Vin och öl respektive alkohol bra för kroppen?
Tittade nyligen på en intressant dokumentär.
En läkare berättade att vin och öl är bra för kroppen - om man konsumerar lagom måttliga mängder.
En lagom måttlig mängd är t.ex. ett glas rött vin om dagen.
Hur kommer läkaren fram till detta:
Enligt läkaren finns innehåller rött vin både polyphenoler och alkohol vilket är bra för kroppen. Öl innehåller inga polyphenoler, men alkohol (och är därmed också bra för kroppen - om man inte dricker för mycket förstås).
Han berättar om studier som man har gjort på 80-talet. Man kom fram att folk från Italien drabbas mindre av hjärtinfarkt jämfört med folk från Finland. Det konstaterades att folk från Finland hade högre kolesterolvärden jämfört med folk från Italien.
Ett undantag var franskarna. Franskarna hade höga kolesterolvärden, men drabbades inte lika mycket av hjärtinfarkt. Man kom fram att varje fransman i snitt konsuerade över 40 l vin per år och hittade sen ett samband mellan konsumption av rött vin och minskad risk att drabbas av hjärtinfarkt.
Sen vet man också att folk som aldrig dricker alkohol har ett högre risk av att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med folk som dricker alkohol då och då.
Jag dricker själv nästan ingenting, men tycker att studien är intressant.
Här är länken till dokumentören: (tyska)
TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2017-05-03 22:34
En liten uppdatering: varje fransman konsumerar i snitt 64 l vin per år (enligt dokumentären).
Alkohol påverkar kolessterolhalten i blodet och sänker det onda LDL kolesterolet och ökar det goda kolesterolet HDL.