• T T T

    Hjälp! Jag blir knäpp!!!! Pritti Pliiis??

    SNÄLLA hjälp mig! Skulle behöva tips för en månad mao ca 60!!!!!rätter!!
    Har totalt hjärnsläpp å trött på all mat????
    Han vill ha riktig mat, inte gå på träningsdieten längre då ämnesomsättningen sjunkit...

  • Svar på tråden Hjälp! Jag blir knäpp!!!! Pritti Pliiis??
  • Aniiee

    Återkommer när jag ätit.....


    The truth is, honey, I've enjoyed my life. I've had a hell of a good time
  • Aniiee

    Här har du! En månads (eller, ja... 28 dagar/4 veckor) med "typrecept", så kan du välja själv lite närmare själv. 

    Mina tre tips innan jag börjar:
    1: Förbered. Om man ska laga mat två gånger om dagen så planera i förväg, så att säga. Se till att ta fram saker ur frysen i rätt tid, hacka inte grönsaker två gånger i onödan, osv. 

    2: Laga mat för 4 eller fler även om ni bara är två, av maträtter som går att frysa. Det kommer kosta lite mer en månad, men då kan du planera efter vad ni har färdigt i frysen nästa månad (orsaken till att jag hade matkostnader på 4000 kr vissa månader och en femhundring andra månader när jag bodde ensam)

    3: Tänk på säsongen. Anpassa maträtterna efter vilken säsong det är, kolla frukt, grönt och fisk (glöm inte fisken. Många vet inte om att fisk och skaldjur också har "säsonger").

    Nu till matlistan (skriver inte ut tillbehör, men förutsätt att alla rätter ska ha tillbehör, så som ris, potatis, pasta eller något. Plus sallad):

    V1:
    Måndag
    Lunch: Fiskgryta 
    Middag: Vegetariska biffar med tillbehör

    Tisdag
    Lunch: Stekt fisk (med eller utan panering) + tillbehör
    Middag: Korvrätt, ugnsstekt (till exempel mozzarellafylld falukorv)

    Onsdag
    Lunch: Matiga pannkakor (med till exempel tonfiskröra)
    Middag: Köttfärsbiffar av något slag, eller köttbullar

    Torsdag
    Lunch: Kycklingwok
    Middag: Köttfärssås med twist (twisten kan vara något lands smakprofil/kryddor)

    Fredag
    Lunch: Fiskrätt, fishcakes
    Middag: Lammstek
    Efterrätt: Något chokladigt. 

    Lördag
    Lunch: Klämma eller matig smörgås
    Middag: Köttgryta
    Efterrätt: Frukt eller fruktpaj, plus gärna ett glas vitt vin

    Söndag
    Lunch: Soppa, liten efterrätt, till exempel en kanelbulle eller en kakbit/kex
    Middag:Kycklingrätt, antingen hel kyckling eller kycklingfilé

    V2
    Måndag
    Lunch: Pastasallad (mindre pasta och mer övriga ingredienser, om han snabbt blir hungrig igen av pasta. Ta en halv gång mer av de övriga ingredienserna)
    Middag:Vegetariska biffar

    Tisdag
    Lunch: Fiskgratäng
    Middag: Gryta från något land (till exempel en mexikansk, japansk, marockansk. Låt fantasin flöda och sök på internet efter recept)

    Onsdag
    Lunch: En nudelrätt
    Middag: En låda av något slag (grönsaklåda, mac&cheese, makaronipudding eller nåt)

    Torsdag
    Lunch: Soppa + tillbehör
    Middag: Stek eller pulled pork/beef


    Fredag
    Lunch: Kasslerrätt
    Middag: Tacos eller hemgjorda hamburgare
    Efterrätt: Glass med stekt frukt
    Lördag
    Lunch: Brunch
    Mellanmål: Sallad och rostbiff/skinka
    Middag: Ugnsstekt lax
    Efterrätt: Ost & Vin

    Söndag:
    Lunch: Bakpotatis med röra
    Middag: Kycklingklubbor med tillbehör


    Fortsätter i nästa inlägg...
    The truth is, honey, I've enjoyed my life. I've had a hell of a good time
  • Aniiee

    V3:

    Måndag
    Lunch: Vegetarisk gratäng
    Middag: Vegetarisk gryta

    Tisdag
    Lunch: Köttfärsbiffar el. köttbullar
    Middag: Stekt fisk (panerad eller inte)

    Onsdag
    Lunch: Soppa
    Middag: Kyckling, hel eller filé

    Torsdag: 
    Lunch: Fiskgratäng
    Middag Köttbit (typ kotlett eller nåt)

    Fredag
    Lunch: Matig sallad
    Middag: Pizza
    Efterrätt: Godis

    Lördag
    Lunch: Pastarätt (som jag skrev förut, mindre pasta och mer av det andra)
    Middag: (Här var det tomt.... Passa på att gå ut och äta?)

    Söndag
    Lunch: Matig omellett
    Middag Korvrätt
    Efterrätt: Cheesecake

    V4


    Måndag
    Lunch: Vegetarisk pytt
    Middag: Vegetarisk gryta
    Tisdag
    Lunch: Korvrätt
    Middag: Kycklingdelsbuffé
    Onsdag
    Lunch: Fisksoppa
    Middag: Köttbit
    Torsdag
    Lunch: Blodpudding
    Middag: Lax i ugn
    Fredag
    Lunch:Soppa
    Middag: Hamburgare
    Efterrätt: Kladdkaka av något slag
    Lördag
    Lunch: Fiskbullar
    Middag: Kycklinggryta
    Efterrätt: Glass med varma bär
    Söndag
    Lunch: Matpaj
    Middag; Köttfärs (vad som helt)

    Så, varsågod. Bara att välja och vraka, flytta om, bestäm recept, byt ut om det behövs. Våga ta ut svängarna, testa nya länders mat/kryddning (Jag älskar fusion food). Ha lite kul. Fråga om det är något. 
    The truth is, honey, I've enjoyed my life. I've had a hell of a good time
  • T T T
    Aniiee skrev 2014-10-21 12:58:34 följande:

    Här har du! En månads (eller, ja... 28 dagar/4 veckor) med "typrecept", så kan du välja själv lite närmare själv. 

    Mina tre tips innan jag börjar:
    1: Förbered. Om man ska laga mat två gånger om dagen så planera i förväg, så att säga. Se till att ta fram saker ur frysen i rätt tid, hacka inte grönsaker två gånger i onödan, osv. 

    2: Laga mat för 4 eller fler även om ni bara är två, av maträtter som går att frysa. Det kommer kosta lite mer en månad, men då kan du planera efter vad ni har färdigt i frysen nästa månad (orsaken till att jag hade matkostnader på 4000 kr vissa månader och en femhundring andra månader när jag bodde ensam)

    3: Tänk på säsongen. Anpassa maträtterna efter vilken säsong det är, kolla frukt, grönt och fisk (glöm inte fisken. Många vet inte om att fisk och skaldjur också har "säsonger").

    Nu till matlistan (skriver inte ut tillbehör, men förutsätt att alla rätter ska ha tillbehör, så som ris, potatis, pasta eller något. Plus sallad):

    V1:
    Måndag
    Lunch: Fiskgryta 
    Middag: Vegetariska biffar med tillbehör

    Tisdag
    Lunch: Stekt fisk (med eller utan panering) + tillbehör
    Middag: Korvrätt, ugnsstekt (till exempel mozzarellafylld falukorv)

    Onsdag
    Lunch: Matiga pannkakor (med till exempel tonfiskröra)
    Middag: Köttfärsbiffar av något slag, eller köttbullar

    Torsdag
    Lunch: Kycklingwok
    Middag: Köttfärssås med twist (twisten kan vara något lands smakprofil/kryddor)

    Fredag
    Lunch: Fiskrätt, fishcakes
    Middag: Lammstek
    Efterrätt: Något chokladigt. 

    Lördag
    Lunch: Klämma eller matig smörgås
    Middag: Köttgryta
    Efterrätt: Frukt eller fruktpaj, plus gärna ett glas vitt vin

    Söndag
    Lunch: Soppa, liten efterrätt, till exempel en kanelbulle eller en kakbit/kex
    Middag:Kycklingrätt, antingen hel kyckling eller kycklingfilé

    V2
    Måndag
    Lunch: Pastasallad (mindre pasta och mer övriga ingredienser, om han snabbt blir hungrig igen av pasta. Ta en halv gång mer av de övriga ingredienserna)
    Middag:Vegetariska biffar

    Tisdag
    Lunch: Fiskgratäng
    Middag: Gryta från något land (till exempel en mexikansk, japansk, marockansk. Låt fantasin flöda och sök på internet efter recept)

    Onsdag
    Lunch: En nudelrätt
    Middag: En låda av något slag (grönsaklåda, mac&cheese, makaronipudding eller nåt)

    Torsdag
    Lunch: Soppa + tillbehör
    Middag: Stek eller pulled pork/beef


    Fredag
    Lunch: Kasslerrätt
    Middag: Tacos eller hemgjorda hamburgare
    Efterrätt: Glass med stekt frukt
    Lördag
    Lunch: Brunch
    Mellanmål: Sallad och rostbiff/skinka
    Middag: Ugnsstekt lax
    Efterrätt: Ost & Vin

    Söndag:
    Lunch: Bakpotatis med röra
    Middag: Kycklingklubbor med tillbehör

    Fortsätter i nästa inlägg...
    The truth is, honey, I've enjoyed my life. I've had a hell of a good time
    Ååh tusen tack :D

    Fantastiskt!
  • Aniiee
    T T T skrev 2014-10-21 14:56:27 följande:
    Ååh tusen tack :D

    Fantastiskt!
    Aaany time =) Ha roligt i köket Solig
    The truth is, honey, I've enjoyed my life. I've had a hell of a good time
Svar på tråden Hjälp! Jag blir knäpp!!!! Pritti Pliiis??