choklaa skrev 2013-11-07 22:13:48 följande:
Vi har fått reda på att sonen har äggallergi och jag mår så dåligt för att jag inte insett detta tidigare.
Han är 9 månader och ammas delvis fortfarande.
Undrar vad jag ska ge honom nu för att han inte ska få reaktioner av ägg.
Brukar ge honom sempers gröt 8 månaders, sen ibland pasta eller postatis till lunch. Smörgås rån eller dyrligt där emellan, frukt.
Känns nu att jag inte vet vad jag kan och inte kan ge honom. Är det någon som kan ge mig lite tips.
Då sonen får kraftiga reaktioner när han får i sin ägg oavsett märgd.
Någon som har erfarenhet av detta?
Äsch, det är lätt när man väl kommer in i det! Det finns ju dessutom massor med mat ni kan äta, varför inte ge barnet samma mat som er själva? Att tänka på är dock att ägg sätter sig på bestick etc så ni bör själva sluta äta det hemma, allra helst du som ammar. Äter inte barnet kött alls?
Personligen skulle jag ta bort både gröten, pastan och smörgåsrånet för gluten är inte så bra att äta. Vi har valt att ge havregrynsgröt (men det finns naturligtvis andra bra gröter också) med lite torkad frukt i för järnets skull, smoothies är ett excellent mål där man kan variera med frukter, bär och grönt. Själv brukar jag lägga in en eller två frysta spenatbitar - det är inget ungarna märker av i slutändan. Jag använder mig av vatten som vätska istället för mjölk, lite havregryn, kokosolja och sedan massa bär av olika slag. Man kan gömma nyttiga - men i min värld rätt beska - bär såsom havtorn och lingon genom att endast lägga ned några stycken. Vill jag ha mer matigt lägger jag i lite kokt quinoa vilket mättar bra.
Jag vill tipsa dig om att läsa in dig lite på BLW, vi har kört så med andra barnet och det har fungerat suveränt. Är det någon som käkar typ ALLT i den här familjen så är det hon! I och med att du ammar har du ju en guldposition där du i lugn och ro kan låta barnet testa olika frukter och kokta grönsaker.
Det finns förresten ett E-nummer som äggallergiker inte ska äta, kommer dock inte ihåg vad det heter. När det gäller världen utanför hemmet så är det bara att ha koll på vad som står på innehållsförteckningen. Bullar ex brukar ju vara penslade med ägg (vi kör med smör - fungerar ypperligt bra!) och när barnet sedermera går i skolan så måste ni ha ett intyg men det får man av läkare. Vi har bara haft EN episod med ägg i maten i förskoleklass och det fungerar bra annars i matsalen.