Hur ska man göra med sparandet under föräldraledigheten?
Hur ska man göra med sparandet under föräldraledigheten? - Foto: Pixabay

Experten: Så kan du fortsätta spara – när du är föräldraledig

Många nyblivna föräldrar slutar spara pengar när inkomsterna krymper. Men det är ett misstag. Nordeas privatekonom ger sina bästa spartips inför – och under, föräldraledigheten.


När man först går på föräldraledighet kan de ekonomiska förutsättningarna komma som en chock. Familjen har plötsligt tusentals, eller runt 10 000 kronor mindre i inkomst – trots ersättningen från Försäkringskassan.

Sparekonomens bästa tips

Men man ska försöka spara ändå, tycker Nordeas privatekonom Anders Stenkrona, som är expert på sparekonomi.

– Vårt råd är att spara 10 procent av sin lön efter skatt för att bland annat bygga en buffert för till exempel perioder med lägre inkomst. Vid en dramatisk löneminskning, som vid föräldraledighet, kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Men om man inte har en buffert måste man såklart förändra sin livsstil, säger Anders Stenkrona till Familjeliv.

Nordea - Sparekonomen Anders Stenkrona ger sina bästa tips.

10 000 mindre – i månaden

Genomsnittslönen i Sverige ligger på strax över 38 000 kronor, enligt Statistiska Centralbyrån. Det gör att medelsvensken tjänar runt 30 000 kronor efter skatt. Försäkringskassans föräldrapeng hamnar då på ungefär 20 000 kronor.

Det är beräknat på att man tar ut 5 föräldradagar i veckan, enligt Försäkringskassans beräkningsmatris.

Blöjor och skötbord

Det är ett stort tapp ekonomiskt samtidigt som utgifterna stiger.

Blöjor, våtservetter och babykläder kostar tusenlappar, samtidigt som barnvagn och skötbord ska köpas in och monteras.

Minskad inkomst och högre kostnader gör det svårare att fortsätta spara pengar.

Föräldraledig och sparar

Det första man kan göra är att försöka maximera sin föräldrapeng genom att ta ut sju dagar istället för fem. Då brukar inkomstminskningen vara mindre dramatisk, menar Anders Stenkrona.

– När man maxat sin föräldrapeng kan man öka möjligheten att spara genom att göra en budget. Går man igenom sina utgifter en vanlig månad så brukar man kunna hitta flera sätt att minska sina kostnader, säger han och fortsätter:

– Till exempel organisera inköp av mat, äta lunch hemma, dra ner på fika, utekvällar och restaurangbesök. Alla de utgifterna kan man spara in på för att få ekonomin att gå ihop.

Köp begagnat – sätt in pengarna på banken

Dessutom finns det stora pengar att spara på sällanköp, menar han.

– Slitaget på barnvagnar, skötbord, kläder för nyfödda och bilbarnstolar är nästan obetydligt. Därför går det att hitta fräscha saker för ett väldigt bra pris, menar han.

Genom att lägga upp en strategi för att minska kostnaderna kan man undvika att nalla på sparkontot, och dessutom fortsätta spara.

Håll i rutinen

Men även om man inte lyckas spara 10 procent av sina inkomster under föräldraledigheten kan det vara klokt att fortsätta spara en mindre summa, menar han.

Risken är stor särskilt nu med hög inflation och dyra räntor att man drar ner på sparandet. Men då är det bra om man inte stänger av det automatiska sparandet. Det är bättre att spara några hundralappar än att inte spara alls, anser Stenkrona.

Anledningen är ungefär som med träning eller andra rutiner, menar han. Om man slutar spara helt under en period i livet kan det vara svårare att hitta tillbaka till en sund sparrutin när man väl är tillbaka på jobbet.

Om olyckan är framme

Att inte ha en sparbuffert på en eller några månadslöner kan vara ett stort problem när olyckan är framme.

– Är det något man vet så är det att oförutsedda utgifter kommer uppstå. Står man där utan besparingar så kan man bli tvungen att ta ett dyrt lån istället. Och det är sällan fördelaktigt med dyra lån, jämfört med en buffert.

Sjukdommar, dyra tandläkarbesök eller arbetslöshet är några av de oförutsedda kostnader som kan uppstå.

Behövs en krockkudde

– Då vill man ha en krockkudde. Och har man dragit ner på sparandet för att inte förändra livsstilen så har man en värre krock framför sig än om man drog ner på livsstilen för att inte ändra på sparandet.

Men det är inte hälsosamt att spara mer än nödvändigt, menar han. Viktiga utgifter som att betala av lån eller att försäkra sig finns det ingen anledning att snåla på.

"Ta en fika, köp en tröja"

– Man ska inte bli dumsnål.

Men det kan också vara nödvändigt att få satsa på sig själv och unna sig lite av livets goda.

– Det finns en balans i allt. Sparar du redan 10 procent av din inkomst, så ska du inte glömma att leva lite. Ta en fika, köp en tröja, säger han.

/
/
/
/
/
stats