Vi har gjort en intra-partner äggdonation som lyckats
Jag och min partner har genomfört en intra-partner äggdonation i England. Här vill vi dela med oss av våra erfarenheter till andra som är i liknande situation som vi.
Efter många misslyckade försök och utredningar stod det klart att vår bästa chans att uppnå en graviditet var att ta ett ägg från mig och sätta in i min partner. Då detta inte är tillåtet i Sverige (pga förbudet mot embryodonation), såg vi oss om efter möjligheter att göra detta utomlands.
Storbritannien med sin progressiva lagstiftning vad gäller fertilitetsmedicin och föräldraskap var det alternativ som låg närmast. På London Women's Clinic erbjuder de sedan flera år tillbaka det som kallas Egg sharing. Det innebär att man som IVF-patient donerar hälften av sina ägg till en okänd kvinna, och behåller resten själv, mot en subventionerad avgift på IVF-behandlingen.
De erbjuder även möjligheten att göra en Intra Partner Egg Sharing för lesbiska par, vilket innebär att kvinnan som genomgår IVF:en och donerar till en okänd kvinna, också donerar till sin partner, istället för att stoppa tillbaka sina ägg i sig själv. För just detta betalar man en avgift som när vi genomförde behandlingen var 500 pund (den verkar senare ha höjts till över 1000 pund). Det vill säga, man får IVF-behandlingen i princip gratis mot att man donerar till en okänd kvinna, sedan betalar man en intra-partner-avgift för att använda resterande ägg för behandling av sin partner.
Detta gjorde vi. Kriterierna var att jag, som donerade, var under 32 år vid donationsstillfället och i övrigt uppfyllde kriterierna (inga genetiskt överförbara sjukdomar etc).
Vi var tre gånger i England, först för en konsultation, sedan för provtagning och planering och till sist för äggplock av mig och återföring i min partner. Sista gången var vi där i 10 dagar.
I och med subventionen av behandlingen (tack vare att jag donerade hälften av mina ägg) kostade hela kalaset strax under 15 000 kr. Detta inklusive Intra Partner Egg Sharing-avgiften, sperma och avgiften till HFEA (
Human Fertilisation and Embryology Authority). (Utöver detta kan avgifter för bland annat embryofrysning och ICSI tillkomma).
Själva proceduren går till så här:
Först ska allas cykler synkroniseras. I vårt fall rörde det sig alltså om tre personer: jag, min partner och den anonyma mottagaren av mina ägg. Detta görs genom att alla äter p-piller, i vårt fall blev det sex-åtta veckor som vi åt p-piller. Min partner fick därefter hormoner för att stänga ner sitt system och göra sig redo för uppbyggnaden av livmoderslemhinnan.
Kliniken i England rekommenderade även att en så kallad Endometrial Scratching genomförs innan en IVF för att stimulera och förbereda livmodern, vilket inte heller görs i Sverige. Enligt studier kan detta fördubbla chanserna att bli gravid vid IVF, (googla, det finns mycket information om detta på nätet). Vi åkte till Danmark och fick denna procedur utförd, den kallades då priming och kostade 4000 DKK (hutlöst mkt för detta enkla ingrepp!).
När cyklerna var synkroniserade startade IVF-behandlingen av mig. Jag fick genomgå en vanlig IVF-behandling med sprutor, och gå på täta kontroller hos vår läkare hemma i Sverige. Det blev nog en fyra ultraljud av mina äggblåsor och ett par blodprov, innan vi åkte till England. Efter varje undersökning hörde vi av oss till England och fick nya order om dosering.
Väl framme i England fortsatte kontrollerna, och vi fick till slut, efter ett par dagar, klartecken att det var dags att plocka äggen. I samband med äggplocket fick min partner nya mediciner och på detta vis skiljer sig en äggdonation delvis från en vanlig IVF. Den som tar emot ett donerat ägg behöver mer hormoner under en längre tid, än en vanlig IVF. I England lägger man dessutom till ett preparat som ska förhindra att kroppen stöter bort det donerade ägget (detta skiljer sig från behandling i Sverige, liksom många andra saker, som vi upptäckt).
Till vår stora lycka blev det gott om ägg både till oss och mottagaren. Vi återförde ett tredagars-embryo och två veckor senare trädde det efterlängtade plusset fram på stickan. Min partner är nu gravid i 13:e veckan och vi väntar barn den 9 februari om allt går vägen!
**********************************
Funderar ni också på intra-partner äggdonation? Varsågoda att fråga oss! Vi svarar gärna i PM.
Har ni också gjort en intra-partner äggdonation? Vi vill gärna komma i kontakt med andra familjer med liknande erfarenheter.
**********************************
Länkar:
London Women's Clinic, Intra Partner Egg Sharing:
www.londonwomensclinic.com/index.php/london/p/egg_donation_from_your_partner
Om Endometrial scratching:
www.telegraph.co.uk/science/9578014/Simple-scratch-could-double-success-of-IVF-treatment.html
Klinik i Danmark som genomför proceduren:
www.copenhagenfertilitycenter.com/behandlingen/livmoder-priming.htm