Spontant missfall (missfall)
Vi förknippar vanligtvis ordet missfall med en situation där graviditeten avbrutits spontant och kroppen stöter ut resterna. Denna typ av missfall, eller spontant missfall som det egentligen heter är, tyvärr, relativt vanligt förekommande.
De flesta missfall sker innan kvinnan ens vet om att hon är gravid. Många gånger vet inte kvinnan om att hon har haft ett missfall utan tror att menstruationen bara är försenad någon vecka. De flesta missfall sker innan den 8:e graviditetsveckan, men det är inte ovanligt med missfall upp till graviditetsvecka 13. Symtom på missfall kan vara blödningar eller smärtor i underlivet.
Missed abortion (MA)
Det finns också en annan, mindre vanlig typ av missfall, så kallat missed abortion (MA). Vilket kan översättas med ett missat missfall.
MA innebär att det blev inget missfall omedelbart när fostret dog. Fostret ligger kvar en tid i livmodern innan det stöts ut. I och med användningen av ultraljud har man konstaterat att detta är det vanligaste förloppet vid missfall. Trots att fostret är dött kan moderkakan fortsätta att växa ytterligare några veckor.
Oftast upptäcks MA vid vanliga kontroller hos barnmorskan eller läkaren.
I samband med att ultraljudsundersökningar och vaginalt ultraljud har blivit vanligare under den väldigt tidiga graviditeten så har man sedan ett par år sett att det vanligaste förloppet är att embryot/fostret dör och att det sedan tar en period innan det stöts ut. Detta klassas då som en missed abortion.
Därför är det så att om en kvinna får en blödning i vecka 10 och hon inte gjort ett vaginalt ultraljud så kallas det spontant missfall.
Om samma kvinna istället skulle ha varit på en VUL-undersökning i vecka 9 där det konstaterades att fostret var dött och hon fick en blödning i vecka 10 (precis som ovan) så skulle vi säga att det var en missed abortion.
Troligen var förloppet dock det samma för båda exempel.
Gränsen är hårfin. Det är därför båda svaren är lika rätt.
Ett missed abortion kommer för det mesta ut, så småningom. Det kan ta lång tid, eller kort tid, men inget missfall sker på en gång det går fel. Det tar alltid lite tid.
Dock så brukar det vara så att när ett MA upptäcks så får kvinnan hjälp att bli av med resterna på medicinsk väg. Kroppen får inte chansen att ta hand om missfallet som den skulle göra efter ett tag antingen genom blödning eller genom att tillbakabilda graviditeten.
Missfall som sker innan vecka 13, oavsett variant, beror nästan alltid på genetiska orsaker, inte på något mamman gjort eller inte gjort. Det handlar om naturens sätt att selektera bort barn som aldrig skulle klarat sig. Det är tråkigt, tragiskt för alla inblandade och en svår förlust, men tyvärr nödvändigt. Även om det kan kännas orättvist.