• Hanjo

    Istersmör? till julen?

    Är det bara våran familj i hela världen
    som har Istersmör på mackan till jul?
    Det är Ister blandat med lök, salt och grädde.
    finns det någon annan som vet vad det är eller har hört talas om det?

  • Svar på tråden Istersmör? till julen?
  • Jennie Brunflo

    Men.......BLUÄSCH....

    Vad är det jag läser?

    Det lät inte gott....men det kanske det är.

    I min familj är vi dock beroende av Klimpvälling till lördagfrukost (vintertid när alla är samlade hos mor och far)....DET låter väl mycket mycket godare.

  • Tin o Trolls mamma

    *går undan och kräks i smyg*

    Ekorren.

  • Villes mamma

    Hanjo OCH Jennie.. Förklara er tack!

    H// Nyfiken finne

  • Anova

    Har aldrig hört talas om det.. Är det något lokalt?

    Vi i norra ångermanland äter "Blana" på våra smörgåsar... Blandning av messmör och grädde.

  • Tin o Trolls mamma

    Uuuhh! *måste kräkas igen*

  • Hanjo

    Jennie.
    Klimpvälling?
    Vi har klimp i soppa och så hade Farmor klimp i varm mjölk
    med socker i.
    men klimpvälling, vad är det?
    (Jag tycker det låter gått, men jag gillar det mesta )

  • Linda1976

    Jo, det får man alltid i Tyskland, till grovt bröd, innan huvudrätten kommer in. (På restaraung alltså) Jag har för mig att det är rostad lök i, men grädde vet jag inte? Inster & lök iaf! Godare än det låter, men gott? njaeee... sådär!

  • Hanjo

    Man blandar ister (Heter absolut rent matfett i afären ibland)
    med finhackad rödlök, mycket salt och vispgrädde.(ej vispad)
    och det smakar salt och lök. och många gillar ju inlagd sill på mackan,fast det smakar ju oxå nästan bara salt och lök.
    men namnet borde man nog ändra i dessa fettflyende tidevarv...

  • pups

    men?
    va knepigt folk det finns!!

  • ronja3

    Har du möjligen danskt blod i ådrorna?
    /Ronja

  • Hanjo

    jag har hört att vi är finnar på nått sätt.
    men min förfader hette Anders Andersson och bodde nån stans i uppland
    men jag gillar konstig mat iallafall

  • Jennie Brunflo

    Hanjo:

    Du har så rätt!

    Klimpvälling = kokad mjölk med klimp i....och så lite socker i mjölken....och så ska klimpen vara gjord på mjölk.

  • Gummango

    JAG ÄLSKAR ISTERSMÖR !!!! Jag trodde jag var ensam om det i hela världen! Jag gör alltid istersmör till julen. MUMS!

  • Hanjo

    Jennie-det var precis som farmor gjorde.vist är det gått
    Gomango- hur gör du? och vartifrån kommer du?

  • Hanjo

    Gommango?
    Vart tog du vägen?

  • vovvemor

    Haha, sambon har tjatat om istersmör i ett par år nu, och jag som inte i min vildaste fantasi kan föreställa mig ens hur det kan smaka ser med viss tveksamhet fram emot den här julen då jag nog kommer att få prova på delikatessen..!

    Roligt att höra att fler tycker om det, då kanske jag vågar...

  • Hanjo

    vovvemor. Gör det, det är inte så illa som det låter...

  • gösta brundin

    Det är en av de gamla rätterna som användes förr utan tilsatser på helt naturligt vis och gott är det. men tyvär måste man nog ha en egen gris i hushållet för att kunna få tag på nyslaktat ister om man inte använder vildsvin

  • Rassmus

    Åt alltid istersmör som barn, har nu gjort det som vuxen. (Utan grädde, bara rödlök, salt och peppar) Gott!

  • Michael Björklund

    Hejsan

    Jag är uppfödd av mormors "Smolt" som hon gjorde av ister, lök och salt.

    Grädde har jag inte hört talas om att dom har haft i Smolt.

    Mvh Micke..

Svar på tråden Istersmör? till julen?