Vid vilken ålder börjar barn prata?
Vid vilken ålder börjar barn prata? - Foto: Foto: Unsplash.com

När börjar barn prata?

Språkutveckling hos barn är en fascinerande process som väcker nyfikenhet och intresse hos föräldrar och experter likaså. Det är en övergång från simpla ljud och gester till komplexa uttryck för känslor, tankar och behov. Men när börjar barn prata?


Barn börjar prata vid olika åldrar och det kan variera mycket från barn till barn. Det är viktigt att komma ihåg att språkutvecklingen är en gradvis process som börjar med icke-verbal kommunikation och utvecklas till ord och hela meningar.

Här är en generell tidsram för språkutvecklingen, men kom ihåg att det är normalt för barn att utvecklas i sin egen takt:

  • 0-3 månader: Barn börjar vanligtvis med att göra gurglande ljud och försöker imitera ljud de hör runt omkring sig.

  • 4-6 månader: Barn börjar ofta att upprepa vokalljud, som "ah", "eh", "oh". De kan börja att skratta och kan uttrycka glädje eller missnöje genom ljud.

  • 6-12 månader: Under denna tid börjar många barn att forma konsonant-vokal kombinationer, som "ba", "da", "ma". Många barn säger sitt första ord, ofta "mamma" eller "pappa", runt sin första födelsedag, men det kan vara tidigare eller senare.

  • 1-2 år: Vid denna tid börjar barn ofta att sätta ihop två-ordsmeningar, som "mer mjölk" eller "pappa upp". De börjar också att använda fler och fler ord och deras ordförråd expanderar snabbt.

  • 2-3 år: Vid denna ålder börjar barn att sätta ihop tre- till fyraordsmeningar och kan ofta kommunicera de flesta av sina behov verbalt.

Men som tidigare nämnt kan språkutvecklingen variera stort mellan olika barn. Om du är orolig för ditt barns språkutveckling, tveka inte att prata med en barnläkare eller en talterapeut. De kan ge dig råd och eventuellt hänvisa ditt barn till vidare utvärdering om det behövs.

/
/
/
stats