Det här receptet på röda vinbärssylt med kanel o ingefära provade jag och det blev jättebra! Är inte så förtjust i vinbärssylt annars men den här är jättegod!
Sylt med röda vinbär
Portioner: ca 1?1 ¼ liter färdig sylt
Tid: 30 minuter
Ingredienser:
2 liter färska röda vinbär, gärna även några omogna
2 cm färsk ingefära
1 kanelstång
½ dl vatten
8 dl socker
2 msk natriumbensoat
Repa vinbär och rensa bort blad och stjälkar.
Skala ingefäran och finstrimla den.
Koka vinbär, vatten, ingefära och kanelstång under lock i 10 minuter.
Drag från värmen, ta ur kanelstången och rör i sockret lite i taget.
Koka bär, ingefära och socker kraftigt utan lock i 15 minuter. Sylten blir tjockare om man kokar i ytterligare 5 minuter.
Häll direkt upp i varma burkar, som legat i hett vatten med bensoat. Häll ända upp. Torka av kanten och sätt genast på lock. Vänd burken upp och ned. Låt stå så i cirka 5 minuter, vänd tillbaka och låt kallna. Använder man glasburkar med metallock som har den tunna gummilisten kvar klarar sig nu konserven i rumstemperatur i åtskilliga år. Förklaringen är att den heta marmeladen tar död på alla mögelsporer och att det bildas vakuum i burken. Förvara dock burken mörkt annars tappar sylten färgen.