• absalon

    Bryggintrång?

    Vid en öde skogstjärn finns en trevlig brygga med skylten "privat". Inte ett hus i närheten. Bryggan har bänkar med bord. Där brukar jag fika under cykelturer sommartid och skidfärder under vintern.
    Markägaren dök upp och bad mig försvinna. Jag vägrade med hänvisning till allemansrätten och att jag varken "stör eller förstör".
    Mannen skulle polisanmäla mig för intrång. Jag kontrade med att jag skulle gå till kommunen och undersöka, om han hade bygglov för bryggan. Här blev han tveksam och påstod att han snart skulle ansöka om bygglov.
    Samtalet blev därefter trevligare och jag bjöd honom på en kopp termosfika. Men frågan är - vem av oss har rätt om min vistelse på hans brygga. Kan han sätta dit mig för "intrånmg"?Gråter

  • Svar på tråden Bryggintrång?
  • Ise

    Som jag förstått det så kan man inte "äga" en brygga. Utan det är allmän egendom. Så du har rätt.

  • Ise

    Så här skriver Länsstyrelsen om det:

    Enligt praxis gäller allemansrätten oftast i vattenområden, även vid strandtomter. Det innebär att allmänheten vanligen har rätt att tillfälligtvis, och med hänsyn, använda annans privata brygga, förutsatt att den för tillfället inte används av ägaren. Med stöd av allemansrätten är det oftast även möjligt att passera nära stranden med båt, kanot, långfärdsskridskor eller liknande. I praxis har även åkermark ansetts vara allemansrättsligt tillgänglig, men självklart får den inte beträdas under odlingssäsongen.

  • Pinje

    En brygga som ligger vid ett hus med strandtomt får inte nyttjas utifrån hänvisning till allemansrätten. Jag trodde detta gällde alla privata bryggor men tydligen så är det andra regler för en brygga som inte ligger i anslutning till ett hus, så som här i ts, där får man nyttja tillfälligtvis om inte ägaren kommer och vill nyttja den.

    http://lawline.se/answers/allemansratt-utnyttja-brygga 

Svar på tråden Bryggintrång?