Natulcien skrev 2015-03-25 18:13:28 följande:
Intressant det där med att amning under introduktionen inte skulle göra nytta! Länka gärna till undersökningen!
För övrigt är det väl allmänt känt att överdosering av gluten kan leda till intolerans? Man kopplar ju t.ex. ihop mängden glutenintoleranta i Sverige till de enorma mängder välling många häller i sina barn.
Som sagt, jag skulle inte börja mata ett 4 månader gammalt spädbarn med rån.
Här länkar jag till kostdoktorns hemsida som i sin tur länkar direkt till studierna gjorda i den vetenskapliga tidsskriften "New england journal of medicine". Det står också intressant om det där att vi häller i spädbarn välling etc.
www.kostdoktorn.se/nya-sakra-studier-raden-om-gluten-till-smabarn-behover-andras
För er som inte orkar följa länken;
"I en kommentar till studierna menar tidskriften att det nu blir svårt för någon att fortsätta ge råd om tidig gluten ? det verkar helt enkelt fel. Rådet att introducera gluten under amning verkar också felaktigt ? inte heller detta ser man några tecken till nytta av.
Bakgrund: tidig gluten gav epidemi av glutenintolerans
Det finns en sorglig bakgrund till historien. På 80-talet började man i Sverige att ge råd som innebar att man introducerade betydligt större mängder gluten via välling till spädbarn. Resultatet blev en fullständigt katastrofal ökning av glutenintolerans och man backade då något, till dagens råd.
De nya studierna visar dock att man inte har backat tillräckligt ännu.
Sammanfattning: Mer gluten, mer glutenintolerans.
Resultaten från dessa första studier där man testat tidig glutenintroduktion är tydliga: det hjälperinte. Istället tyder allt på att Livsmedelsverkets råd istället gör skada. Föräldrar som följer råden om att tidigt ge gluten ökar risken för att få glutenintoleranta barn! Råden måste alltså ändras snarast, allt annat vore fullständigt ansvarslöst.
När och hur ska då föräldrar introducera gluten till sina barn för att undvika glutenintolerans? Att döma av den bästa vetenskapen vi har så kan det enkla svaret vara detta:
Ju mindre gluten desto bättre och ju senare gluten desto bättre.