• Gila

    Allergisk mot mjölkprotein, ägg, vete och soja!

    Efter en hel hög med allergiprover så har de nu visat sig att vår dotter på 15 månader är allergisk mot mjölkprotein, ägg, vete och soja.

    Hon är alltså inte känslig mot gluten då det testats på sidan om för några veckor sedan utan de är bara vete som ställer till de.

    Vi har efter rekomendationer från barnmottagningen kört helt mjölkfritt i ca 2 månader med hyggligt(men inte helt bra) resultat och även om de var lite svårt i början men nu sen de senaste provsvaren kom så känns de som en helt annan utmaning. Vi kommer få träffa en dietist för att få lite hjälp men de kunde dröja några veckor så tar gärna emot hjälp från andra med allergibarn!

    Behöver helt enkelt lite bra tips på vardagsrecept. Hur funkar det med välling? Finns det överhuvudtaget någon sort som funkar? Hon har kört Sempers mjölkfri ett tag men eftersom den innehåller soja så är det ju uteslutet nu. 
    Pasta, kan man äta de? Vad för typ av mjöl skulle ni rekomendera att köpa istället för vete?

    Hoppas kunna få några bra svar! 

  • Svar på tråden Allergisk mot mjölkprotein, ägg, vete och soja!
  • chanella

    Det är jobbigt i början med begränsade dieter, men sen blir man van och inser att det blir ofta både godare och nyttigare mat än vad folk äter annars. Här kommer några tips på vad ni kan äta. Självklart ska man köpa ekologiskt i sån stor utsträckning som möjligt Glad

    Pasta gjord på majsmjöl är jättegott och har bra konsistens! Spaghetti och köttfärssås. Makaroner och köttbullar. Tomatsås osv...

    Leilas gula mjöl är gjort på majs. Det står att det funkar som vanligt men jag tycker man behöver ha i fiberhusk ändå för att få bra konsistens. Man kan baka gott bröd och variera med t ex havregryn, boveteflingor, morötter, tomat och olika kryddor i. Köp Sempers ren havre så slipper ni riskera att få med vete i havregrynen, det kan följa med i vanliga havregryn annars. Det är bra att ha i mycket rapsolja så blir det smidigare deg, den är ju kladdigare än vanlig. Frys in brödet och tina när ni ska äta, blir som nybakt.

    Gör pannkakor med husk och pofiber (byt ut mot mjölet ovan) och lite andra tips:
    http://www.viforaldrar.se/barnhalsa/Aggallergi---11-tips-for-en-enklare-vardag 

    Lithells har mjölk- och glutenfri korv. Arbogas leverpastej finns som mjölk- och glutenfri. Vet inte om dom innehåller soja..

    Lax: Stekt, kallrökt, varmrökt, laxgryta (många varianter), laxbiffar (ex: kör lax, pressad lime, salt, cayenne, vatten och fiberhusk i mixern och klutta ut i stekpannan). Och annan fisk såklart. Honungsmelon med lite citron på blir läskande gott tillbehör till stekt lax.

    Quinoa: koka och blanda sen i lite rapsolja och salt plus t ex dill och persilja till stekt lax, persilja och tomat till kött eller var ni tycker är gott.

    Potatis: mos, klyftor, kokt, pressad, blandad med olika kryddor blir det många varianter

    Ris i olika varianter, saffransris, risotto utan parmesan

    Tacofärs med grönsaker och röror till. (majschipsen är för salta och hårda för små barn)

    Mumsiga såser och tillbehör som guacamole, huommos, tomatbaserade röror osv. Bönsallad är kul plockmat och kan varieras mycket.

    Grönsaker som kokt broccoli, morot, rotsaker i ugnen och ärtor.

    Thaimat med kokosmjölk, akta er lite för fisksås och färdiga baser bara som kan innehålla vete mm. Men mycket funkar.

    Kyckling kan varieras mycket, men marinera helst själva eller kolla noga på förpackningen. Gyros t ex är jättegott:
    http://provkoket.blogspot.se/2009/11/gyro.html

    Ser du, det finns ju en hel del som ni kan äta och det finns ju så mycket mer man kan variera Skrattande

    Har tyvärr ingen koll på välling men kanske kan ni ge havregrynsgröt, bovetegröt eller vanlig mat innan läggdags och sedan en flaska Nutramigen istället för välling så länge om ni inte hittar någon som funkar? 

    Lycka till och hoppas att dottern mår bättre!

  • Gila

    Tack så mycket, superbra svar! Ska ge mig ut på storshopping imorgon så de är bra att ha fått lite bra råd innan!

  • Sephyria

    Glömde att säga att i recepten står det Neocate men det funkar lika bra med nån av de andra ersättningarna. Jag brukar göra 2 flaskor välling åt gången (lilleman äter en gång under natten). Vispar då ihop 5 dl vatten med 5 tsk mjöl (blandar ris- och majsmjöl) och låter det koka ett par minuter. Den ena flaskan ställer jag i kylen när den svalnat och den andra fyller jag upp med risdryck till den mängd välling jag vill ha (275 ml) och skakar i ersättningen.

  • Kottis
    Gila skrev 2012-04-25 13:10:06 följande:
    Efter en hel hög med allergiprover så har de nu visat sig att vår dotter på 15 månader är allergisk mot mjölkprotein, ägg, vete och soja.

    Hon är alltså inte känslig mot gluten då det testats på sidan om för några veckor sedan utan de är bara vete som ställer till de.

    Vi har efter rekomendationer från barnmottagningen kört helt mjölkfritt i ca 2 månader med hyggligt(men inte helt bra) resultat och även om de var lite svårt i början men nu sen de senaste provsvaren kom så känns de som en helt annan utmaning. Vi kommer få träffa en dietist för att få lite hjälp men de kunde dröja några veckor så tar gärna emot hjälp från andra med allergibarn!

    Behöver helt enkelt lite bra tips på vardagsrecept. Hur funkar det med välling? Finns det överhuvudtaget någon sort som funkar? Hon har kört Sempers mjölkfri ett tag men eftersom den innehåller soja så är det ju uteslutet nu. 
    Pasta, kan man äta de? Vad för typ av mjöl skulle ni rekomendera att köpa istället för vete?

    Hoppas kunna få några bra svar! 
    Hej! Befinner mig i en situation där min dotter på bara 3 månader kan vara allergisk mot något av ovan eller allt? Eftersom jag helammar är det jag som måste utesluta ämnena ur kosten. Hur gjorde ni (tillsammans med läkarna såklart) för att få reda på vilka allergier som din dotter har?
  • SockerStinn

    Pilaffris tycker jag är bra, eftersom man inte behöver sås till det. Skölj riset tills vattnet är helt klart. Hacka gul lök eller scharlottenlök väl och stek på hög värme i ca 2 min. Koka edan i buljong (läs innehållsförteckningen!) Man kan gärna krydda extra, t.ex. med persilja. (Se upp med curry, det innehåller bockhornsklöver som är beläktat med soja)

    Till sås funkar kokosmjölk. Om man har i massa vitpeppar döljs mycket av kokssmaken så man kan ha den till brunsås eller vad man vill.

    Jag var inget förtjust i Lailas gula - konstig bismak. Vi använde semper finmix men den innehåller guarkärnmjöl som är besläktat med soja. Till småkakor funkar ofta rena mjöler, t.ex. majsmjöl, majsstärkelse, rismjöl, bovetemjöl. Till bröd är det knepigare. Jag gav upp eftersom dottern inte var förtjust i bröd ens innan... Blev att köpa färdiga kex och köra hårt på välling baserat på nutra. Tyvärr använde vi massa risdryck - det var innan det var känt att ris innehåller mycket arsenik så man inte ska överkonsumera det.

    Vi använde ingen havre i början, har man en sädesslagallergi är det vanligt att man har fler. Men om havre tåls så ör ju det toppen att ha i brödbaket. Har bakat Annas havrebaugetter glutenfritt och det var bra. Fröknäcke tycker jag är löjligt gott, men det kanske hon är för liten för? Rätt hårt knäcke.

    Milly-Kex är utan allt. Finns även rån som är utan allt.

    Köp inte på dig för mycket. Dietisten kommer skriva ut livsmedel till er, så ta bara så ni klarar er fram tills dess, och kanske kan testa lite så ni vet vad som går hem och inte. 

  • SockerStinn
    Kottis skrev 2013-01-24 09:02:41 följande:
    Hej! Befinner mig i en situation där min dotter på bara 3 månader kan vara allergisk mot något av ovan eller allt? Eftersom jag helammar är det jag som måste utesluta ämnena ur kosten. Hur gjorde ni (tillsammans med läkarna såklart) för att få reda på vilka allergier som din dotter har?
    Vi fick utesluta och provocera. Allergitesterna visade inget så de gav ingen ledtråd. För att lita ut sonens allergier fick jag äta skonkost i 2 veckor och sedan återinföra för att fatta vad det var - kan rekommenderas om man misstänker flera allergier. 
  • Kottis
    SockerStinn skrev 2013-01-31 20:00:27 följande:
    Vi fick utesluta och provocera. Allergitesterna visade inget så de gav ingen ledtråd. För att lita ut sonens allergier fick jag äta skonkost i 2 veckor och sedan återinföra för att fatta vad det var - kan rekommenderas om man misstänker flera allergier. 
    Tack, jag ska föreslå detta för vår läkare. Jag och min sambo har försökt ta bort allt som går (känns det som) i förebyggande syfte. Just nu äter jag därför inte mjölk, ägg, soja, vete, råg, majs, nötter. Men det är svårt, det är majs i det mesta som är glutenfritt och i kosttillskott (kalciumtabletter tex). Jag har inte träffat någon dietist heller men jag borde nog göra det. Det har gått 4 veckor nu sen det första blodet kom, sen hittade de staffylokocker i odlingen och hon fick en kur penicillin mot det  och blev frisk. Sen kom blodet tillbaka efter 4 dagar och snart har hon ätit färdigt sin nästa penicillinkur (då hon har staffylokocker igen). Läkaren misstänker att det finns en allergi/intolerans som gör tarmen känslig och gynnsam för bakterierna. Vi hoppades hon skulle bli bra men hon har 3 dagar kvar på sin nya kur (av 2 veckor) och vi fick en blöja med blodigt bajs igen igår så nu vet vi varken ut eller in...
  • SockerStinn
    Kottis skrev 2013-02-02 10:41:09 följande:
    Tack, jag ska föreslå detta för vår läkare. Jag och min sambo har försökt ta bort allt som går (känns det som) i förebyggande syfte. Just nu äter jag därför inte mjölk, ägg, soja, vete, råg, majs, nötter. Men det är svårt, det är majs i det mesta som är glutenfritt och i kosttillskott (kalciumtabletter tex). Jag har inte träffat någon dietist heller men jag borde nog göra det. Det har gått 4 veckor nu sen det första blodet kom, sen hittade de staffylokocker i odlingen och hon fick en kur penicillin mot det  och blev frisk. Sen kom blodet tillbaka efter 4 dagar och snart har hon ätit färdigt sin nästa penicillinkur (då hon har staffylokocker igen). Läkaren misstänker att det finns en allergi/intolerans som gör tarmen känslig och gynnsam för bakterierna. Vi hoppades hon skulle bli bra men hon har 3 dagar kvar på sin nya kur (av 2 veckor) och vi fick en blöja med blodigt bajs igen igår så nu vet vi varken ut eller in...
    Ja dietist behöver man ju träffa. Det är så lätt att göra misstag. Äter man ute får an ju garanterat i sig fel, stor risk om man blir bjuden med av någon som inte kan det ordentligt.

    I början missade vi
    -margarin; stod 100% vegetabiliskt på paketet så vi läste inte innehållsförteckningen. Innehöll skummjölkspulver.
    -Hamburhgarna innehöll vasslepulver, det visste min man inte att det kom från mjölk
    -Ät mörk choklad, innehöll spår av mjölk
    -Åt fetaost, bvc var ju så noga med att det var KOmjölksprotein....
    -Åt en mjölkfri godis. Lösgodis är aldrig utan nått...
    -Tog i min macka efter att jag tagit i en ost utan att tvätta händerna emellan

    Sen har jag hört andra missar
    -mjölkprotein i tandkräm
    -i tvål
    -i schampo 

    Och det är bara mjölk det.
    Sen får man inte glömma att en ensidig kost under lång tid påverkar om man får i sig den näring man behöver och den mängd gifer man får i sig. Man ska aldrig äta mer begränsat än som behövs. så ni behöver verkligen träffa dietist! Och som sagt, om man inte vet vad det är så är skonkost en bra start. Då behöver man kanske inte utesluta lika länge som om man tar bort en sak i taget. Vid skonkost äter man just ensidigt och lägger sen på en sak i taget. 
  • Kottis
    SockerStinn skrev 2013-02-02 13:15:16 följande:
    Ja dietist behöver man ju träffa. Det är så lätt att göra misstag. Äter man ute får an ju garanterat i sig fel, stor risk om man blir bjuden med av någon som inte kan det ordentligt.

    I början missade vi
    -margarin; stod 100% vegetabiliskt på paketet så vi läste inte innehållsförteckningen. Innehöll skummjölkspulver.
    -Hamburhgarna innehöll vasslepulver, det visste min man inte att det kom från mjölk
    -Ät mörk choklad, innehöll spår av mjölk
    -Åt fetaost, bvc var ju så noga med att det var KOmjölksprotein....
    -Åt en mjölkfri godis. Lösgodis är aldrig utan nått...
    -Tog i min macka efter att jag tagit i en ost utan att tvätta händerna emellan

    Sen har jag hört andra missar
    -mjölkprotein i tandkräm
    -i tvål
    -i schampo 

    Och det är bara mjölk det.
    Sen får man inte glömma att en ensidig kost under lång tid påverkar om man får i sig den näring man behöver och den mängd gifer man får i sig. Man ska aldrig äta mer begränsat än som behövs. så ni behöver verkligen träffa dietist! Och som sagt, om man inte vet vad det är så är skonkost en bra start. Då behöver man kanske inte utesluta lika länge som om man tar bort en sak i taget. Vid skonkost äter man just ensidigt och lägger sen på en sak i taget. 
    Tack igen - ja jag har råkat äta något som baserats på maltodextrin tex som är gjort av majs, det är verkligen en jungel. Dessutom har jag ätit massa mörk choklad (kan inehålla spår) men slutat med det också! Nu har vi fått tid hos dietist och läkaren har skickat remiss till mag-tarmspecialister på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Nu tror hon inte längre att det är allergi utan kanske något annat fel i tarmen, men jag kommer ändå försöka hålla mig borta från så mycket som möjligt tills vi märker att dottern blir bättre. Tack och lov, första dagen efter penicillinet och inget färskt blod ännu, bara brunt bajs..
  • nappe

    Hur yttrade sig ditt barns allergi?
    Har ett barn som är under utredning för vilken allergi han har, just nu blir han sjuk ca 4 dagar i veckan efter måltider 

Svar på tråden Allergisk mot mjölkprotein, ägg, vete och soja!