Så här sa min läkare på Ultragyn ang. kub statistik & resonemang
Hej alla blivande föräldrar!
Inför mitt kub-test idag hade jag gogglat en hel del och sökt information om kub och framförallt statistik. Det jag hade i huvudet inför kub-testet var att alla resultat över 1:200 innebar ?ingen förhöjd risk? och man kunde få så ?låga? resultat som 1:20 000. Trots att jag är 37 år och har 2 friska barn sedan tidigare blev jag CHOCKAD över att ?endast? få en riskbedömning på 1:301! Mitt undermedvetna hade liksom förberett sig på en risk runt 1:3 000 eller liknande?
NÅVÄL, strax efter att den (vänliga) sköterskan informerat oss om att vår riskbedömning var 1:301 men att det inte innebar någon förhöjd risk hamnade jag nästan i chocktillstånd (och maken var lite blek om nosen?) Så sköterskan förklarade snabbt att hon tyckte vi skulle prata med en läkare och få mer information. Två minuter senare fick vi komma in till en supermysig, öppen och trevlig läkare på Ultragyn (Odenplan, Stockholm) som förklarade väldigt mycket gällande NUPP, KUB, nackspalt, hormoner, FVP, MKP, missfall, kromosomfel, organfel osv. osv. Vi ställde säkert 50 frågor och fick i princip svar på alla våra funderingar!
Det som jag tyckte kändes skönt att höra var följande:
Under sina 3 år på Ultragyn hade denna läkare aldrig varit med om, eller hört talas om, någon kvinna som haft högre risk än 1:200 och som valt att göra FVP eller MKP och där det visat sig att fostret hade kromosomfel! Vidare sa läkaren att OFTAST har foster med kromosomfel fått väldigt hög risk, 1:2, 1:6 eller 1:8 i kombination med att sköterska och/eller läkare sett på UL att det är något som är fel (många gånger har t.ex. fostret inte vuxit som det ska).
Vidare nämnde han att det är 1:180 ? 1:200 risk att få missfall vid FVP och MKP på Ultragyn men det varierar från år till år (deras statistik). Men att man såklart inte kan veta om missfallet beror på ingreppet eller om något annat var fel på fostret. Ett eventuellt missfall kan orsakas av olika anledningar: antingen genom infektion efter själva ingreppet eller genom en blödning i livmodern alternativt av en infektion i underlivet som sprider sig till livmodern då det är ett litet sår där efter nålen. ?Vår? läkare berättade att han gör, i snitt, 4-6 FVP och MKP per dag så det kändes som om han visste vad han pratade om?
Till sist frågade vi hur ofta de får lämna tråkiga besked till patienter där det efter FVP/MKP visar sig att fostret verkligen hade kromosomfel och då sa han att det varierar från ca. 1-3/vecka. I förra veckan lämnade de 2 negativa besked, i det ena fallet hade patienten 1:6 och i det andra 1:8 i risk. En av kvinnorna var för övrigt 46 år.
Vi kände oss mycket lugnare och bättre till mods efter att ha fått denna information och jag hoppas att jag lyckats lugna fler oroliga medsystrar med en ?låg, men ändå inte superlåg? risk