Pappa är alltid snäll...
Jag och Pär talar mycket om hur vi ska hantera olika situationer med barnen. Hur olika sätt att hantera situationer ger olika signaler, hur vårt beteende påverkar dom och hur vi på bästa sätt kan påverka barnen att bli självständiga och starka individer.
Kost och motion är ofta en källa till diskussion. Vi vill att våra barn ska få hälsosamma värderingar och att mat ska vara spännande och intressant, att barnen känner till vad som är nyttigt och mindre nyttigt, att dom ska få sunda vanor i vardagen.
Ett av resonemangen kring detta handlar om att skjutsa barnen i bil till olika aktiviteter. I våra diskussioner uppfattar jag att vi är överens om att vi vill att barnen ska se det som självklart att gå eller cykla i närområdet, att ? i de fall aktiviteterna är längre bort ? ta bussen istället för att vi ska köra dom i bil. Dels därför att det ger en självständighet i att kunna ta sig till olika platser själva, dels därför att bilen inte bör vara ett förstahandsalternativ i ett medvetet miljötänkande och dessutom därför att vardagsmotionen är viktig. En av de bilfärder som kan bli aktuella är skjuts till skolan som ligger en kilometer bort. Här har vi funnit ytterligare ett argument för att bilfärden inte är att föredra. Det är trafiksituationen kring skolan som är ett problem där barnens skolmiljö utsätts för onödig fara just därför att föräldrar förtätar trafiken kring skolan där många barn rör sig genom att skjutsa barnen till skolan.
Jag lämnar hemmet först på mornarna och är inte hemma när det är dags för barnen att gå eller cykla till skolan. Vissa dagar jobbar jag emellertid hemifrån och får då en viss insyn i den morgonrutin som jag sällan är en del av.
Just idag, en ruggig höstmorgon i början av oktober, skulle jag påminna Emma (den yngre, 10 år) om att det var dags att gå till skolan. Hon skulle snacka med pappa om en sak innan. Det visade sig handla om just skjuts till skolan. Jag vet inte varför situationen drabbade mig så hårt, men känslan var att om jag inte varit hemma så har frågan inte blivit så känslig, kanske inte ens uppkommit, då har det varit självklart att Pär har satt Emma i bilen och kört till skolan. Lite skamsen föreslog Pär att Emma skulle få åka med en bit, att hon skulle få gå sista biten till skolan. Förmodligen utifrån tanken att minska trafikbelastningen i skolans närområde.
Pär bad dessutom senare om ursäkt, ?förlåt? sa han. ?För vadå? sa jag. ?För att jag inte kunde stå emot om skolskjutsen? sa han då. Ännu starkare blev nu min känsla av obehag. Jag försökte lamt uttrycka att jag mest tog illa vid mig av känslan att skolskjutsen, i hemlighet bakom min rygg, inte var något ovanligt.
Om Pär inte håller med i det resonemang vi för kring ?åka bil?, varför kan han inte stå för det? Varför kan han inte säga ?det kan tyckas låta rätt, men jag är inte beredd att låta mina barn gå en kilometer när jag ändå ska ut med bilen för att åka till jobbet?. Varför väljer han istället att tala tyst om saken och köra barnen när han uppenbart tycker att det är helt ok? Även om han inte säger till barnen ?jag kan köra er till skolan, men säg inget till Lisa? så är barnen helt medvetna om att jag inte tycker att det finns någon anledning att åka bil till skolan. I deras ögon blir dessutom deras pappa mindre snäll när jag är med, vilket gör mej till mer elak.
Kanske är det barnsligt, men jag trivs inte i rollen som den onda. Kanske vore det här ingen stor sak om det inte vore för att jag får känslan av att det finns många många exempel på liknande situationer. Lisa är inte hemma, då kan vi fuska med maten. Lisa är inte hemma, då plockar jag undan era saker. Lisa är inte hemma, då kan vi äta godis fastän det inte är lördag. Lisa är inte hemma, då behöver du inte duscha fastän det är tre dagar sedan du senast tvättade dej under armarna (och dessutom luktar svett).
Förmodligen är det här en klassisk rollfördelning i alla hem. Men jag vill inte ställa upp på det! Relationen till pappas nya brutta är långt ifrån så stark som relationen till en mamma eller pappa. Att mamma är strängare än pappa gör sällan eller aldrig mamma ifrågasatt, den skörare rollen som extern vuxen i barnens hem är mycket mera utsatt. Jag kan välja att tagga ner på strängheten och egentligen kan jag kanske strunta i vilka sorts människor de här barnen blir, jag kan överlåta alla beslut till Pär och hänvisa barnen till honom. Egentligen kan jag skita i om barnen får hälsosamma värderingar, lär sig att ta hand om sig själva och inte ta för givet att andra ska ta hand om och passa upp. Jag behöver inte ta ansvar för att barnen lägger grund för framtida övervikt, att dom bara kan acceptera en handfull olika typer av mat, att mackor till mellanmål och kvällsfika utgör dagens kost till förmån för maten som serveras till lunch och middag.
Jag kan inte välja hur Pär förhåller sig till sina barns önskningar, jag kan bara resonera med honom och diskutera. Mina val står då emellan att:
? vara ?the bad gay? och hålla på de principer som Pär och jag, när vi talar om saken, är överens om
? låta bli att vara en del av barnens uppfostran
? ha ett eget boende
Sammantaget ger det mig tre alternativ som alla är mer eller mindre pest för mig.
TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-10-05 09:08
Jag bor tillsammans med Pär och hans två flickor som varannan vecka bor hos oss och varannan vecka hos sin mamma.