Istersmör? till julen?
Är det bara våran familj i hela världen
som har Istersmör på mackan till jul?
Det är Ister blandat med lök, salt och grädde.
finns det någon annan som vet vad det är eller har hört talas om det?
Är det bara våran familj i hela världen
som har Istersmör på mackan till jul?
Det är Ister blandat med lök, salt och grädde.
finns det någon annan som vet vad det är eller har hört talas om det?
Men.......BLUÄSCH....
Vad är det jag läser?
Det lät inte gott....men det kanske det är.
I min familj är vi dock beroende av Klimpvälling till lördagfrukost (vintertid när alla är samlade hos mor och far)....DET låter väl mycket mycket godare.
*går undan och kräks i smyg*
Ekorren.
Hanjo OCH Jennie.. Förklara er tack!
H// Nyfiken finne
Har aldrig hört talas om det.. Är det något lokalt?
Vi i norra ångermanland äter "Blana" på våra smörgåsar... Blandning av messmör och grädde.
Uuuhh! *måste kräkas igen*
Jennie.
Klimpvälling?
Vi har klimp i soppa och så hade Farmor klimp i varm mjölk
med socker i.
men klimpvälling, vad är det?
(Jag tycker det låter gått, men jag gillar det mesta )
Jo, det får man alltid i Tyskland, till grovt bröd, innan huvudrätten kommer in. (På restaraung alltså) Jag har för mig att det är rostad lök i, men grädde vet jag inte? Inster & lök iaf! Godare än det låter, men gott? njaeee... sådär!
Man blandar ister (Heter absolut rent matfett i afären ibland)
med finhackad rödlök, mycket salt och vispgrädde.(ej vispad)
och det smakar salt och lök. och många gillar ju inlagd sill på mackan,fast det smakar ju oxå nästan bara salt och lök.
men namnet borde man nog ändra i dessa fettflyende tidevarv...
men?
va knepigt folk det finns!!
Har du möjligen danskt blod i ådrorna?
/Ronja
jag har hört att vi är finnar på nått sätt.
men min förfader hette Anders Andersson och bodde nån stans i uppland
men jag gillar konstig mat iallafall
Hanjo:
Du har så rätt!
Klimpvälling = kokad mjölk med klimp i....och så lite socker i mjölken....och så ska klimpen vara gjord på mjölk.
JAG ÄLSKAR ISTERSMÖR !!!! Jag trodde jag var ensam om det i hela världen! Jag gör alltid istersmör till julen. MUMS!
Jennie-det var precis som farmor gjorde.vist är det gått
Gomango- hur gör du? och vartifrån kommer du?
Gommango?
Vart tog du vägen?
Haha, sambon har tjatat om istersmör i ett par år nu, och jag som inte i min vildaste fantasi kan föreställa mig ens hur det kan smaka ser med viss tveksamhet fram emot den här julen då jag nog kommer att få prova på delikatessen..!
Roligt att höra att fler tycker om det, då kanske jag vågar...
vovvemor. Gör det, det är inte så illa som det låter...
Det är en av de gamla rätterna som användes förr utan tilsatser på helt naturligt vis och gott är det. men tyvär måste man nog ha en egen gris i hushållet för att kunna få tag på nyslaktat ister om man inte använder vildsvin
Åt alltid istersmör som barn, har nu gjort det som vuxen. (Utan grädde, bara rödlök, salt och peppar) Gott!
Hejsan
Jag är uppfödd av mormors "Smolt" som hon gjorde av ister, lök och salt.
Grädde har jag inte hört talas om att dom har haft i Smolt.
Mvh Micke..