Istället för ägg vid bakning
Hej har en son med äggallergi och ska baka vad penslar man kakorna med och vad kan man ha i kakorna istället för ägg när man bakar sockerkaka tex.
Hej har en son med äggallergi och ska baka vad penslar man kakorna med och vad kan man ha i kakorna istället för ägg när man bakar sockerkaka tex.
4 dl mjöl
1,5 dl socker
2 tsk bakpulver
100 g margarin
2 dl sojamjölk
+ smaktillsats
Med olika smaktillsatser kan denna sockerkaka varieras i det oändliga. Kakan blir lätt och luftig utan att falla sönder,inte kladdig eller svampigt tung som andra veganska kakor ofta blir. Exempel på smaktillsatser: 2 tsk kardemumma, 2 tsk vaniljsocker, citronrippel + 0,5 dl citronsaft(minska sojamjölken med motsvarande mängd), 3 msk kakao + chokladbitar, eller prova pepparkakssmak med 2 tsk kanel, 1 tsk ingefära och 1,5 dl lingonsylt (minska sojamjölk till 1 dl) Smörj och bröa en slät form. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt även torra delar av smaktillsatser. Finfördela margarinet i blandningen med fingertopparna. Tillsätt sojamjölk och andra "blöta" ingredienser. Bred ut smeten i formen. Strö ev. över pärlsocker, kokosflingor, chokladbitar eller mandelspån. Grädda på nedersta 0n ca 45 minuter.
Du kan pensla med sockervatten t.ex.
Äggersättning (1 ägg) till mjuka kakor (max två ägg kan bytas ut):
-Koka upp 1 dl vatten med 1 msk hela linfrön. Låt svalna o sila sedan av. Använd ?vattnet? (gelen).
-Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning.
-1 tsk bakpulver. Tänk på att för mycket bakpulver ger smak, så ersätt inte för många ägg med bakpulver.
-NoEgg (vanlig butik)
-Loprofin (apoteket, är egentligen inte avsett för äggallergiker utan för njursjuka som behöver proteinreducerad kost)
Bullar:
Pensla med sockerlösning, mjölk, honungsvatten, juice, kokosmjölk, sirap eller smält smör.
Matbröd:
Pensla med vatten, olja, filmjölk eller mjölk.
Jag har testat lite olika äggersättningar, men blir inte riktigt nöjd med något till sockerkakorna. Det som blir bäst är bakplver till banankakaLinfrö är ok, men blir lite svampigt och nästan segt. Många tycker om NoEgg, men jag tycker den har en knepig smak och kakan blir platt.
Jag byter ut ägg mot bakpulver t.ex 2 ägg byts mot 2 tsk bakpulver. Bullar penslar jag med mjölk.
jag vet att man kan baka äggfria mjuka kakor med havremjöl, har gjort det på jobbet (förskola) men har tyvärr inte receptet, men ett tips att gå vidare på kanske?
Jag penslar bullar med havredryck (barnen tål inte mjölk, ägg eller soja) och lussekattter med kallt kaffe, så får de fin färg. På www.mjolkfri.com finns det recept som är både mjölk- och äggfria.
Lycka till!
De var väldigt länge sedan detta skrevs. Men iallafall. I de flesta recept så kan man använda lite extra bakpulver. Och om man ska pensla något så kan man använda en "mjölk och vattenblandning". Är själv ägg-alergiker och jag älskar och baka. De är lite krångligt ibland när man är laktos också men oftast brukar jag lösa det