• Anonym (vego)

    sojaprotein, jordnötter etc?

    Hej!

    Jag äter vegetarisk mat utan mjölkprodukter och får i mig mycket sojaprotein, olika slags nötter och baljväxter (inklusive jordnötter). Nu är jag gravid i 7 månaden och har haft den här kosthållningen under graviditeten.

    Är det troligt att det påverkar barnets känslighet för dessa ämnen, och i så fall så att barnet kommer att tåla de sakerna bättre eller tvärtom finns det en ökad risk för att barnet utvecklar allergier för de ämnena? Jag vet att man inte ska ge sådana födoämnen till barn när de är födda pga starka allergener men påverkas barnet redan i magen? Om barnet kan påverkas negativt, spelar det någon roll om jag slutar med ovannämnda saker nu, jag har ju redan ätit dem i 7 månader?

  • Svar på tråden sojaprotein, jordnötter etc?
  • Allergiexperten

    Hej! Eftersom du äter mat som du tål, alltså inte är allergisk för, så kan du lugnt fortsätta med detta. Barnets känslighet för dessa födoämnen påverkas inte eftersom du själv inte har någon allergi mot vad du äter. Det är många faktorer som har inverkan på om ett barn ska bli allergisk eller inte och en stor bidragande faktor är om föräldrarna har allergier, då löper barnet större risk att utveckla allergier.
    vänliga hälsningar Anitha

Svar på tråden sojaprotein, jordnötter etc?