• someone01

    Hur mycket kan era barn som går i 2an?

    Vi har nyligen flyttat från UK till Danmark, våran son har redan gått 2 år i skolan i UK.
    Nu har har han börjat 1an i en dansk skola. Han ligger ju massor före vad det gäller matte. Den är ju skilland med läsningen eftersom han inte kan danska än.
    Vi tror att vi kommer flytta tillbaks till Uk om någar år och vill ju in att våran son ska ligga massor efter.

    Så min fråga är vilken nivå ligger era barn på i matte och svenska?  Hur mycket kan dom läsa och hur kompliserad matte kan dom räkna. Funderar på om vi ska få honom flyttad till en 2a klass istället.

    hade han varit 1år äldre hade han ju automatiskt börjar 2an även om han inte kunde någon danska så det ingen anledning att han ska gå i 1an bara flr att lära sej danska. Han skulle ju igentliugen ha börjat 3an i Uk, men å andra sidan tror jag undervisningen är lite långsammare där

  • Svar på tråden Hur mycket kan era barn som går i 2an?
  • SilverLadyG

    I Sverige kan de inte så mycket jämfört med andra länder. Känner en som går i trean i ett annat nordisk land kunde i 2an addera, subtrahera med ganska så höga tal samt multiplicera och dividera enligt gånger tabellen som  var klar i huvudet. Läsa kunde hon utan problem, vilket krävdes då man hon började 1an.

  • caliningrad
    SilverLadyG skrev 2011-09-06 14:36:55 följande:
    I Sverige kan de inte så mycket jämfört med andra länder. Känner en som går i trean i ett annat nordisk land kunde i 2an addera, subtrahera med ganska så höga tal samt multiplicera och dividera enligt gånger tabellen som  var klar i huvudet. Läsa kunde hon utan problem, vilket krävdes då man hon började 1an.
    Hej
    vilken katastrof att nivan ar sa lag i Sverige jamfort med alla andra lander.

    Men alla larare pa detta forum tycker att Sverige ligger i framkanten!!!! 
  • HarperSeven

    Vad får din son för hjälp i skolan med att lära sig danska?

    Vad gör ni för att hålla igång engelskan med avseende på läsning och skrivning?

    Hur låg din son till i läsning och skrivning när ni bodde i England?

    När på året är han född jämfört med de andra barnen i klassen? I min sons klass så måste barnen ha fyllt sex år innan den 1:a september för att kunna gå i klassen. Men i Sverige så är det den 1:a januari som gäller istället.

    Känner du till http://www.educationcity.com/? Det kanske kan var något för. Där kan din son öva literacy, math, science, German, French och Spanish. Det kostar £29.95/år men ni kan prova det gratis först. Min sons skola använder sig av det under skoltid. Vi har köpt en prenumeration som vi använder hemma. Om ni bestämmer er för att prenumerera så kan du använda min "tell a Friend code" som är C3574D5B. Då får både du och jag tre månader extra gratis.

    Om ni vill satsa mycket mer pengar så kan ni prova Kumon. Det finns både för engelska samt matematik. Din son måste då spendera minst 15 minuter per dag och ämne på övningsuppgifter.


    http://www.kumon.co.uk/private-tutors/correspondence-courses/index.htm

  • someone01
    HarperSeven skrev 2011-09-08 09:55:26 följande:

    Vad får din son för hjälp i skolan med att lära sig danska? Jag vet fakiskt inte riktigt exakt vad han får för hjälp, Tänkte går och prata lite med dom nästa veckan, ville låta honom komma in i det hela först. Tycker kompisatr osv är vikigare just nu. 

    Vad gör ni för att hålla igång engelskan med avseende på läsning och skrivning? Han lånar små enkla böcker på engelsa på biblioteket som vi läser med honom, så mycket mer har det inet blivit än.

    Hur låg din son till i läsning och skrivning när ni bodde i England? Dom sa att han var ok, tror inte att han var vere sej bra eller dålig. Men jag skulle nog säga att hans läsning inte var så jätte bra

    När på året är han född jämfört med de andra barnen i klassen? I min sons klass så måste barnen ha fyllt sex år innan den 1:a september för att kunna gå i klassen. Men i Sverige så är det den 1:a januari som gäller istället. Han är född i Sep, så han är ju lite yngre än en del av barnen

    Känner du till www.educationcity.com/? Det kanske kan var något för. Där kan din son öva literacy, math, science, German, French och Spanish. Det kostar £29.95/år men ni kan prova det gratis först. Min sons skola använder sig av det under skoltid. Vi har köpt en prenumeration som vi använder hemma. Om ni bestämmer er för att prenumerera så kan du använda min "tell a Friend code" som är C3574D5B. Då får både du och jag tre månader extra gratis. Det ska jag absolut gå in och kolla på. Han tycker ju om att sitta vid datorn så det vore ju en bra kompromiss, 15 minuter om dagen ska vi nog klara av  
    Min man och jag diskuterade igår och kom fram till att det spelar nog inet så jätte stor roll efterom det bara handlar om lågstadiet. Det enda han kan bli lite efter i är ju engelska gramatiken och matten. Sen är det ju mest bara allmänbildning man lär sej i "små skolan"  och jag tror inet det är något som kommer skada honom om han inte vet när vi flyttar tillbaks. En helt annan sak när det kommer til högstadiet och man börjar lära sej kemi, fysik osv.
    Sen måste jag gå till skolan och be om lite svårare matte för han h[ller typ på med 2+3, medans han är redo att börja med minus osv.

    Bor du själv utomlands ? tar gjärna emot om du har några andra bra tips att komma med. Vet inet hur det funkar om han alltid ligger en bok före i matten plus jag vet inte vad dom kommer göra med honom när dom börjar med engelska, kanske kan jag see till att han får mer gramatik att göra.


    Om ni vill satsa mycket mer pengar så kan ni prova Kumon. Det finns både för engelska samt matematik. Din son måste då spendera minst 15 minuter per dag och ämne på övningsuppgifter. Har ni provat Kumon eller vet du någon som har? Har inet kollat än hur mycket pengar det handlar om, men det kan ju klart vara värt att investera i. Skulle ju även vilja att små tjejorna (snart 4) kan lära sej att läsa och skriva engelska. Helst "sooner rather then later" eftersom dom börjar skolan redan vid 5 om vi flyttar tillbaks. Blir väl till att köpa en del "educational" DS spel osv.


    www.kumon.co.uk/private-tutors/correspondence...


  • HarperSeven

    Min sons skola testar barnen i läsning. När han började förra året så kunde han inte läsa. Då gick det inte heller att testa honom. Men när de testade honom senast så läste han på samma nivå som sin ålder. Vilket är fantastiskt. Så vi vet precis hur bra vår son är på att läsa.

    Vi har provat Kumon när vi bodde i Tyskland. Men det var för jobbigt för sonen. Han var fem år då. Det tog jätte lång tid för honom att göra uppgifterna. Uppgifterna var inte svåra men eftersom han bara var fem år så kunde han inte skriva så snabbt. Han gjorde klart nivå 4A och hade börjat med 3A.

    http://www.kumon.ne.jp/english/about/worksheets.html

    Jag funderade på att låta honom fortsätta med Kumon via en korrespondens kurs. Men sonen tyckte inte att det var så roligt att göra uppgifterna. Så vi väntar med det ett tag. Nu känns det viktigare att han lär sig simma och att han förbättrar sin läsning och skrivning. Kumon kostar runt 75 Euro i månaden skulle jag tro. Så det är jätte dyrt. Sedan så måste barnen spendera minst 15 minuter per dag och ämne. Men när jag tänker efter så kan det nog ta upp emot 30 minuter per dag ibland. Kumon är kanske inte för alla men jag tyckte att det var värt att nämna i alla fall.

    Finns det hemspråksundervisning i Danmark?

    Om jag var er så skulle jag be att få extra undervisning i danska eller hemspråksundervisning istället för engelskan. Den kan inte vara speciellt avancerad nivå på engelskan i skolan.


    Jag tror att ni gör rätt i att låta honom stanna kvar i årskurs 1. Anledningarna är att han är född i mitten av året och inte i början, det blir bättre för honom socialt sätt att stanna i årskurs 1, han kan varken prata, läsa eller skriva på danska, han låg inte långt fram i läsning när ni bodde i England och hans matematikkunskaper är inte extremt bra för hans ålder utan ligger på en helt normal nivå tror jag.


    Vi bor i Holland. Det vi kämpar med är att vår son pratar tyska men både jag och min man har svenska som modersmål. Det har vi löst genom att vi har en tysk barnvakt, han går fem gånger per termin på tysk undervisning, vi åker till Österrike en gång per år och åker skidor, vi åker och hälsar på våra tyska kompisar samt de kommer hit och hälsar på, vi har tyska vänner här i Holland, sonen tittar på tyska DVD filmer och lyssnar på tyska CD skivor. Barn lär sig språk lätt men glömmer också lätt. Så det gäller att ligga i. Vi jobbar också med att sonen ska lära sig holländska men det går så där. Sonen får ingen undervisning i Holländska i skolan eftersom hans engelska inte är tillräckligt bra än i läsning och skrivning. Vi har haft en privatlärare som har kommit till oss en dag per vecka i ungefär sju veckor. Han kan inte längre komma eftersom han har för mycket annat jobb. Så det blir lite holländsk tv och så ska vi öva lite själva också. Jag ska också se om jag kan få in honom på ett holländsk fritids en dag per vecka.

  • someone01

    varför kan inte din son få undevisning i holländska på grund av  att hans engelska inte är tillräckligt bra, förstår inte riktigt sammankoppling?

    Vi börjar med den £29,95 länken som du skickade, kanske blir så vi tycker det räcker. Kan ju alltid göra Kumon när vi tror att vi ska flytta tillbaks.

    Det är ine bara och få alla språk att gå ihop

  • HarperSeven
    someone01 skrev 2011-09-08 11:57:35 följande:

    varför kan inte din son få undevisning i holländska på grund av  att hans engelska inte är tillräckligt bra, förstår inte riktigt sammankoppling?

    Vi börjar med den £29,95 länken som du skickade, kanske blir så vi tycker det räcker. Kan ju alltid göra Kumon när vi tror att vi ska flytta tillbaks.

    Det är ine bara och få alla språk att gå ihop


    Min sons skola har undervisning på engelska. På skolan går barn som har engelska som modersmål och barn som inte har engelska som modersmål. De som inte har engelska som modersmål har undervisning i EAL (English Additional Language) förutsatt att skolan anser att det finns ett behov av EAL. När dessa barn har EAL så har övriga barn undervisning i Holländska. Vissa av barnen som har EAL undervisning har en eller två föräldrar med holländska som modersmål. De barnen får undervisning i Holländska. Men barn som min son som varken har engelska eller holländska som modersmål samt har behov av EAL får ingen undervisning i Holländska. Det är lite synd. Men så är det.
  • someone01
    HarperSeven skrev 2011-09-08 12:18:00 följande:
    Min sons skola har undervisning på engelska. På skolan går barn som har engelska som modersmål och barn som inte har engelska som modersmål. De som inte har engelska som modersmål har undervisning i EAL (English Additional Language) förutsatt att skolan anser att det finns ett behov av EAL. När dessa barn har EAL så har övriga barn undervisning i Holländska. Vissa av barnen som har EAL undervisning har en eller två föräldrar med holländska som modersmål. De barnen får undervisning i Holländska. Men barn som min son som varken har engelska eller holländska som modersmål samt har behov av EAL får ingen undervisning i Holländska. Det är lite synd. Men så är det.
    Då förstår jag. Ja det är ju lite synd, svårt att intigrera sej ordentligt om man inet kan prata landets språk. På våran internationella skola så är all undervisning på engelska (Cambridge Module" men även barn som pratar andra spåk får undervisning i danska.  Så på något vis lyckats dom lära sej danska även fast det är undervisat på ett språk (engelska) som dom inte försår, helt otroligt.
  • Anna i Hult

    Jag vet bara vad vad som man kan i svenska skolan, och i tvåan så ska man i matte kunna addrea och subtrahera tal med tiotalövergång. Man börjar också tala om division och multiplikation, kanske enkla tabeller. Att förstå skrivna tal och vilket räknesätt man ska använda. En ordentlig taluppfattning är viktigt!

Svar på tråden Hur mycket kan era barn som går i 2an?