• acaroline

    Hur lär ni era barn att hantera pengar?

    Hej! 
    Jag undrar lite vad ni har för knep för att lära era barn att hantera pengar? Veckopeng? Sparar era barn? Vad sparar dem till? Min dotter är 8 år och går i andra klass men vi har det lite svårt att lära henne värdet av pengar.  

    / Mamma carro 

  • Svar på tråden Hur lär ni era barn att hantera pengar?
  • fyrabarnsmor4

    Vi visar vår äldsta flicka (7år)  siffror som finns på prislapp och jämför med tex 20-lapp, 5 och 1-mynter.

    Sen leker vi med myntar.
    Tex två 10 är lika som en 20-lapp, två 5 är lika med en 10-mynt..
    idag förstår hon ganska bra. Men ibland kan hon glömma bort och vill köpa så mycket.

    Vi ger barnen varsin en 20-lapp till tex marknad, tivoli som de kan köpa själv vad de vill ha.
    Det blir ofta glass eller/och godis.

    Vi har inte typ veckopengar ännu. Kanske ska vi börja med äldsta flicka nu till hösten när hon går på klass 1?
    Få se..

  • YokohamaNr2

    Min 6-åring är verkligen ingen sparare utan blir totalt besatt så fort han får korn på pengar ska han till affären och spendera. Vi pratar mycket om värde på olika saker och han förstår konseptet att vissa saker är dyra mm men vad vi fortfarande inte har fått in är tex att smågrejer, plastiga små leksaker tex är onödiga och att om han sparar ihop ett tag istället kan han köpa något större. (vi är inte rabiata på något sätt men att köpa en till minidinosaurie eller minibil som han har en miljon av känns rätt onödigt )

    Tror nog att involvera de i vardagen är det bästa, inte tjata hela tiden om att saker är dyra men bara att prata om vad man betalar för i ett hem, att vardagliga grejer som att åka bil, gå att simma, titta på TV, vatten allt man tar för givet kostar pengar och det är därför föräldrar jobbar.

    Detta låter kanske lite överkurs och extremt men jag menar inte att man ska ha en allvarlig lektion eller någonting men när det kommer upp i vardagen så kan man förklara på barnets nivå

  • anyXX

    När jag var liten fick jag lite pengar jag fick använda och lite att spara. Kanske 13 kr använda och 7 kr spara. Fick lägga dem i olika sparbössor. De som skulle sparas satte vi in på banken är sparbössan var full och de andra kunde jag använda till vad jag ville. Jag tycker det var ett väldigt bra sätt att lära barn "ekonomi" så det tänker vi göra likadant med våra barn när de ska börja få veckopeng. Antar att det blir när dottern börjar skolan eller nåt. Än har de inte frågat utan får en slant då och då. Då får de betala själva i affären etc.


    flicka 2008 & pojke 2010
  • Ante94

    Vi ger barnen månadspeng och när pengarna är slut så är de slut.

  • Minniemousemommy

    Jag ger mina barn en månadspeng och har lärt dom att lägga en budget, sedan så har vi alltid sagt att vi köper saker till dom som dom vill ha för deras egna pengar. Nu när dom är lite större så kan dom köpa saker själva men samma pengar. Dom vet även att man inte bra ska köpa och köpa utan verkligen tänka efter vad man behöver eller vill ha mest, och spara till det.

  • Glad i hågen

    Våra barn får 20 kr var i veckopeng när dom har städat sina rum inför helgen.

    Veckopengen får dom spendera som dom vill, den ena sparar den andra slösar . Kan ha med ålder att göra också. Den äldsta (8) sparar till specifika saker hon vill ha, räknar och kollar priser och så köper hon då och då något dyrare.

    Den yngre (5) är lika glad så fort han hittar en peng i sin börs och vill genast köpa nåt för den. Han lär sig förmodligen hantera pengar och inse dess värde genom att det ibland inte finns pengar där och då måste han vänta och spara ihop nytt.

    Ska man ibland förklara hur mycket nåt kostar så brukar jag räkna i veckopengar, 100 kr är 5 veckors veckopengar, alltså man måste städa rummet 5 gånger för att få ihop det .

    Rätt eller fel, jag vet inte men hos oss funkar det för det mesta utom när minstingen inte tycker att han ska städa sitt rum för han har ju ändå pengar just nu...

  • Glad i hågen

    Själv hade jag månadspeng när jag växte upp, en grundsumma som man kunde få större m man hjälpte till med olika sysslor hemma, t ex bära in ved, baka, klippa gräs osv.

    Från sjuan fick jag ta hand om barnbidraget själv.

    Jag har nog alltid varit en "spara", som har gjort budgetar så länge jag minns och sett till att hushålla med mina pengar. I nian började jag jobba extra och tjäna egna pengar som jag kunde köpa min första stora stereo för, åka utomlands osv. Språkresan mellan sjuan och åttan fick jag också jobba ihop pengar till genom att plantera skog.
    Att känna att man måste göra nåt för att tjäna nåt tror jag var nyttigt och försöker föra det vidare till mina barn.

    Sen finns det ju dom som tycker att det är fel att barnen ska få pengar för att hjälpa till hemma, att det borde dom göra ändå...

  • supersötasilversara
    Glad i hågen skrev 2013-12-04 13:31:47 följande:
    Våra barn får 20 kr var i veckopeng när dom har städat sina rum inför helgen. Veckopengen får dom spendera som dom vill, den ena sparar den andra slösar . Kan ha med ålder att göra också. Den äldsta (8) sparar till specifika saker hon vill ha, räknar och kollar priser och så köper hon då och då något dyrare. Den yngre (5) är lika glad så fort han hittar en peng i sin börs och vill genast köpa nåt för den. Han lär sig förmodligen hantera pengar och inse dess värde genom att det ibland inte finns pengar där och då måste han vänta och spara ihop nytt. Ska man ibland förklara hur mycket nåt kostar så brukar jag räkna i veckopengar, 100 kr är 5 veckors veckopengar, alltså man måste städa rummet 5 gånger för att få ihop det . Rätt eller fel, jag vet inte men hos oss funkar det för det mesta utom när minstingen inte tycker att han ska städa sitt rum för han har ju ändå pengar just nu...

    Haha, låter som våra barn, särskilt 5-åringen Våra barn är 5 och 8 år och vi har sedan i våras gått över till månadspeng på 80kr var istf veckopeng. Vi pratar om pengar och ekonomi lite nu och då, som tex femåringen som så gärna vill göra en greklandsresa igen, då berättar vi att det kostar väldigt mycket pengar och att vi måste spara läääänge till det och att vi då inte kan köpa tex leksaker varje gång vi är på affären. Vi pratar om att vi föräldrar jobbar och får pengar för det för att kunna köpa mat och betala räkningar (tex när sonen frågar varför vi inte kan vara hemma istället för att jobba). Vi köper lördagsgodiset åt barnen men vill de köpa (de i mina ögon totalt värdelösa och dyra)tidningarna tex så får de betala det ur egen ficka och då brukar jag också förklara att "du kan köpa detta nu, men då tar det längre tid innan du kan köpa det där legot som du sparar till". Det är nog viktigt att prata pengar och ge barnen möjlighet att få egna som de kan köpa vad de vill för, blir de ledsna efteråt och ångrar sig (tex köpt dyra tidningar varje vecka istf att spara o köpa legot), då lär de sig ju förhoppningsvis något av det . Dottern var sju år när vi var i en souvernirbutik och hon ville sååååå gärna köpa ett gosedjur, (vilket hon ju fick göra om hon ville för sina pengar) men grät och vilke ändå inte köpa för hon ville ju ha sina pengar kvar!! Det blev inget gosedjur och dottern kom på lite senare att det faktiskt gick bra att INTE köpa . Jag hade ju lätt som en plätt kunna köpt gosedjuret åt henne, tyckte såååå synd om hennes ångest och att hon var sååå ledsen. Mammahjärtat skrek: köööp! Medan förnuftet skrek: Hon måste lära sig!
Svar på tråden Hur lär ni era barn att hantera pengar?