• taxsandra

    Thai mat recept??

    Vill gärna ha tips på lätta och goda thai mat som man kan lätt göra hemma är så sugen men vet inte vad ska göra eller fara och handla??

  • Svar på tråden Thai mat recept??
  • Anderssonskan

    När jag vill göra lite thai snabbt gör jag så här

    1 riven vitlök
    1 kycklingfilé i tunna skivor
    fint srimmlad ingefära ca 3msk blötlagt  en stund för mildare smak
    1 lök i klyftor
    finstrimmlad morot
    ev. lite strimmlad vitkål
    lite broccoli
    en bit salladslök
    skivad chilli
    valfri svamp
    kinakål

    allt steks i ordningen de skrivits
    Skvätt över äkta fisksås inte bludragon el liknande utan från en affär med imorterade varor
    Skvätt mild soja
    1 tsk-msk rårörsocker

    vill du hotta upp med en dresing gör den på
    1 krossad vitlök
    liten bit riven ingefära
    finhackad chilli med frön
    skvätt fisksås
    valfritt limesaft
    mild soja
    rörsocker 1 tsk

  • snillis

    Strimla biffkött alt. kyckling.
    Stek i röd eller grön currypasta (finns att köpa)
    Stek grönsaker som du vill ha i, morötter, bambuskott, brytbönor.
    Häll på kokosmjölk.
    Servera med Basmatiris

  • Anderssonskan

    Glömde att skriva att jag lär mig efter hand av min thailänska väninna att laga thai är superkul och så snabbt o gott.
    Men hitta en affär som importerar "the real stuff" inte skit som bluedragon som jag handlat förut, är en otrolig smakskillnad.
    Vi kan gärna utbyta recept efterhand om du vill!

  • taxsandra
    snillis skrev 2010-04-09 14:13:54 följande:
    Strimla biffkött alt. kyckling.Stek i röd eller grön currypasta (finns att köpa)Stek grönsaker som du vill ha i, morötter, bambuskott, brytbönor.Häll på kokosmjölk.Servera med Basmatiris
    låter bra funderar
  • Googels

    Vet inte hur pass äkta Thailändskt det här är, men det är gott i alla fall!


    Thailändsk lax
    2 port
    2 laxfiléer - skurna i mindre bitar
    1 röd lök - skivad
    1-2 vitlöksklyftor - finhackade
    3 msk soja
    1 msk thai fisk sås
    saft av 1 lime   (ca 3 msk)
    60 g farinsocker (5 msk)
    olja att steka i
    Tillagning
    Blanda socker, soja, fisk sås och limejuice i en skål så att sockret löses upp.
    Stek laxen några minuter på varje sida på hög värme i 1-2 msk olja, ta sedan ur stekpannan.
    Sänk värmen och tillsätt röd- och vitlöken, stek tills den mjuknar men ej tar färg.
    Häll såsen över löken och koka upp, låt därefter såsen reducera
     något så att den blir tjockare och tillsätt till sist laxen.
    Servera med jasmin, basmati eller thailändskt ris, eller med nudlar.
  • puss

    ta vad som helst, häll på cocosmjölk, chilisås och ev lite cirtongräs.


    det är tammefan roligt nästan jämt
  • Thegran

    Massaman
     
    4 portioner

    2 st kanelstångar
    10 kardemummafrön
    5 kryddnejlikor

    2 msk olja
    2 msk massaman curry paste
    800 gr nötinnanlår eller kyckling
    4 dl kokosmjölk
    2,5 dl oxbuljong
    2-3 potatisar skurna i 2,5 cm stora bitar
    2 msk färsk ingefära eller galanga, riven
    3 msk fisksås
    3 msk palmsocker (går att byta mot ett par tsk strösocker)
    110 g rostade jordnötter
    3 msk tamarindpure

    torrrosta kanel, kardemumma och kryddnejlika i en kastrull lr wok på låg värme. Rör om 2-3 min, tills det börjar dofta. Ta av från värmen

    Hetta upp olja i en kastrull eller wok och fräs currypasten på medelvärme i 2 min, eller tills den börjar dofta

    Tillsätt köttbitarna och fräs under omrörning i 5 min. Tillsätt kokosmjölk, buljong, potatis, ingefära, fisksås, palmsocker, 3/4 delar av de rostade jordnötterna, tamarindpure och de rostade kryddorna. Sänk värmen till låg och låt sjuda sakta i 50-60 min, tills köttet är mört och potatisen precis genomkokt. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.

    skeda upp i en serveringsskål och garnera med resten av de rostade jordnötterna.
     
    -----------------------------------------

    Tom Kha Gai
    Det du behöver till 4 pers är

    600 g Kycklingfilé
    Fisksås 2 msk
    2 burkar Cocosmjölk (ca. 8 dl)
    2 stjälkar Citrongräs
    5-6 cm galanga (ingerfära går bra)
    1 Gul lök el. 5 små charlottenlökar
    körsbärstomater
    färska champinjoner
    Lime juice
    lime blad (helst frusna, torkade är ok men ger inte lika mycket smak)
    små chilipungar 3-5 st beorende på hur starkt man vill ha

    ha i lite kokosmjölk i wokpanna, låt det koka till bara oljan är kvar.
    fräs kycklingen i oljan. häll på kokosmjölk.

    • Dela citrongräset i ca. 2 cm långa bitar och ha ner det i den stora grytan
    • Dela lökarna i ”båtar” och ner med det i grytan
    • Dela galangan i extremt tunna skivor (prova med osthyvel, det brukar funka) och sen hottar du ner det också i grytan

    låt koka 5 min.

    • Släng i svampen om du vill ha det
    • ha i limejuice från en hel lime

    låt sjuda 2-3 min

    ha sen i limeblad (delade i bitar) och chilifrukten (skuren i små bitar)

    smaka av

     

  • puss

    tycker mitt recept är klart bäst hittills


    det är tammefan roligt nästan jämt
  • Lördagkväll
    puss skrev 2010-04-09 21:44:10 följande:
    tycker mitt recept är klart bäst hittills
    enklast aif.. =)
Svar på tråden Thai mat recept??