• Lucy Cat

    Hur var det att vara barn på 60-talet?

    Jag håller på med ett arbete och i mitt arbete skulle jag vilja ha med lite information och synpunkter på hur det var att vara barn på 1960-talet jämfört med idag.
    Jag är 80-talist så jag kan tyvärr inte svara för 60-talisterna.

    Någon som vill träda fram eller har någon inblick och vill berätta lite?


    ..I'm not cynical, I'm experienced..
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-24 16:04
    Själva arbetet är ett arbete utifrån filmen Svinalängorna om ni har sett den?
    Det är en film om barn i alkoholisthem och hur det påverkar barnen.

    Filmen utspelar sig på 60-talet och jag valde att göra en avstickare åt barnaga och huruvida det var vanligare förr - då det var lagligt, än idag. Och sen hur synen på barn har förändrats från då till idag.

    Vad tror ni? Hur har synen på barn förändrats från 60-talet?
  • Svar på tråden Hur var det att vara barn på 60-talet?
  • sextiotalist

    jag skall fundera ihop lite om min barndom. Återkommer senare

  • Lucy Cat
    sextiotalist skrev 2012-05-24 15:03:41 följande:
    jag skall fundera ihop lite om min barndom. Återkommer senare
    tack, det vore kanon! :)
    ..I'm not cynical, I'm experienced..
  • Anonym (Ingen dator:()

    Ingen dator, ingen TV. Kom TV med en kanal i mitten på 60-talet. Iaf i vårt hem. Ingen mobiltelefon. Bara hemtelefon.
    Bodde i villa strax utanför Stockholm i ett barntätt område. Mkt utelekar. Spela kula, hoppa hage, hopprep. Inomhus lek var lego, dockhus mm. Bus med brorsan. Vi träffade släkten ofta och alla kusiner. det var kul.

    Husmanskost åt man varje dag. Fanns ingen pizzeria i närheten.
    Var hos dagmamma för mamma ville jobba. Började i 1:a klass 1968. Hade en äldre fröken som började med psalmer varje morgon. Vi hade två busiga pojkar i klassen som fick stå i skamvrån ibland när de slängt suddigum genom klassrummet för 4:e gången.

    Det var kul och det var inte speciellt stressigt:) 

  • Anonym (62:a)

    Vilka aspekter? Min mamma var hemma tills jag var 8, därefter arbetade hon deltid i många år. Jag gick inte på dagis men lekis när jag var 6 år. Gården var full av kompisar så förmodligen var de andra mammorna hemma. Det var uteliv som gällde, man var inte inne hos varandra på dagarna, endast vid dåligt väder. Lekarna och sportandet var oftast oorganiserat dvs man spelade fotboll med kompisarna och de som ville, fick vara med.. Det var väldigt lite skjutsande hit och dit. Det var en optimistisk era, de flesta arbetade och var nöjda. Familjerna höll ihop dvs skilsmässor var inte lika vanliga. I alla fall var det så jag uppfattade det när jag var knatte. Började skolan 1969.

  • lövet2

    Det var förstås väldigt olika beroende på var man bodde och så där, men det här är mina minnen:

    Har du sett den gamla TV-serien om Pippi? Observera då Tommy och Annika, så ser du två genomsnittliga 60-talsbarn! Vi fick lära oss att sätta Tant eller Farbror före namnet på alla vuxna, och vi lärde oss att niga eller bocka på beställning. Flickor skulle inte spela fotboll, klättra i träd eller annat okvinnligt, och även om vi kunde ha byxor till vardags, så var det alltid kjol eller klänning som gällde till fint.
    Mammorna var hemma, och det var regelbundet kafferep hemma hos någon. Då var det en lite större tillställning och lite mer planering. Annars så sprang mammorna över till grannen på kaffe mest varje dag. De flesta av mina kompisar hade pappor som kom hem från jobbet, satte sig i fåtöljen med en tidning och en piprök, och så satt de där tills middagen var serverad. Jag vet att min pappa inte gärna pratade högt om att han både dammsög och diskade hemma!

    Tvättdagar var stora händelser. Maskinerna var helt annorlunda än i dag, och i allmänhet fick ungarna springa omkring ute på gården medan deras mammor tvättade. Alla ungar ville hjälpa till med tvätten, för både mangeln och centrifugen var skitkul! Men vi blev fort utskickade igen, för vi kanske inte var till så mycket hjälp som vi trodde.

    Jag bodde i hyreshus, och alla soliga dagar var gården full av ungar. Det blev mycket grupplekar med kurragömma, Hål i hatten, kulspel, hopprep osv. Och så fotboll för pojkarna förstås. Vi hade sällan kompisar inne, för de flesta bodde rätt trångt. Medelsvensson hade en liten lägenhet i ett hyreshus, och en egen villa var bara för "finare" folk.

    Tja, fråga om det är något speciellt ämne du vill veta mer om!

  • Lucy Cat

    Tack hörrni för era svar!

    Själva arbetet är ett arbete utifrån filmen Svinalängorna om ni har sett den?
    Det är en film om barn i alkoholisthem och hur det påverkar barnen.

    Filmen utspelar sig på 60-talet och jag valde att göra en avstickare åt barnaga och huruvida det var vanligare förr - då det var lagligt, än idag. Och sen hur synen på barn har förändrats från då till idag.

    Vad tror ni? Hur har synen på barn förändrats från 60-talet? 


    ..I'm not cynical, I'm experienced..
  • sallybuse

    Va roligt att få uppleva sin barndom igen.Jag är född 59 och har en storebror som är född 53.Min barndom va helt perfekt.Inga datorer,Mobiler,Kabel tv,Man lekte UTE då.Och de gjorde man hela dagen.Och de va ju lite allt möjligt.Kurragömma,Pjätt,Hoppa hage,Tvist, Då hade man en egen fantasi.Gick på en liten skola,  där var upp till 6 an.Och matsalen där va maten god.Och när man ätit upp sin mat så fick man säga tack för maten.och niga för mat tanten.Glömde man de så fick man komma tillbaka en gång till.Sen fick man glass varje torsdag när de va soppa.Här finns kanske någon annan som också har gått på Plantan i Hbg

  • sextiotalist

    Min uppväxt. Mamma och pappa var båda högutbildade, fram tills jag var 9 bodde vi i lägenhet och flyttade till villa. Många av de som bodde i villa (i en förort till Stockholm) tillhörde inte kategorin fint folk, utan var vanliga tjänstemän och även arbetare (alltså en helt annan erfarenhet än Lövet).

    Trots att de allra flesta bodde i villa där jag växte upp i min klass, så var vi bara några som hade högutbildade föräldrar. Många av mina klasskamraters föräldrar hade inte ens studentexamen.

    Vi hade barnflicka, men på dagarna så stämmer det väldigt mycket att man var ute mest, mammorna ägnade sig åt kafferep och umgänge med andra hemmafruar.

    Eftersom mamma arbetade så lämnade vi bort mycket av tvätten, så jag har inga minnen av tvättadagar.

    Vid 4-5-årsålder sattes man på olika pedagogiska verksamheter och man var på parkleken. När man var 5-6 började man i lekskolan.

    Aga fanns, jag var inte den enda som fick smäll på stjärten eller en örfil när man betett sig illa åt. Man neg och bockade, sa tant och farbror till de vuxna.
    Min sambo som är något äldre, har ungefär samma minnen. Hans pappa var arbetare, hans mamma hemmafru och de bodde i villa i en annan förort till Stockholm

    På somrarna åkte man på dagkollo (min sambo gjorde det också).

    Man cyklade utan hjälm, satt lösa i bilen, ibland upp till 5-6 barn i baksätet.
    På gården minns jag att det kunde vara lite av flugornas herre, då inga vuxna fanns i närheten. Vuxenfrånvaron var väldigt hög.

    Däremot minns jag att många pappor mycket väl hjälpte till hemma. Min svärfar t,ex lagade alltid middagen, jag minns att en av mina kompisars pappor var en hejare på köttbullar.

    Man tog sig fram av egen maskin. Cykel, gick eller åkte tunnelbana.

    Vad jag gjorde som liten

    Jag gick på kom-och-lek, på balettskola, engelsk lekskola, söndagsskola och spelade blockflöjt.

    Man hade läxor från första klass

    Sjöng psalmer på morgonen när det var morgonsamling (varje dag).

    En gång per termin var det åhörardag. Då fick föräldrarna komma på besök (dvs det var mammorna som gjorde det). Då hade man högläsning och lite uppträdande.                                  

  • sextiotalist

    Och TV, de flesta hade TV av mina kompisar, så man tittade på barnprogrammen, som var en kort stund.

    Man gick i skolan på lördagarna (OK ettan då) och papporna (i mitt fall även mamma) arbetade på lördagar. 
    På söndagar var allt stängt, utom någon kiosk eller så.  

Svar på tråden Hur var det att vara barn på 60-talet?