• elinaehn

    julfika, tips?

    Ska ha en familj på besök i helgen, alltså strax före jul. ska inte bjuda på middag men skulle vilja ha ett lite lyxigare fika. någon som har tips? ska tillstå att jag har otrolig ryggvärk så helst lite enkelt gjort men ändå mysigt Hoppas på hjäääälp!!

  • Svar på tråden julfika, tips?
  • Fjärilslarv

    Oj vad svårt!
    Vilken typ av fika har du tänkt dig?

    Jag har gjort en jättegod pepparkschesecake som t o m fick min man (som bestämt hävdat att han inte alls gillar chesecake) att glatt gluffsa i sig =).

  • La Lola

    Bara fika som i fikabröd eller fika som i goda mackor + något sött efteråt?


    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • Jungblom

    Vitkladdkaka med saffran (lite mandelspån på toppen), serverad med bärsås (mixade jordgubbar eller hallon med lite florsocker) och vispgrädde


  • elinaehn

    öppen för alla era tankar! är pepparkakscheesecake svårt att göra? krävande?
    Samma fråga om vit kladdkaka?
    Smörgåsar är också helt ok, kan ju gärna ha lite av varje

  • La Lola
    elinaehn skrev 2013-12-19 10:03:48 följande:
    Smörgåsar är också helt ok, kan ju gärna ha lite av varje
    Div mjukt bröd o olika pålägg som tex korvar, (jul)-skinka, paprika, gurka, ostar, kex, vindruvor osv.

    Och så saffranskladdkaka till efterrätt.
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • Jungblom
    elinaehn skrev 2013-12-19 10:03:48 följande:
    öppen för alla era tankar! är pepparkakscheesecake svårt att göra? krävande?
    Samma fråga om vit kladdkaka?
    Smörgåsar är också helt ok, kan ju gärna ha lite av varje

    Nej, den är verkligen inte svår alls att göra.

    sotasaker.com/vit-kladdkaka/

    Tillsätt bara saffran och lite mandelspån strött på toppen innan gräddning.

    Toppen att förbereda innan, då den gärna ska ätas rumstempererad.
  • Fjärilslarv
    elinaehn skrev 2013-12-19 10:03:48 följande:
    öppen för alla era tankar! är pepparkakscheesecake svårt att göra? krävande?
    Samma fråga om vit kladdkaka?
    Smörgåsar är också helt ok, kan ju gärna ha lite av varje
    pepparkakschesecake är inte så krävande lite disk dock :P.

    här är ett recept som rymmer 2 små aluminiumformar, minsta storleken. för en vanlig springform så skulle jag ta 1,5 gånger receptet nedan =).

    2 äggvitor,
    2 äggulor,
    150g creme chese (typ philadeplhia) naturell.
    ca 50g smör
    ca 200g pepparkakor (beroende på hur tjock botten man vill ha) (krossade i t ex en matberedare)
    2dl socker
    kanel efter smak ca 2tsk.
    2dl vispgrädde

    1) Vispa äggvitorna pösigt och lägg dem sedan i en skål.

    2) vispa grädden.

    3) Blanda chreme chese, socker och äggulor i en skål.

    4) smält smöret och blanda med hälften av pepparkakskrosset.

    5) tryck ut pepparkakoskrosset blandat med smöret i botten av formen.

    6) blanda creme chese smeten i grädden och vänd sedan ned äggvitorna försiktigt.

    7) häll smeten i formen över botten.

    8) strö krossade pepparkakor över och ställ in i frysen.

    9) efter minst 4-6 timmar i frysen (helst över natten) så gluffsa!
    =).
Svar på tråden julfika, tips?