Ainatar skrev 2010-01-10 00:28:47 följande:
Hur ofta brukar papporna ligga inne hela tiden som barnet är på prematuravdelningen? Vi kommer förmodligen att få ett tidigt fött barn (dotter på 29+1 nu). Förmodligen kommer barnet att komma ut om 3-4 dagar, känns sjukt overkligt. De som jobbar på avdelningen säger att det är väldigt vanligt att också papporna är med hela tiden och att man kan få vara där pga vård av sjukt barn. Har läst att man kan få upp till 60 dagar, är det för oss båda eller var för sig? Har ett relativt nytt jobb också så det känns jobbigt att behöva tala om för dom att jag kommer att vara borta i minst 2 månader iallafall, men det är kanske inga problem. Kom gärna med tips om hur jag ska hantera detta på bästa sätt. Har åkt hem till och från sjukhuset där sambon ligger nu och när jag kommit hem har jag mest bara setat och storgråtit, känns sjukt jobbigt detta, skulle gärna vilja ha lite uppmuntran från er som varit med om detta.
Hej
Fick i mitten av december en son född 31 + 3, helt utan förvarning (mer eller mindre, vi kom in kl 23 på måndagen och Adrian föddes 01:46 på onsdagen).
Allt har gått jättebra, men visst är det otroligt turbulent. Vi ligger på Naonatalavdelningen i Uppsala, men har börja få permis hem nu
Alla förstagångsföräldrar är här båda två. Det blir lite mer komplicerat för de som har äldre barn hemma. Men,, då du inte nämner något sådant utgår jag från att det är barn nummer ett. Att föda vecka 29-30 ger väldigt bra odds kom ihåg det. Er tös kommer faktiskt kännas som ganska stor när du pratar med de som har fött barn i vecka 23-25. Visst finns det risker, men de varken kan eller bör man fokusera på. Oddsen är på er sida och se de stora fördelarna. Du kommer att ha helt andra möjligheter att knyta band med din dotter än de som efter två abetsveckor återgår till jobbet. Beroende på var ni hamnar kommer ni även att "kängruvårda" en hel del. Här i Uppsala där vi befinner oss tror de på kängru och jag har tagit så många och långa pass som jag kan. Det är en speciell känsla att ha sitt barn nära sin hud och veta att det är din kroppsvärme som håller de arma och trygga.
På samvårdsdelen, där vi är, har vi både nätverksuttag, telefon och teve. Så, trots att man är ganska världsfrånvänd så kan man prata med omvärlden.
Jag vet att det varierar från arbetsplats till arbetsplats, men mitt intryck från min och andras erfarenhet här så har ingen haft några större bekymmer på arbetsplatsen. utgå från att de stöttar dig på jobbet och har stor förståelse. Om nu all är barnlösa och bittra kan jag ha fel...
Tips kring att det är en form av vab som gäller har du redan fått så det går jag inte in på. Jag har upplevt att Försäkringskassan är bra att ha att göra med om du baa spelar på deras villkor. Med andra ord, chansa aldrig på en blankett, utan ring dem och dubbelkolla allt du funderr på. Ta hjälp av kurator och de i närheten som kan ha koll. Matlådor, kortlek, ombyteskläder. Se tilll att ha det mesta klart hemma. Allt ifrån städat, barnsaker till matlådor där också!
Det kommer att vara intensivt framöver. Kom ihåg att känna efter själva ibland. Sömn och mat riskerar att prioriteras ner. Prata med andra föräldrar runt om när ni kommer ni neonatalen för att få tips och råd.
du kan se fram emot er kommande tid som en tid fylld av glädje, men med uphuggen sömn. Rent statistiskt kommer det gå jättebra. Lycka till!