Min sambo säger elaka saker till vår bebis – vad ska jag göra?
Att bli förälder är en spännande och underbar upplevelse, men det kan också vara en utmanande resa fylld med sömnlösa nätter och nya utmaningar. För de flesta föräldrar är det viktigt att skapa en trygg och kärleksfull miljö för sitt barn. Men vad händer när ens partner säger elaka saker till ens bebis? Precis det ställer sig en användare i Familjelivs forum frågan.
Att välkomna en ny bebis till familjen är ofta en underbar och utmanande tid för föräldrar. Det är vanligt att känslorna är berg- och dalbanelika när man försöker anpassa sig till den nya rollen som förälder. Tyvärr kan det också uppstå problem och konflikter mellan föräldrar och en hel del förvirrade känslor kan uppstå. Men vad gör man när ens partner börjar bete sig illa? Den frågan ställer sig en nybliven mamma i Familjelivs forum.
Frågeställningen lyder:
"Vi fick vår son för cirka 5 veckor sedan. I början ställde han upp med allt då jag större tiden satt och ammade. Han städade och bytte blöjor utan att jag bad honom. Dock har han redan från start sagt fula saker så fort vår son gråter.
Han säger: "fy va du är jobbig" och "ditt pucko" när han inte hittar bröstet.
Det är inte så han är arg men jag tycker inte man säger pucko till en bebis. Det är ju dock jag som har honom 95% av tiden. Min sambo håller enbart honom när jag måste på toa med mera."
Andra forumanvändare svarar lyder:
"Även nyblivna pappor kan få förlossningsdepression. Prata med både din sambo och även med BVC om detta."
"Hur kan någon säga så till en helt oskyld bebis? Tycker du ska ta ett snack med honom... Stackars bebis!"
"Få honom att söka samtalsstöd via mödravården eller vårdcentralen."
"Även mannen får en ny roll med bebis. Många tänker att de måste försörja familjen för alltid - på ett jobbigt sätt. Att man helt plötsligt fick ansvaret för en liten människa och har det ansvaret minst 18 år framöver. Det lägger sig som en tung stor sten på axlarna. Man kan aldrig själv veta hur man ska reagera."
Psykisk och fysisk våld i nära relationer – här kan du söka hjälp
På 1177 kan du läsa mer om var du kan söka hjälp om du eller någon annan utsätts för fysisk eller psykisk våld.