• lillplutt

    Varför ska man inte dricka mjölk?

    Har hört att vi människor egentligen inte ska dricka mjölk från kor som är avsedd för dess kalvar. Varför inte?
    Är sojamjölk verkligen bättre? Den innehåller ju oftast socker...

  • Svar på tråden Varför ska man inte dricka mjölk?
  • thomas59

    Det bästa är vodka - ingent socker och inga bakterier

  • Mornie Alantie

    Det finns osötad sojamjölk.

    Ur miljösynpunkt är det otroligt mycket bättre att människan äter sojabönorna och dricker vatten, istället för att ge korna sojabönor och vatten och sedan dricka mjölk. Djurhållningen står för en mycket stor del av utsläppen av växthusgaser.

    Sedan kan man ju argumentera att det inte är särskillt etiskt att ta kalven från kon när den är nyfödd för att föda upp den på ersättning och ta dess naturliga mat, mjölken, själv.

    Ytterligare en aspekt är att människan inte är skapt för att äta stora mängder komjölk. En stor del av jordens befolkning är laktosintolerant. Att vissa tål laktos är på grund av en ur historisk synpunkt ganska ny mutation.


    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Ruggugglan

    Som jag har förstått det så är vi människor inte byggda för att dricka komjölk (laktosintolerans). Men vi i norden har hävt i oss mjölk i så många år att vi är mer tolleranta.


  • Hoppfull84

    mjölk innehåller också mycket socker. forskare är numer eniga om att "mjölk ger starka ben" inte stämmer, det finns inga studier som visar på att kalciumet i mjölken faktiskt ger starkare ben.

    vi är mååånga som faktiskt inte riktigt tål laktosen. De flesta vet inte ens om att det kan bero på mjölk, utan tror att deras magar bara är bullriga uppblåsta oberäkneliga och gasiga utan anledning.

    Mjölk är ju ett rätt så energirikt livsmedel.  förr i bondesamhället när man kanske hade en skål korngröt att klara sig på om dagen så var mjölken ett fantsastiskt sätt att få i sig mer näring, idag när vi faktiskt äter minst tre energirika mål mat om dagen finns det eg. ingen anledning att dricka mjölk längre.. Därmed inte sagt att mjölk är farligt på nåt vis, men den är ett mycket kaloririkt livsmedel, precis som läsk ex. men mjölken innehåller faktiskt en del bra saker till skillnad från läsken som bara innehåller massa skit.
    vatten är eg bästa drycken.

    sen är inte jag personligen så insatt i den där mjölkdebatten, kan hända att det finns andra orsaker, men ovan anledningar är sånt som gör att iaf jag inte dricker så mycket mjölk längre. sen att byta ut och hälla i sig massa sojamjölk istället kan jag inte riktigt se vitsen med..

  • Hoppfull84

    Miljöaspeketen tänkte jag inte ens på men det stämmer ju, djurhållningen av kossor till kött/mjölk industri producerar ju MER koldioxid än hela inrikesflyget i sverige.. kan vara nåt att ta me di beräkningen såklart

  • MBert
    Sandra Michelle skrev 2010-10-29 10:57:00 följande:
    Som jag har förstått det så är vi människor inte byggda för att dricka komjölk (laktosintolerans). Men vi i norden har hävt i oss mjölk i så många år att vi är mer tolleranta.
    Hm. Modersmjölk som man får som nyfödd och några månader frammåt innehåller mer laktos än komjölk så det är inte laktosen som är det stora problemet med komjölk. Däremot så avtar enzymet som bryter ner laktosen med åren så att det inte är naturligt att dricka mjölk mer än de första levnadsåren, då mjölken är avsedd som föda tills vi, och alla andra däggdjur, lärt sig äta annan mat mer oberoende av sin mamma.
  • sextiotalist
    lillplutt skrev 2010-10-29 10:45:37 följande:
    Har hört att vi människor egentligen inte ska dricka mjölk från kor som är avsedd för dess kalvar. Varför inte?
    Är sojamjölk verkligen bättre? Den innehåller ju oftast socker...
    Eftersom människan har lärt sig att överleva genom att ta hand om det som naturen ger, så har människor i generationer tillbaka tagit vara på så mycket som möjligt av t.ex djuren. så att människan dricker komjölk i vissa kulturer, kamelmjölk, jakmjölk, fårmjölk i andra kulturer är inte så konstigt, konstigare är nog att man försöker framställa på modernt sätt produkter som efterliknar naturliga produkter (t.ex sojamjölk, rismjölk etc).

    C.a 70 % av världens vuxna befolkning kan inte bryta ner mjölksockret, dvs de är laktosintolleranta, 30% klarar av att dricka mjölk, så det ändå rätt många människor som klarar av komjölk, i skandivien, vissa indianstammar, vissa stammar i afrika och även i Asien finns den ärftliga förmågan att bryta ner laktos även som vuxen
    Av tre syskon till en laktosintollerant förälder är det endast en som fått det, av lindrig natur.

    Undrar dessutom vad det är för nytta att vi skall äta saker som produceras på andra sidan jordklotet för att ersätta det som vi kan producera i vår närmiljö,
    Själv dricker jag hellre den svenska kossans mjölk än äter importerade sojabönor (utöver det att jag inte tål bönor)
  • Mornie Alantie
    sextiotalist skrev 2010-11-01 11:58:19 följande:
    Eftersom människan har lärt sig att överleva genom att ta hand om det som naturen ger, så har människor i generationer tillbaka tagit vara på så mycket som möjligt av t.ex djuren. så att människan dricker komjölk i vissa kulturer, kamelmjölk, jakmjölk, fårmjölk i andra kulturer är inte så konstigt, konstigare är nog att man försöker framställa på modernt sätt produkter som efterliknar naturliga produkter (t.ex sojamjölk, rismjölk etc).

    C.a 70 % av världens vuxna befolkning kan inte bryta ner mjölksockret, dvs de är laktosintolleranta, 30% klarar av att dricka mjölk, så det ändå rätt många människor som klarar av komjölk, i skandivien, vissa indianstammar, vissa stammar i afrika och även i Asien finns den ärftliga förmågan att bryta ner laktos även som vuxen
    Av tre syskon till en laktosintollerant förälder är det endast en som fått det, av lindrig natur.

    Undrar dessutom vad det är för nytta att vi skall äta saker som produceras på andra sidan jordklotet för att ersätta det som vi kan producera i vår närmiljö,
    Själv dricker jag hellre den svenska kossans mjölk än äter importerade sojabönor (utöver det att jag inte tål bönor)
    I kornas foder ingår ofta en stor del sojabönor. För att producera en liter mjölk går det åt ganska mycket sojabönor. För mig är det egalt om jag äter sojabönorna eller om korna gör det, skillnaden är att en mindre mängd bönor behöver fraktas om jag äter dem direkt.

    Sojamjölk är heller inte en särskillt onaturlig produkt. Man tar helt enkelt torra sojabönor och mal dem tillsammans med vatten. De sojabönor som används i sojamjölken som finns i min konsumbutik (kommer inte ihåg märket tyvärr) är odlade i Österrike.

    Jag använder inte sojamjölk alls ofta, bara någon gång ibland om jag vill baka eller göra pannkakor. Vanlig mjölk använder jag aldrig. Tål man inte soja är det klart man inte ska äta det. Men om man tål det finns det flera bra argument att använda det istället för vanlig mjölk.
    Tala alltid sannolikt. /Tage Danielsson
  • Hypnotica

    Kan människan tillgodogöra sig sojabönornas innehåll lika effektivt som korna?

Svar på tråden Varför ska man inte dricka mjölk?