"Först och främst så är det så att min man själv är adopterad och vi är intresserade av adoption från samma land. Jag har läst någonstans att det skulle kunna ge oss "förtur" i kön då, stämmer det? Och i vilken kö menar de då, det verkar ju vara väldigt mycket olika köande i väntan på bb."
Det beror på vilket land det gäller. Jag vet att Indien tidigare lämnat förtur till de med indiskt ursprung, men de har nyligen infört ett helt nytt förfaringssätt så detta kan mycket väl vara ändrat. Estland prioriterar också par där det finns någon anknytning till landet. I övrigt känner jag inte till att länderna lämnar förtur. OBS att många länder kräver att man adopterar via en auktoriserad adoptionsorganisation. Dessa lämnar ingen förtur i sina köer, utan man får vänta på sin tur. Förturen kan man eventuellt få när man väl har skickat sin ansökan till landet.
"Jag undrar också över om man kan få biologiska barn, och kanske har tänkt skaffa ett biologiskt barn också, är det något som förändrar chanserna att få adoptera?"
Det beror också på vilket land man vill adoptera från. Vissa länder kräver intyg på svårigheter att få biologiska barn.
"Jag undrar även bara generellt över vilken som är den yngsta åldern som man får adoptera vid, för jag hittar bara den äldsta när jag söker. Det är bara en sak som vore intressant att veta."
Yngsta ålder för att få adoptera i Sverige är 25 år. Undantag från den regeln kan göras om det finns särskilda skäl. Det går bra att gå den förberedande föräldrautbildningen innan 25-årsdagen. Vissa kommuner accepterar att påbörja medgivandeutredingen i förtid men avvaktar med att ge medgivandet tills båda makarna har åldern inne.
Yngsta ålder på barn som man kan ansöka om är 0-12 månader. Det är ytterst få länder som tar emot ansökan som är begränsad att bara gälla så små barn.