10 tips för att bli förskolans populäraste förälder – enligt förskolepedagogen
Knepigt med det sociala på förskolan? Ingen fara! Ta del av 10 tips från en med erfarenhet i ämnet, så ska du nog se att det går bra.
De flesta som har barn på förskola vill ha en god relation med förskolepersonalen, och för att få det så är det främst viktigt att ha en god ton gentemot personalen men också att ALLTID hämta sitt barn i tid.
Kom i tid och håll sjuka barn hemma
Förskolepedagogen Inger Alteryd menar att just sena hämtningar kan irritera många pedagoger. Ett annat vanligt irritationsområde för personalen är när det kommer till sjukdomar. Även om de flesta föräldrar är duktiga på att hålla sina sjuka barn hemma, händer det att krassliga barn kommer till förskolan eller kommer tillbaka för tidigt utan att hinna bli smittfria efter sjukdom.
– Ibland ser vi hur barn kroknar till vid lunch och då kommer det ibland fram att barnet fått något febernedsättande på morgonen. Det anser jag är oerhört oschysst både mot de andra barnen men också mot pedagogerna som då kan ha blivit smittade. Det som blir snett är att de föräldrar som har sina krassliga barn hemma kan få sjuka barn på grund av andras nonchalans, säger Inger Alteryd.
Men vad kan du egentligen göra för att bli förskolans populäraste förälder? Vi har listat 10 tips för hur du blir det!
10 tips för att bli förskolans populäraste förälder
1. Kom i tid och hämta i tid – Säg inte att du ska hämta klockan 15.00 när du kommer vid 15:45.
2. Lämna aldrig ett sjukt barn på dagis – Det blir inte bra för någon i slutändan.
3. Ring i god tid och meddela att ditt barn är sjukt – Vet du redan kvällen innan att barnet inte ska komma dagen därpå och förskolan har exempelvis en telefonsvarare är det bra att ringa och lämna ett meddelande redan då.
4. Om ditt barn varit sjukt ska du låta barnet bli ordentligt friskt innan det är dags att gå tillbaka till förskolan.
5. Ring alltid och "friskanmäl" ditt barn dagen innan.
6. Låt inte arg och otrevlig när personalen ringer och ber dig hämta ditt sjuka barn.
7. Märk alla kläder och se till att ombyteskläderna är i rätt storlek – Namna även eventuella blöjpaket du lämnar till förskolan.
8. Se till att ha varma kläder på vintern.
9. Gnäll inte om ditt barns kläder blivit smutsiga under dagen.
10. Lämna inte ditt barn på förskolan när du har semester.