Varför är flickor bättre i skolan än pojkar?
Syftar på beteende och resultat. Har ni insikt?
Syftar på beteende och resultat. Har ni insikt?
Jag tror att det hänger ihop med läsningen. Fler tjejer än killar är läsare och effektiva läsare klarar sig bättre i alla ämnen. De killar som är duktiga att läsa når oftast lika långt eller längre än tjejerna.
Vet inte faktiskt. Men som jag hade det i skolan så kändes det allt för ofta att det var högre krav på oss tjejer. Det var lite "boys will be boys"-attityd genom hela skolgången, pojkar vill hellre flamsa och det är okej. Kändes ofta som om lärarna ansåg att killar inte var lika smarta och därför la man inte ner lika mycket energi på dem. Lärarna var glad om killarna fick godkänt medan de förväntade sig lite mer av tjejerna.
Det talas om att det finns en "anti-plugg-norm" för pojkar. Man får gärna få bra betyg och bra på proven, men absolut inte genom att plugga. Det gör naturligtvis att de får svårare att tillägna sig kunskap.
Sedan är de ju "uppfostrade" till att slamsa, störa och fåna sig, vi tillåter pojkar att hålla på så där. OCh då blir det ju svårt att prestera så värst bra.
Jag har läst (kommer tyvärr inte ihåg i vilken bok, och har konstigt nog sett rapporter om omvända förhållanden, så ta det med en nyp salt då) att pojkar ändå blir betygsatta betydligt mer generöst än flickor. Elevernar nationella prov rättades av läraren. Sedan fick en utomstående lärare rätta samma prov, utan att få veta namnet på eleven som skrivit provet. Pojkarnas betyg sänktes då, och tvärt om med flickornas.
Läraren har alltså lägre krav på en pojke, som får ett ok betyg bara utifrån att han är just pojke. Medan lärarens högre förväntningar på flickor gör att de behöver prestera bättre för att få samma betyg.
Läsningen har säkerligen också med det att göra. Är du en god läsare så har du ju lättare att klara skolan, eftersom i princip alla ämnen baseras på just skrift.
"anti-plugg-kultur" heter det...
Norm och kultur, det är ju två sidor av samma mynt.....
Det finns ett flertal olika orsaker "anti-plugg-norm" är en. Sedan är det så att skolan idag använder sig av undervisningsmetoder, t.ex. med grupparbeten och mycket samtal som, flickor presterar bättre med. Pojkar tenderar att prestera bättre när det ingår mycket prov och tävlingar istället.
OBS!!!! nu menar jag i allmänhet!, det är är stora variationer på individnivå. Om det är kulturellt eller biologiskt kan man också diskutera, men det är enn annan debatt.
Dock skulle vilja skicka en önskan till alla föräldrar:
Säg ALDRIG till era barn att det är OK att inte vara bra i matematik, och att klarar sig utmärkt ändå.!
I min, om än korta lärarkarriär, så har jag sett ett alldeles för högt antal, som för att de fått detta itutade hemifrån, ger upp alldeles för lätt. Har kvävt impulsen att dunka ngt i huvudet på föräldrar som under kvartsamtal legitimerat denna norm och sänkt deras egna barns framtida möjligheter.
Förväntningar, normer och könsroller tror jag är bidragande faktorer. Flickor får långt tidigare uppmuntran för egenskaper som sen kommer dem till gagn i skolan.
(Sen kan det vara värt att minnas att pojkar som kommer från hem med hög social status, svensk etnicitet och akademikerföräldrar inte presterar sämre än flickor med samma bakgrund. Genomgående är även både social status och etnicitet två faktorer som väger tyngre än kön när man tittat på förväntat studieresultat. Den största skillnaden mellan pojkar och flickors resultat finns inom grupper med låg social status och annan etnisk bakgrund.)
Spännande eftersom jag har en 9-årig son som av skolan bedöms vara ljusår före sina klasskamrater, såväl tjejer som killar....
En sak som jag tänker på är att mycket som man gör i skolan är sånt som tjejer gillar, medan mycket är sånt som killar tycker är tråkigt. Min son i tvåan säger att "alla tjejer tycker allt är jättekul i skolan" medan det i hans klass finns x antal killar som tycker det mesta i skolan är pest. (Det finns killar som gillar det de gör också.)
Ingen i personalen förstår vad min pojke ritar t ex, men han är bra att ha när de ska använda verktyg! Då får han berätta för pedagogen vilket verktyg som är vilket och hur det används rätt! (De har någon slags teknik för lågstadiet där man ibland bygger saker också) . Klart att han uppfattar att hans intressen inte är lika viktiga som tjejen som ritar hästar och kan ha ett långt samtal med fröken om ridning. Bara för att ta ett exempel.
En annan sak som min son pratar mycket om hemma är att personalen hela tiden lyfter tjejerna så mycket, de ska säga ifrån och "lära sig ta plats" och detta har gjort att de rent av skuffar undan killarna. Varför tycker fröken att tjejer är bättre än killar? frågar sonen hemma ibland.
Tjejer har alltid kommit undan med bus i skolan medan killar fått skäll. Jag var inte bättre själv. Jag busade i skolan och killar fick skäll fast de inte gjort nåt. Och jag sa inget....så är det nu också. Min son har fått skäll för sånt som nån tjej har gjort och när han sa ifrån till den vuxne fick han förstås ännu mer skäll för att han sa emot.
Det finns myyycket att göra i skolan när det gäller genusarbete (åtminstone vår skola).
Med tanke på det jag skrivit här tycker jag inte alls att det är konstigt att tjejerna lyckas bättre. JAg har sktivit liknande saker innan här på FL och fått mothugg om att det inte alls är såhär på andra skolor, må så vara, vår skola kanske är extremt gammaldags eller nåt.
Tjejer pluggar mer och är tidigare i sin utveckling.