Vilket kött till fondue??
Tänkte mig foundue till middag, men vilket kööt ska man använda??
Tror Ni man kan använda "grytbitar av skinka"?
Tänkte mig foundue till middag, men vilket kööt ska man använda??
Tror Ni man kan använda "grytbitar av skinka"?
Jag skulle tro att fläsk eller skinka blir böäst. Tar inte så långt tid att få färdig. Köttet ska väl marineras länge, Är det inte så?
jag brukar ta lite olika allt från fläskfilé till någon form av nötkött.. ju finare kött desto godare anser jag
Nötkött och fläskfile blir bra...
Nötkött (biff,file, rostas osv) för att det inte är så viktigt att det blir "genomstekt"
Fläskfile för att det inte är segt...
Grytbitar är avsett för att koka länge för att bli möra..
Man brukar inte marinera fonduekött däremot så är det kryddiga såser som man förgyller med...
Vill man att det skall ta smak av fonduen så kanske man inte kör i olja uten tex rödvin, buljong eller dyl...
(Alla fall är det vår erfarenhet av fondue , är 60-talist = provat på detta ett antal gånger under 70 - talet , fonduens glansperiod...)
Jag är oskuld på fondue. Kanske skulle pröva
Filé, ja, för det är mört som sagt. Fläsk, ox-, lamm-, kalv, kyckling-...
Biff är på gränsen, men entrecote funkar bra. Lövbiff är OK, liksom skinkschnizel, men de kan bli lite torra.
Grytbitar funkar inte alls. Hårda och sega.
Räkor och bläckfiskringar funkar också toppen om man vill prova något mer annolunda!
Vi har bara tagit Filé...ox och fläsk.
Grytbitar låter som att de kan bli världigt hårda men jag vet inte. Man kokar dem ju väldigt länge när man gör gryta på dem och Fondue går ju väldigt fort att "laga till"
Vad skall du ha till...
Gaucamole
Salsa
Bearnaisesås
(Kalla såser finns det att köpa i pulver)
Även vissa dippsåser funkar
Gräddfil med en stark Thaisweetchilisås i )
Kom ihåg att göra en potatisgratäng eller liknande så ni blir mätta...
För fondue är som kräftor , Festligt!, Gott, men mycket jobb
Tips i övrigt:
Kom ihåg att inte överfylla brännaren (om ni kör oljebrännare)... Bättrre att ha lite säkerhetsmarginal...
Ett grytunderlägg är också bra under brännaren..
Börja och värm fonduegrytan på spisen och ställ över den på brännaren först när det blivit varmt...
Ovanstående är alltså om man har "fondue set" av traditionellt snitt...
Och förresten köp gärna till några uppträdnings-"spett" så finns chansen att mättnadskänslan hinner ikapp hungerkänslorna
Tillbehörstips: Aioli, Tzatziki, Hoi-sinsås, Teriyakisås
Andra goda saker att "fundua":
Hela små lökar
marinerade vitlöksklyftor
blomkålsbuketter
paprikaklyftor
hela småchampinjoner
förkokta potatisklyftor
minimajs
Tips: Kör hellre med vitlkösbröd, foccachia, lantbröd eller liknande till än potatis. Passar mycket bättre att äta till plockmat som fondue ändå är!
Vi brukar köra med spritbrännare, men det gäller samma sak där: Överfyll inte! Och ha gärna ett grytunderlägg under, och en plåtbricka för säkerhets skull!
vi brukar alltid göra ostfondue istället föf vanlig i olja.
men då brukar vi ju "doppar" färdigt grillat kött,
och en massa grönsaker och bröd
"Vi brukar köra med spritbrännare, men det gäller samma sak där: Överfyll inte! Och ha gärna ett grytunderlägg under, och en plåtbricka för säkerhets skull"
Vi också... det var en "slip of the tongue" bara...
"Tips: Kör hellre med vitlkösbröd, foccachia, lantbröd eller liknande till än potatis. Passar mycket bättre att äta till plockmat som fondue ändå är!"
Nehe... hur kan du säga så
DVS du bör ha ett mättande tillbehör , välj vad du tycker skulle passa... (vi tycker gratäng passar och annca tycker bröd