Drivkrafter bakom att köpa ekologiskt
Hej,
Jag undrar hur ni ställer er till ekologisk mat. Varför köper ni ekologiskt? Och hur ser ni på närodlat i förhållande till ekologiskt?
Hej,
Jag undrar hur ni ställer er till ekologisk mat. Varför köper ni ekologiskt? Och hur ser ni på närodlat i förhållande till ekologiskt?
Jag köper eko för att jag vill att maten ska vara så ren och naturlig som möjligt. Köper nästan enbart frukt och grönt som producerats i Sverige (köper exempelvis inte tomater under halvåret då svenska inte finns att köpa).
Dock finns ju tyvärr inte allt som eko, och allt finns inte producerat i Sverige, men jag har mina mål iaf.
När det gäller produkter med animaliskt ursprung köper jag KRAV för djurens skull, men med grönsaker slarvar jag ofta och tar det billigaste.
På sommaren köper jag närodlat från gårdarna runt omkring, men på vintern blir det Coop och det som finns där.
Odlar en del egna grönsaker och köper svenskt när det finns. Letar inte direkt efter eko, men i dagsläget brukar det alternativet ofta finnas. Vet inte om det är så stor skillnad på eko- eller massproducerat vad gäller t ex näring. Har läst att innehållet kan vara i stort sett detsamma, men samtidigt läst att pga den mindre mängd man får ut vid eko-odling tär det mer på jorden, men man ska inte alltid tro på det man läser. Som konsument är det inte alltid så lätt att göra rätt, men jag försöker köpa det jag tror är bäst både för hälsan och naturen.
När många ekologiska gårdar och odlingar ligger nästgårds med tungt trafikerade vägar, samt i vissa fall även i nära anslutning till stora fabriker, så ger jag inte mycket för ekologiska produkter.
Jag köper gärna ekologiska frukter och grönsaker, men inte alltid. Vad gäller bananer och vindruvor letar jag dock aktivt efter ekologiska varianter.
Är inte så noga med ekologiskt när det gäller kött, där ser jag hellre till KRAV-märkning.
Närodlat köper jag också gärna, men jag väljer inte bort t ex tomater under vinterhalvåret utan då köper jag de som finns (och som är goda).
Hej,
Jag undrar hur ni ställer er till ekologisk mat. Varför köper ni ekologiskt? Och hur ser ni på närodlat i förhållande till ekologiskt?