Lindas dotter Adelina har Downs syndrom – aktuell med ny barnbok
Den 21 mars är det den internationella dagen för Downs syndrom. Dagen är även känd som dagen då man ska "rocka sockorna", det vill säga ha på sig två olika sorters strumpor. Familjeliv har pratat med barnboksförfattaren Linda Wenthe, som är aktuell med boken "Adelina och de rockiga sockorna" – en bok inspirerad av hennes dotter, Adelina.
I artikeln hittar du en köplänk till boken "Adelina och de rockiga sockorna".
Den 21 mars är det Rocka sockorna-dagen, en dag som FN utlyst till Världsdagen för Downs syndrom. Dagen är till för att belysa allas lika värde, och för att belysa att personer med Downs syndrom är precis som alla andra. Detta är något som Linda Wenthe, mamma till Adelina som har Downs syndrom, och författare till barnboken “Adelina och gosedjursfesten” och till den nyligen släppta boken “Adelina och de rockiga sockorna”, vill uppmärksamma.
Familjeliv har pratat med Linda Wenthe om varför det är viktigt att det finns fler böcker som inkluderar tecken som stöd, vilka som varit de största utmaningarna sedan hon blev mamma och såklart vad dottern Adelina tycker om att ha inte bara en, utan två böcker inspirerade av henne själv.
Vill belysa att personer med Downs syndrom är precis som alla andra
I böckerna har det varit viktigt för Linda att förmedla att Adelina är en bland alla andra. Precis som att personer med Downs syndrom i verkliga livet är vanliga personer, precis som alla andra.
– En person med Downs syndrom är en person med unik personlighet och alldeles vanliga behov, vissa personer kan behöva stöd i vissa vardagliga situationer.
Linda Wenthe: Barnböcker med tecken som stöd borde vara en självklarhet
Under dotterns uppväxt saknade Linda kommersiellt starka böcker som har tecken som stöd – böcker som inte är utformade som läroböcker, utan som är färgglada, roliga och spännande.
– Jag tror att anledningen är att man generellt tänker att det är väldigt få barn som har behov av tecken som stöd och därför inte inkluderar tecken i böcker. Det jag vill förmedla är att alla barns språkutveckling stimuleras av tecken som stöd – därför borde det vara en självklarhet i barnböcker för små barn, säger hon.
"Måste ligga steget före hela tiden"
Vilka har varit de största utmaningarna som du stött på i samhället sedan du blev mamma?
– Den största utmaningen har varit vägen in i förskola respektive skola. Det är många val som ska göras och det krävs att man är väldigt aktiv som förälder för att det ska bli bra. Man måste ligga steget före hela tiden.
Viktigt att förskola och skola tar ansvar
På frågan om vad hon tycker att förskolor och skolor skulle kunna göra bättre för att underlätta och inkludera barn med Downs syndrom belyser hon vikten i att framhålla olika typer av kommunikation. Men inte bara för barn med funktionsvariation, utan för hela barngruppen.
– Att arbeta med ett förhållningssätt som har sin utgångspunkt i alternativ och kompletterande kommunikation bidrar till en tydlighet i hela barngruppen och i synnerhet för barn som har behov av extra stöd, säger hon och tillägger:
– Vad som också är viktigt är att både förskola och skola tar ett ansvar och lotsar familjer runt ett barn med funktionsvariation. Det är svårt som förälder att veta vilka steg som behöver tas och vilka rättigheter du har. Samhället behöver bli bättre på att stötta och upplysa kring detta.
Olikheter berikar
I boken “Adelina och de rockiga sockorna” får läsarna följa med Adelina när hon åker ut på äventyr till sin mormor och morfars landställe för att fira Rocka sockorna-dagen. På varje sida i boken finns ett tecken, samt en QR-kod som tar läsaren till rörligt material där Adelina och mamma Linda visar hur olika tecken görs.
Det Linda vill förmedla med sin bokserie om Adelina är att olikheter berikar. Att vi alla är unika personligheter som är bra på olika saker, berättar hon.
"Oerhört stolt"
Sjuåriga Adelina, som bokserien är inspirerad av, är väldigt social och älskar när det händer saker, berättar mamma Linda. Att bada, simma och dansa är några av de saker som Adelina tycker om – och att ha en egen bok är något hon är stolt över.
Vad tycker Adelina om att synas i sin helt egna bok?
– Hon är oerhört stolt förstås. I “Adelina och de rockiga sockorna” dyker även personer i närmaste familjen upp som karaktärer i boken och det tycker hon är riktigt kul.
Rocka sockorna-dagen, varför är den viktig?
– Den internationella Downs syndrom-dagen har blivit en symbol för att uppmärksamma allas lika värde och att olikheter berikar. Sociala medier, arbetsplatser och skolor fylls av färgglada sockor och det blir ett fint tillfälle att samtala kring inkludering och delaktighet för alla, säger Linda.
Du hittar Linda och Adelina på Instagram här!