Viktväktar paj? Snabbt svar tack.
Hej jag undrar om någon som har ett recept på en viktväktar paj eller en fetsnål i alla fall. helst köttfärs eller kyckling eller så.
Behöver ett snabbt svar tack på för hand
Hej jag undrar om någon som har ett recept på en viktväktar paj eller en fetsnål i alla fall. helst köttfärs eller kyckling eller så.
Behöver ett snabbt svar tack på för hand
ingen som kan något nyttigt paj recept?
Här kommer några recept på pajdegar och fyllningar. Kombinera ihop fyllningarna med valfri pajdeg.
Recepten är från Viktväktarnas Familjekokbok.
-----------------------------
Pajdegsrecept
Pajdeg med kesella
Portioner: 4
Förberedelser: 15 min + vila minst 30 min
Tillagning: Förgräddning ca 7 minuter
Points/portion: 5,5
2 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
125 gram kesella lätt
50 gram flytande margarin
2 msk vatten
1 krm salt
Blanda alla ingredienser och låt degen vila i kylskåp, minst en halvtimme. Klä en pajfor (24 cm i diameter) och förgrädda skalet ca 7 minuter i 200 grader
-------------------------------------------------------------
Pajdeg av ris
Portioner: 6
Förberedelser: 40 minuter
Tillagning: 5-8 minuter + förgräddning ca 15 minuter
Points/portion: 3
2 ½ dl råris
1 ägg
2 dl riven ost, max 17%
Koka riset enligt förpackningen. Lägg det i en skål för att svalna. Blanda i ägget och osten. Tryck ut smeten i en lätt smord form ca 23 centimeter i diameter, klä även kanterna. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 15 minuter.
Tipset! Pajdegarna kan smaksättas med favoritkryddor som basilika, timjan, vitlök, olika pepparsorter osv. Om fyllningen är välkryddad behövs kanske inte mer än salt till skalet.
--------------------------------------------------------
Pajdeg av potatis
Portioner: 4
Förberedelser: 10 minuter
Tillagning: 5-8 minuter
Points/portion: 3,5
750 gram kokt potatis (rester går perfekt)
1 tsk salt
1 msk olja eller flytande margarin
1 dl vetemjöl
Pressa potatisen. Blanda med salt, olja och mjöl. Tryck ut i pajform. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader tills pajdegen fått fin färg.
Tips! Fyllning: t ex överbliven köttfärssås, skivade tomater, mager riven ost 17 % och oregano. Eller ansjovisfiléer, lök (brynt i vatten), tomater, några oliver. Kesella blandad med mager riven ost, max 17%
-----------------------------------------------------------
Santorinifyllning till paj
Portioner: 4
Förberedelser: 30 min
Tillagning: 40 min
Points/portion: 3
10 st cocktailtomater, röda och gula
40 gram svarta oliver
100 gram fetaost, max 16%
2 dl färsk bladspenat
15 cm purjolök
5 klyftor vitlök
2 ägg
2 dl lättmjölk
Salt, peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomater, bryt ut vitlöksklyftorna (men behåll skalet på) salta, peppra och lägg på behandlad plåt. Värm i ugn ca 30 minuter. Ta sedan av skalet på vitlöksklyftorna. Sänk därefter värmen till 175 grader. Skiva under tiden purjolök, dela bladspenat och fetaost i mindre bitar. Lägg samtliga ingredienser i pajskalet. Dela ev vitlöksklyftorna mindre bitar. Vispa ägg och mjölk lätt, krydda med salt och peppar och häll stanningen över paje. Gräddas i ca 40 minuter tills pajen fått fin färg.
Tipset! För att spara tid hoppa över stegen med tomat och vitlök i ugn och använd dessa färska.
-------------------------------------------------------------
Skinkfyllning
Portioner: 4
Förberedelser: 10 min
Tillagning: 40 min
Points/portion: 3
120 gram skinka
Svamp
Purjolök
Broccoli
2 dl riven ost, max 17%
2 ägg
1 ½ dl lättmjölk
Fördela fyllningen i valfritt pajskal och strö över riven ost. Vispa ihop och häll på äggstanningen av ägg och mjölk. Grädda pajen i cirka 30 minuter.
-------------------------------------------------------------
Köttfärspaj med kiwi och papaya
Portioner: 4
Förberedelser: 15 min
Tillagning: cirka 45 min
Points/portion: 6
200 gram nötfärs, max 10%
1 tsk olja
1 dl tomatpuré
1 dl buljong av tärning
1 mosad kiwi
½ papaya i klyftor
3 ägg
2 dl matlagningsyoghurt eller fraiche (8%)
2 msk riven ost
Garnering:
2-3 kiwi
½ papaya
Fräs färsen i oljan, späd med tomatpuré och buljong och låt småputtra. Blanda i 1 stycken mosad kiwi, salt och peppra. Bred ut färsen i pajformen. Lägg på klyftor av papaya. Vispa samman ägg, matlagningsyoghurt eller fraiche och ost. Häll blandningen över färsen och grädda pajen i 25-35 minuter. Äggstanningen ska stanna. Dekorera den färdiga pajen med kiwi och papaya.
-------------------------------------------------------------
Broccoli- och skinkfyllning
Portioner: 4
Förberedelser: 10 min
Tillagning: cirka 40 min
Points/portion: 2
4 tomater
2 morötter
1 gul lök
250 gram broccolibuketter
75 gram tärnad skinka
2 ägg
2 dl lättmjölk
1 tsk skinka
Salt, peppar
Skiva tomater och morötter. Hacka lök och skinka.
Lägg tomater i botten på pajformen. Fyll på med hackad lök och resten av ingredienserna.
Vispa samman ägg, mjölk och kryddor. Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda i ca 35-40 minuter i 175 grader.
Tipset! Denna fyllning är snål på fett och osten har uteslutits. Om man vill så kan man lägga till 2 dl riven ost, max 17%, som ger 1 point extra per portion.
-------------------------------------------------------------
Tomat- och skinkfyllning
Portioner: 4
Förberedelser: 10 min
Tillagning: cirka 45 min
Points/portion: 3
3 ägg
1 ½ dl lättmjölk
1 dl riven ost, 17%
1 krossad vitlöksklyfta
Salt, peppar
4 medelstora tomater
150 gram skinka, gärna rökt
Basilika
Vispa ägg och mjölk. Blanda i större delen av osten. Krydda med vitlök, salt och peppar. Skiva tomterna och skär skinkan i tärningar. Fördela skinka, tomatskivor och basilika i pajdegen. Häll över äggmassan och strö över resten av osten. Grädda pajen i 45 minuter i 175 grader. Servera med sallad.
-------------------------------------------------------------
Kycklingpaj
Portioner: 4
Förberedelser: 10 min
Tillagning: 30 min
Points/portion: 8,5
50 gram flytande margarin
1 dl filmjölk (gärna lättfil)
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Blanda samman ingredienserna till en pajdeg. Tryck ut pajdegen i en form och grädda i ca 8 minuter i 225 grader
2 st kycklingfiléer, ca 250 gram
1 purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
1 burk champinjoner, 400 gram
2 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde
1 dl lättmjölk
2 msk tomatpuré
1 tk salt
Svartpeppar
1 dl riven ost, max 17%
Dela kycklingköttet i mindre bitar och bryn det lätt. Lägg bitarna i det färdiggräddade pajskalet. Strimla purjolöken, paprikorna och låt champinjonerna rinna av. Bryn purjolök, paprika och champinjoner. Strö över vetemjöl. Späd med grädde och mjölk och låt småkoka i ca 3 minuter, tillsätt tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen i pajskalet och strö över riven ost. Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.
-------------------------------------------------------------
Het kycklingpaj, 6 portioner, 8 points/portion
Pajdeg: 50 g flytande margarin, 2 dl mjöl, 1/2 dl grahamsmjöl, 125 g lätt kesella 10%, 2 msk vatten, 1 krm salt
Fyllning: 1 grillad kyckling, 1 gul paprika, 1 röd paprika, 2 1/2 dl matlagningsgrädde, 1 ägg, 1 1/2 dl mango chutney (gärna stark), 2 krm curry, 2 pressade vitlöksklyftor, 1/2 tsk sambal oelek
Gör så här:
Blanda degen och förgrädda pajskalet i 200 grader i cirka 7 minuter. Rensa kycklingen i mindre bitar och skär paprikorna i långa strimlor. Lägg först paprikan och över det kycklingbitarna i pajen. Rör ihop ingredienserna till såsen och häll över. Grädda cirka 25 minuter och låt pajen sedan stå på eftervärme en stund med folie över. Servera med en god grönsallad.
Spenat och broccolipaj, 8 portioner, 3 points/portion
Pajdeg: 8-9 kokta kalla potatisar (750 g), 1 tsk salt, 1 msk olja, 1 dl mjöl
Fyllning: ca 250 g broccoli, 1 paket bladspenat (250 g), 3 msk solrosfrön, 1 vitlöksklyfta, salt, peppar, 1 1/2 dl riven ost (max 17 %), 2 ägg, 2 dl lättmjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Pressa den kokta potatisen och blanda den med salt, olja och mjöl. Tryck ut degen i en pajform. Grädda i 10 minuter i nedre delen av ugnen. Förväll broccolin tills den är nästan mjuk. Spola den kall och dela i mindre bitar. Hacka solrosfrön. Krama ur all vätska ur den tinade spenaten. Lägg spenaten i pajskalets botten. Strö över solrosfron och fördela broccolin ovanpå. Krydda med pressad vitlök, salt och peppar. Fördela över osten. Vispa samman ägg och mjöl och häll den ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Pajbitar med köttfärs & yoghurt, 12 bitar. 2 points/bit
Pajbotten: 2 dl vetemjöl, 2 msk flytande margarin, 2 msk naturell yoghurt, ca 1 msk kallt vatten, 1 krm örtsalt
Fyllning: 270 g nötfärs (max 10 %), 1 msk tomatpuré, 1/2 tsk kanel, peppar, salt, 1 1/2 dl naturell yoghurt, 2 msk kapris
Gör så här:
Hacka ihop mjöl, margarin, yoghurt och så mycket vatten att det blir en slät mjuk deg. Krydda lätt med örtsalt. Kavla ut degen til en tunn rund eller fyrkantig kaka. Grädda den i 200 grader i 3-4 minuter. Lägg färs, tomatpuré och kryddor i en fettsnål panna. Bryn och finfördela. Rör sist i yoghurt, blanda väl och låt puttra ihop på svag värme. Bred ut färsen på den halvgräddade pajbotten. Strö över kapris. Grädda ytterligare 5-6 minuter tills pajdegen är genombakt och färsfyllningen fått lite färg. Skär upp i 12 bitar. Servera gärna med små minitomater, feferoni och gurkbitar, gott som plockmat t ex på en buffé.