• Emmas 86

    Vad minskar risk för missfall?

    Finns det något som ökar risken för missfall?
    Vad kan man göra för att minska risken för missfall?
    Äta vitaminer eller bara ta det väldigt lungt?
    Kan man göra något åt det alls?
    Göra tunga lyft är ju inte bra, men finns det fler saker?
    Vid vilken vecka är det störst risk för att få missfall?
    Hoppas på många svar.

  • Svar på tråden Vad minskar risk för missfall?
  • Tilcha

    Du bör inte dricka mer än 300ml kaffe på en dag har jag läst. Man ska nog undvika det mesta som har koffein i sig.
    Efter vecka 12 så minskar risken för missfall.

  • Emmas 86

    Oj då. Jag som är en riktig kaffetant
    Men då vet jag att jag ska ta det mera lungt med kaffet.
    Tack så supermycket för det tipset. Det hjälper mig nog en hel del.

  • Jonna S

    Det sägs att stora mängder folsyra minskar risken också.


    Hurra för Dr Nie - jag är gravid!
  • Tilcha

    Ja folsyra är bra att äta. Köp MittVal Kvinna eller dyl.

  • mylips

    Magnesium - vitamin B6 som ska tas tillsammans

  • FruAnna

    Inte bada bubbelpool, små bassänger ect, då det kan innehålla mycket bakterier och skit...

  • lastchristmas

    Vad jag har hört kan man inte göra någonting alls i princip... missfall beror väl nästan uteslutande på kromosomrubbningar hos den lilla, att det blir fel i sammansmältningen så att säga, eller att embryot inte fäster som det ska i livmodern. Jo att undvika att hälla i sig sprit, käka bakteriefylld mat osv är väl bra men det har du nog redan koll på

  • tjaoot

    Jag läste att om man äter mycket frukt och grönsaker minskar risken rejält!

  • sjuttiosexan
    lastchristmas skrev 2007-09-16 20:29:00 följande:
    Vad jag har hört kan man inte göra någonting alls i princip... missfall beror väl nästan uteslutande på kromosomrubbningar hos den lilla, att det blir fel i sammansmältningen så att säga, eller att embryot inte fäster som det ska i livmodern. Jo att undvika att hälla i sig sprit, käka bakteriefylld mat osv är väl bra men det har du nog redan koll på
    Det stämmer. Det var iallafall vad läkaren sa till oss, att de allra flesta missfall beror på fel i celldelningen, kromosomrubbningar... Detta kan man inte på något sätt påverka själv. Det är en "naturlig urvalsprocess".

    Sedan är det ju alltid bra att äta folsyra (det bör man börja med innan man blir gravid), leva hälsosamt och inte stressa för mycket...
  • cesar

    När jag hade alla mina blödningar var jag hos en specialist som sa att man kunde äta och dricka vad man ville fram tom v 12. det var först då som moderkakan tog över försörjningen av fostret. Innan dess är det ju gulkroppen. Det var vad han sa. Kanske var det bara för att jag inte skulle lägga skulden på min själv, men man tycker ju att han inte skulle ljuga.

  • Junior mint

    Att man inte skall lyfta lungt är också en överdrift sa min BM. Tunga matkassar och sånt ialla fall är inga problem om det är ok med din rygg mm. Men det behöver man ju inte säga till maken

  • L0LA

    en sak jag läst som minskar riksen för MF är choklad :D

  • limpa
    L0LA skrev 2007-09-30 21:37:52 följande:
    en sak jag läst som minskar riksen för MF är choklad :D

    Härligt! Choklad är i sanning en underbar grönsak :D

    Koffein kan framkalla missfall, så man ska dricka max 3 koppar kaffe eller 6 koppar te. Energidryck ska man nog undvika helt för det innehåller massor av koffein.

    Från Livsmedelsverkets hemsida:
    Det finns två infektioner som kan smitta via mat och som är speciella när man är gravid – listeria och toxoplasma. Risken att smittas är mycket liten, men om man blir smittad kan infektionerna i värsta fall orsaka missfall eller skador på fostret. Detta är mycket ovanligt. Fördjupad information om råden om listeria och toxoplasma finns på länkarna till höger.


    Listeria och toxoplasma dör om maten hettas upp till rykande het. Toxoplasma dör också om maten fryses i tre dygn, men listeria överlever frysning. 


    Här är några råd som ytterligare kan minska risken att smittas:


    Förvara kylvaror kallt, ha gärna +4°C i kylskåpet. (listeria) Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum. (listeria) Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt. (toxoplasma) Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden. (listeria) Om du vill äta torkat, kallrökt eller gravat kött, till exempel parmaskinka eller salami – frys det i tre dygn innan du äter. (toxoplasma) Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går bra att äta. (listeria) Tvätta händerna innan du börjar laga mat, mellan olika råvaror och efter trädgårdsarbete. Diska skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror. (toxoplasma) Skölj frukt och grönsaker. (toxoplasma)

    Toxoplasmaparasiten kan också spridas med kattavföring. Läs mer på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), se länk till höger.

  • nikki06

    Såg att någon skrev att folsyra inte hindrade missfall så var tvungen att föra in min åsikt :) eftersom folsyra är ett viktigt koenzym i vidareutveckling av DNA och att missfall, precis som tidigare nämnts, beror på fel vid kromosomuppdelningen så är det ju ett jättebra ämne att stoppa i sig om man vill förhindra missfall :)

Svar på tråden Vad minskar risk för missfall?