivet har egentligen inget med rätten att flytta att göra. Pappan kan inte heller flytta och förvänta sig att vv ska kvarstå, även om barnet inte är skrivet hos honom. Så även om Skatteverket skriver barnet i TS nya kommun så kan pappan motsätta sig det och då är det rätten som gäller. Att flytta med barnet utan godkänd flyttanmälan från den andra föräldern kan i förlängningen bedömas som egenmäktighet med barn, vilket ju är straffbart.