• Sooofia

    frågor t er som vet lite mer!

    Vi har i några år längtat efter att kunna ta emot fosterbarn i vårt hem. Det har inte varit läge ännu, och kommer egentligen inte bli förens om tidigast ett år (jag väntar nu vårt andra barn och vi inser ju att det är bäst att ta emot ett barn i taget... Alltså kan vi inte ansöka om fosterbarn förens den lilla är född och blivit lite lite äldre). Men då vi som sagt redan längtar, så växer nyfikenheten och vi har några frågor. Hoppas att någon här kanske kan ta sig tiden att svara.
    Vi är egentligen öppna för vem som helst, men har mest varit inne på om vi kan passa för ett ensamkommande flyktingbarntonåring. (Vi har arbetat på bonde för dessa kids. Dessutom pratar vi båda lite arabiska, trots att vi  ju är svenskar).

    1. Vad är er erfarenhet/tycke om att ha egna biologiska småbarn när man tar emot ett fosterbarn? Självklart inser vi att alla fosterbarn inte skulle må bra av det/vara bra för småbarnen, men visst kan det funka?

    2. Brukar det funka så att en av föräldrarna stannar hemma under dagarna/inte arbetar heltid? Eller hur ska man tänka rent logistiskt?

    3. Hur funkar det ekonomiskt? Vi är absolut inte ute efter att "tjäna pengar" (!), men inser att vår ekonomi i nuläget är väldigt begränsad. Ska vi ta emot ett till barn så behöver vi flytta (så det kan få ett egetn rum) och en större lägenhet kostar ju såklart mer... Vad får man för hjälp ekonomiskt? Får man ersätning om man behöver gå ner i arbetstid pga fosterbarnet?

    Ja, det finns såklart fler funderingar - men dessa var några av alla nybörjarfrågor. :)

  • Svar på tråden frågor t er som vet lite mer!
  • Nioli

    Vi är ju själva nya på området och har inte fått något barn som flyttat in ännu. Men jag ska försöka svara vad jag har fått reda på vad gäller dina frågor.

    Soc. gör en bedömning om de tycker att ni är redo att ta emot ett barn. De matchar så gått de kan. Vissa barn är det bra för att de inte har några andra barn i familjen medans andra bör det finnas barn i familjen sedan tidigare. Så allt handlar om barnens behov och hur det matchar med er. Även om man är färdig utredd kan det dröja innan rätt barn kommer eller innan soc. anser att ni är redo för uppgiften. Så att ni ska bli föräldrar ska inte behöva ställa er utanför familjehems uppgiften.

    Hur länge man behöver vara hemma eller om man bör vara hemma hela tiden beror på barnet. Men till oss rekomenderade man att man bör vara hemma den första tiden iaf.

    Ekonomin runt det hela ska vara en del som ska tecka barnets kostnader och så en liten del för själva arbetet att ni har hand om barnet.

    Det är iaf så här jag har uppfattat det hela.

  • OhDeanna

    1. Räkna med att fosterbarn har mycket större behov än biologiska barn i samma ålder. Om ni inte vill att era biologiska barn ska bli lidande, så känn efter att det är riktigt gott om tid och energi i familjen.

    2. Beroende på det inflyttande barnets ålder så kan man få vara hemma en tid, med lönebortfallskompensation. Sen är tanken att man går tillbaka till den sysselsättning man hade. Det finns en del organisationer som har s k "förstärkta familjehem" och ibland får en i familjehemmet då lön för att vara hemma på längre sikt. Då rör det sig om barn med mycket tungt i ryggsäcken.

    3. Man får en omkostnadsersättning som ska täcka höjda levnadskostnader för att familjen utökas. Och ett arvode för att man tar uppdraget. Om man behöver gå ner i arbetstid får man lönebortfallskompensation.

    Läs gärna mer på familjehemmet.se om du inte redan har gjort det, där finns rätt mycket information och ett aktivt forum.

Svar på tråden frågor t er som vet lite mer!