Tillagningstemperatur
Okej, jag är inte så insatt i det här med ersättning eftersom jag ammar, men jag snubblade på WHOs rekommendationer och tänkte dela med mig. Det verkar som om många här har koll men en del följer bara instruktioner utan att veta varför.
www.who.int/foodsafety/publications/micro/pif2007/en/
Det är alltså så att det kan finnas (potentiellt ordentligt farliga) bakterier i pulverersättning. Därför är det viktigt att ersättningen blandas till med vatten som fått koka och sedan inte svalnat till mindre än 70 grader (någon sa att de goda bakterierna dör i Nan HA (tror jag det var) vid så hög temperatur så det är möjligen ett undantagsfall?).
Man kokar alltså inte vattnet för att döda bakterierna i just vattnet, utan för att döda de som finns i pulvret. Därför hjälper det inte att koka vatten och sedan blanda med kallt (kokt) vatten och pulver så att man får rätt temperatur direkt, utan det ska vara för varmt när man blandat och sedan kyler man blandningen.
I faktabladet ovan finns även rekommendationer för förvaring (max 24h i kylskåp), hur man värmer kyld ersättning och hur man transporterar den på bästa sätt, om folk vill se de officiella instruktionerna för det.