• Berenike

    recept på gotländska "brändmandel-rutor"?

    nån som  sitter på recept till ett slags godis som man hittar på gotland (tror inte att det är så vanligt nån annanstans?) det brukar finnas att köpa i en del affärer iallafall här i visby och är som en slags mjuk rosa  fyrkantig kaka . Tror att den innehåller hackad mandel och ströbröd et c, har försökt hitta ett recept på nätet men gått bet. Smaken påminner lite om marsipan fast blötare...någon som vet vad jag menar tror knapphändig beskrivning?

  • Svar på tråden recept på gotländska "brändmandel-rutor"?
  • Serla

    Hoppar in lite här då jag också har letat efter det receptet. Här uppe ser de ut som godisar, mandeln är liksom inslagen i "marsipanen", men det är samma som du menar, har ätit dem på Gotland också.

  • Berenike

    Gnutta: menar inte bränd mandel, rutorna är nåt helt annat! de kallas bara så eftersom de innehåller mandel och rosa karamellfärg. Rutorna består alltså av mald mandel bla...men det receptet hittade jag=)

    det är nog svårare att få till rosa brända mandlar hemma, jag hittade detta recept på bloggen söta sakerdom blev goda men något sockrigare i konsistensen än den man köper, men du kan alltid pröva=)


    100 g sötmandel


    3½ dl socker


    100 g glykos


    1 ½ dl vatten


    röd karamellfärg


    Skålla mandeln och ta bort skalet. Torka ordentligt med papper eller handduk så att mandlarna blir helt torra. Koka samman vatten, socker och glykos i en tjockbottnad gryta. Koka i en fem, tio minuter tills sockerlagen klarar ett trådprov (Doppa fingrarna i kallt vatten och lägg en droppe av lagen mellan tummen och pekfingret. När man för isär fingrarna ska sockerlagen tråda sig). Färga lagen med karamellfärg och häll upp i en djup tallrik. Rör tills smeten kallnar och tjocknar en aning och rör därefter i mandlarna. När smeten börjar stelna, klicka ut mandlarna, inbakade i röd smet, på aluminiumfolie och låt dem stelna helt. Förvara torrt.

  • Candygirl xxx

    Jag hittade detta recept på Fyrkantiga brända mandlar på matklubben.se

    Fyrkantiga brända mandlar:

    Ingredienser 6 dl strösocker
    3 dl vatten
    100 g mald sötmandel
    6 dl ströbröd
    1/2 flaska röd karamellfärg
    1/2 tsk bittermandelolja

    Gör så här


    Sjud socker och vatten i ca 15 minuter.
    Rör ned övriga ingredienser och koka upp utan att det bränns vid. Rör ordentligt till botten.
    Häll blandningen i en fyrkantig form (ca 10x15 cm) klädd med oljat bakplåtspapper. Skär i bitar när smeten svalnat. Plasta in varje bit för sig.
  • Serla
    Berenike skrev 2010-11-30 15:20:28 följande:
    Gnutta: menar inte bränd mandel, rutorna är nåt helt annat! de kallas bara så eftersom de innehåller mandel och rosa karamellfärg. Rutorna består alltså av mald mandel bla...men det receptet hittade jag=)

    det är nog svårare att få till rosa brända mandlar hemma, jag hittade detta recept på bloggen söta sakerdom blev goda men något sockrigare i konsistensen än den man köper, men du kan alltid pröva=)

    100 g sötmandel


    3½ dl socker


    100 g glykos


    1 ½ dl vatten


    röd karamellfärg


    Skålla mandeln och ta bort skalet. Torka ordentligt med papper eller handduk så att mandlarna blir helt torra. Koka samman vatten, socker och glykos i en tjockbottnad gryta. Koka i en fem, tio minuter tills sockerlagen klarar ett trådprov (Doppa fingrarna i kallt vatten och lägg en droppe av lagen mellan tummen och pekfingret. När man för isär fingrarna ska sockerlagen tråda sig). Färga lagen med karamellfärg och häll upp i en djup tallrik. Rör tills smeten kallnar och tjocknar en aning och rör därefter i mandlarna. När smeten börjar stelna, klicka ut mandlarna, inbakade i röd smet, på aluminiumfolie och låt dem stelna helt. Förvara torrt.


    Ok, de jag åt på Gotland såg precis ut som brända mandlar fast fyrkantiga så jag trodde att det var sådana som du menade, sorry!
  • Silvera

    Receptet här ovan är helt åt helskotta... :( Blir alldeles supertorrt... Dessutom blir det mycket mer än 10x15 cm, snarare en långpanna nästan. Men jag hade räknat med att det skulle bli mer än10x15. Men irriterande att jag testade receptet... MEN! Jag har hittat ett annat recept, som gav fantastiskt goda, och kletiga brändamandlar! gutegirl.blogspot.se/2008/12/blog-post_08.html Klistrar in receptet här också, om länken slutar fungera: Ruggigt gott och ruggigt rosa!! I den här härliga skapelsen (det är en hel långpanna) vilar en smet bestående av: 7,5 dl socker 7,5 dl mjölk 100 g smör som har kokat ihop under en halvtimme och sedan blandats med: 9 dl ströbröd 3 dl mald sötmandel 1 flaska karamellfärg 22 droppar bittermandelolja och sedan har jag brett ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Silveras kommentar: Rör smör/mjölk, socker blandningen nästan hela tiden, så den inte kokar över eller bränns. Häll i ströbrödet lite i taget och rör om, för eventuellt behöver du inte allt ströbröd! Skär i rutor när det svalnat, och plasta in i plastfolie. Ha gärna plastfolien kvar när "kakan" ska ätas, för då blir man inte så kladdig! Förvaras i kyl, och godast färska!

  • marco
    Silvera skrev 2013-12-23 21:27:47 följande:

    Receptet här ovan är helt åt helskotta... :( Blir alldeles supertorrt... Dessutom blir det mycket mer än 10x15 cm, snarare en långpanna nästan. Men jag hade räknat med att det skulle bli mer än10x15. Men irriterande att jag testade receptet... MEN! Jag har hittat ett annat recept, som gav fantastiskt goda, och kletiga brändamandlar! gutegirl.blogspot.se/2008/12/blog-post_08.html Klistrar in receptet här också, om länken slutar fungera: Ruggigt gott och ruggigt rosa!! I den här härliga skapelsen (det är en hel långpanna) vilar en smet bestående av: 7,5 dl socker 7,5 dl mjölk 100 g smör som har kokat ihop under en halvtimme och sedan blandats med: 9 dl ströbröd 3 dl mald sötmandel 1 flaska karamellfärg 22 droppar bittermandelolja och sedan har jag brett ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Silveras kommentar: Rör smör/mjölk, socker blandningen nästan hela tiden, så den inte kokar över eller bränns. Häll i ströbrödet lite i taget och rör om, för eventuellt behöver du inte allt ströbröd! Skär i rutor när det svalnat, och plasta in i plastfolie. Ha gärna plastfolien kvar när "kakan" ska ätas, för då blir man inte så kladdig! Förvaras i kyl, och godast färska!


    Kan nån vara vänlig att gräva fram detta recept, bloggen är privat, går inte komma sig in på.
  • Kpax
    marco skrev 2014-11-23 18:01:52 följande:

    Kan nån vara vänlig att gräva fram detta recept, bloggen är privat, går inte komma sig in på.


    Receptet står ju?
  • Sussi82
    Puffmajs skrev 2012-12-21 17:11:20 följande:

    halloj! har du fått tag i receptet? :) annars har jag!


    Varför inte bara skriva ut det om du har det?
Svar på tråden recept på gotländska "brändmandel-rutor"?