Varningen: Snorkelmasker för barn kan vara livsfarliga
Efter att flera snorkelmasker plockats bort från marknaden varnar Konsumentverket för att de kan utgöra en livsfara för barn. "Som förälder ska man verkligen fundera på om det här är en produkt mitt barn ska använda", säger Jonas Eriksson på Konsumentverket.
Myndigheten genomförde i vintras en större marknadskontroll av snorkelmasker på den svenska marknaden, som ledde till att fyra masker återkallades.
Enligt myndigheten kan snorkelmasker leda till koldioxidförgiftning.
Risk att barn får i sig för mycket koldioxid
Utformningen gör att det finns risk att förbrukad luft inte ventileras bort ordentligt så att utandad luft samlas i masken, vilket leder till att användaren får i sig för mycket koldioxid.
Risken är extra stor för barn eftersom de har lägre lungkapacitet, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.
"Det är säkrare för ett barn att använda ett vanligt cyklop med tillhörande snorkel", säger Jonas Eriksson, utredare på Konsumentverket, i en kommentar.
Testas bara för vuxna
Tillverkarna ska själva testa vilken lungkapacitet som krävs för säker användning, men i de flesta fall har det bara testats för vuxna. I några fall saknas undersökningar helt, enligt Konsumentverket.
Flera faror
Om masken inte sitter ordentligt mot ansiktet eller om användaren stöter till något finns även risk att den fylls med vatten. Även det kan innebära fara, menar Jonas Eriksson.
"Att få masken vattenfylld är en situation som snabbt kan leda till panik. Barn har dessutom inte samma kognitiva förmåga som en vuxen och för dem är en sådan här situation förenad med livsfara", säger han.
Snorkelmasker kan ha orsakat olyckor med dödlig utgång
Det har enligt myndigheten varit omdebatterat om snorkelmasker har orsakat olycksfall med dödlig utgång, men i en olycka i Australien och en i Egypten är det konstaterat att snorkelmasker var den bakomliggande orsaken, skriver Konsumentverket.