Thai mat recept??
Vill gärna ha tips på lätta och goda thai mat som man kan lätt göra hemma är så sugen men vet inte vad ska göra eller fara och handla??
Vill gärna ha tips på lätta och goda thai mat som man kan lätt göra hemma är så sugen men vet inte vad ska göra eller fara och handla??
När jag vill göra lite thai snabbt gör jag så här
1 riven vitlök
1 kycklingfilé i tunna skivor
fint srimmlad ingefära ca 3msk blötlagt en stund för mildare smak
1 lök i klyftor
finstrimmlad morot
ev. lite strimmlad vitkål
lite broccoli
en bit salladslök
skivad chilli
valfri svamp
kinakål
allt steks i ordningen de skrivits
Skvätt över äkta fisksås inte bludragon el liknande utan från en affär med imorterade varor
Skvätt mild soja
1 tsk-msk rårörsocker
vill du hotta upp med en dresing gör den på
1 krossad vitlök
liten bit riven ingefära
finhackad chilli med frön
skvätt fisksås
valfritt limesaft
mild soja
rörsocker 1 tsk
Strimla biffkött alt. kyckling.
Stek i röd eller grön currypasta (finns att köpa)
Stek grönsaker som du vill ha i, morötter, bambuskott, brytbönor.
Häll på kokosmjölk.
Servera med Basmatiris
Glömde att skriva att jag lär mig efter hand av min thailänska väninna att laga thai är superkul och så snabbt o gott.
Men hitta en affär som importerar "the real stuff" inte skit som bluedragon som jag handlat förut, är en otrolig smakskillnad.
Vi kan gärna utbyta recept efterhand om du vill!
Vet inte hur pass äkta Thailändskt det här är, men det är gott i alla fall!
ta vad som helst, häll på cocosmjölk, chilisås och ev lite cirtongräs.
Massaman
4 portioner
2 st kanelstångar
10 kardemummafrön
5 kryddnejlikor
2 msk olja
2 msk massaman curry paste
800 gr nötinnanlår eller kyckling
4 dl kokosmjölk
2,5 dl oxbuljong
2-3 potatisar skurna i 2,5 cm stora bitar
2 msk färsk ingefära eller galanga, riven
3 msk fisksås
3 msk palmsocker (går att byta mot ett par tsk strösocker)
110 g rostade jordnötter
3 msk tamarindpure
torrrosta kanel, kardemumma och kryddnejlika i en kastrull lr wok på låg värme. Rör om 2-3 min, tills det börjar dofta. Ta av från värmen
Hetta upp olja i en kastrull eller wok och fräs currypasten på medelvärme i 2 min, eller tills den börjar dofta
Tillsätt köttbitarna och fräs under omrörning i 5 min. Tillsätt kokosmjölk, buljong, potatis, ingefära, fisksås, palmsocker, 3/4 delar av de rostade jordnötterna, tamarindpure och de rostade kryddorna. Sänk värmen till låg och låt sjuda sakta i 50-60 min, tills köttet är mört och potatisen precis genomkokt. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.
skeda upp i en serveringsskål och garnera med resten av de rostade jordnötterna.
-----------------------------------------
Tom Kha Gai
Det du behöver till 4 pers är
600 g Kycklingfilé
Fisksås 2 msk
2 burkar Cocosmjölk (ca. 8 dl)
2 stjälkar Citrongräs
5-6 cm galanga (ingerfära går bra)
1 Gul lök el. 5 små charlottenlökar
körsbärstomater
färska champinjoner
Lime juice
lime blad (helst frusna, torkade är ok men ger inte lika mycket smak)
små chilipungar 3-5 st beorende på hur starkt man vill ha
ha i lite kokosmjölk i wokpanna, låt det koka till bara oljan är kvar.
fräs kycklingen i oljan. häll på kokosmjölk.
• Dela citrongräset i ca. 2 cm långa bitar och ha ner det i den stora grytan
• Dela lökarna i ”båtar” och ner med det i grytan
• Dela galangan i extremt tunna skivor (prova med osthyvel, det brukar funka) och sen hottar du ner det också i grytan
låt koka 5 min.
• Släng i svampen om du vill ha det
• ha i limejuice från en hel lime
låt sjuda 2-3 min
ha sen i limeblad (delade i bitar) och chilifrukten (skuren i små bitar)
smaka av
tycker mitt recept är klart bäst hittills