• Zinfandel

    Progesteronvagitorier - allt du behöver veta!

    Eftersom det ofta kommer frågor om hur vaggisarna ska användas och det inte medföljer någon bipackssedel så säger tillverkaren följande:


    Progesteron 400 mg vagitorier 


    Införes i slidan eller ändtarmen


    Vagitoriet kan användas både i slidan och ändtarmen men det är viktigt att följa läkarens råd. Under dagen kan det vara bättre att använda vagitoriet i ändtarmen eftersom det hålls kvar bättre där. Om vagitoriet hastigt doppas i ljummet vatten går det lättare att föra in men har för övrigt ingen betydelse.  Om man väljer att föra in den raka eller spetsiga änden först är individuellt. Väljer man den raka delen först glider vagitoriet inte ut lika lätt då det följer tarmens/slidans form. Det har alltså ingen annan betydelse, vagitorien smälter ändå.


    Att man måste ligga ner efter införandet är inte nödvändigt.

    Rektal administrering


    Vagitoriet ska föras in så långt att det hamnar innanför ändtarmens slutmuskel.  Vid hemorrojder kan det vara lättare att föra in den spetsiga änden först. Man bör undvika att tömma tarmen inom 25-30 minuter efter att vagitoriet förts in i ändtarmen.


     


    Effekt vid diarré


    Vid diarré bör man applicera läkemedlet vaginalt. Produkten har laxerande effekt och man har därmed ofta problem med diarré efter rektal administrering. Trots detta har goda resultat visats av behandlingen, vilket tyder på ett tillräckligt upptag för effekt.


     


    Utstött vagitorium


    Om vagitoriet glider ut ur ändtarmen osmält eller delvis smält, har inte rekommenderad dos absorberats. Om man kan undvika att tömma tarmen inom 25-30 minuter efter administreringen, kan man troligen räkna med att hela mängden av läkemedlet har absorberats.


    Biverkningar

    Exempel på biverkningar kan vara:

    Viktökning 
    Nedstämdhet 
    Huvudvärk 
    Bröstspänningar 
    Illamående 
    Oregelbunden blödning 
    Smärtsamma menstruationer 
    Vätskeansamling i kroppen 


    Mvh


    Ellen Sandler


    Leg Apotekare


    APL


     
  • Svar på tråden Progesteronvagitorier - allt du behöver veta!
  • Zaro

    Någon annan som ska ta rektalt? Har ingen större erfarenhet av detta haha, är det inte bara att föra in den?

Svar på tråden Progesteronvagitorier - allt du behöver veta!