• Feffie

    cheddar ost/ whiskey cheddar

    är det ok, innehåller whiskeyn alkohol, dum fråga kanske?

  • Svar på tråden cheddar ost/ whiskey cheddar
  • Mjao

    Det är helt ok, den enda ost man skall akta sig för är den som inte är pastöriserad. Så brännvinsost eller whiskeycheddar är inga problem, även om lite whiskey har använts vid tillverkningen så är det inget man kan påverka barnet med såvida man inte sätter i sig en hel pall med ost.

  • Trolla75

    Mmmm... Goaste ostarna Helt OK att äta...


    (¯`°?.¸ ღ ♥ Mamma till Wilma och ny bebis i magen med bf 17/2 `07 ♥ღ ¸.?°´¯)
  • Lola Jämtland
    Mjao skrev 2006-12-22 09:24:13 följande:
    Det är helt ok, den enda ost man skall akta sig för är den som inte är pastöriserad. Så brännvinsost eller whiskeycheddar är inga problem, även om lite whiskey har använts vid tillverkningen så är det inget man kan påverka barnet med såvida man inte sätter i sig en hel pall med ost.
    Näe, det finns ostar man inte ska äta även om de är pastöriserade.
    //God Jul och Grått Nytt Hår
  • Mjao

    Lola det har du alldeles rätt i, formulerade mig dumt, men just cheddar är väl alltid pastöriserad hoppas jag eftersom det är en hårdost. Sen finns det väl en del pastöriserad brie osv. som man skall hålla sig ifrån.

  • lata kocken Johanna

    Mjao

    nej det finns opastöriserade hårda ostar oxå (parmesan brukar tex vara opastöriserad) - men eftersom de är lagrade så överlever inte ev listeria så de är ofarliga ändå

    det finns lite olika bud på det där med lagring av hårdostar - vissa säger 3 månader andra 6 månader (tippar på att det beror på vattenhalten i osten)

    så vill man vara på den säkra sidan så OM du ska äta opastöriserad hårdost så välj en som är lagrad mer än 6 månader

    sen är det ju mjuka mognadslagrade ostar (som brie mm) som man bör undvika oavsett om de är pastöriserade eller inte
    eftersom de kan vara återkontaminerade och vattenhalten är såpass hög att ev listeria kan växa till skadliga nivåer

  • Feffie

    Vilka pastöriserade ostar skall man hållas ifrån?

  • lata kocken Johanna

    Feffie

    mjuka mognadslagrade!
    typ brie, camembert, gorgonzola etc

Svar på tråden cheddar ost/ whiskey cheddar