Förkylningstider - undvik snoriga näsor
Våren är på ingång och med den kommer även snoriga näsor och förkylning hos barn. MinBebis har frågat Apotekaren Andreas Macura från Medicinera.se kring hur du kan undvika att ditt barn blir smittat och hur du lindrar förkylningen.
En förkylning är en virusinfektion som ger symtom i de övre luftvägarna som är i näsan, bihålorna, munnen, halsen och öronen.
Hur kan man förhindra att ens barn blir smittat eller smittar andra?
- Det är svårt att undvika att ens barn får en förkylning. I bästa fall leker och umgås barnet med många andra barn – perfekta förhållanden för ett förkylningsvirus att slå till.
Regelbunden handtvätt med tvål och/eller handsprit samt en god kost i allmänhet ger barnet de bästa skydden mot att bli förkyld. När barnet trots allt blir förkylt är bästa tipset att stanna hemma och låta barnet vila för snabbare återhämtning. En eller ett par dagar utan feber kan sägas vara lagom innan man tar med barnet till förskola igen.
Kan man motverka förkylning genom att äta rätt kost och frukt?
- Ja, eftersom nyttig mat ger ett starkare immunförsvar lär man få färre och/eller kortare förkylningar jämfört med om man äter dåligt. C-vitamin har visats kunna ge viss effekt mot förkylningsbesvär om man får i sig tillräckliga mängder. Frukt som är rik på c-vitamin kan därför vara en god idé.
Smittar grönt snor mest och blir man förkyld av kyla?
Hur är det egentligen med grönt snor och kyla? Stämmer det att grönt snor smittar mest och att barn blir förkyld av kyla? Andreas Macura reder ut påståendena.
Grönt snor smittar mest
- Färgad, tjock snuva kan vara ett tecken på infektion av ett förkylningsvirus. Snuvan kan vara genomskinlig de första dagarna. Tunn, genomskinlig rinnsnuva kan även vara ett tecken på allergi, så man bör vara uppmärksam på andra eventuella besvär barnet har, t ex klåda. ”Grönt snor” är ett tecken på att det pågår en virusinfektion som kroppen håller på att bekämpa och då finns det givetvis en viss risk att smitta andra.
Man blir förkyld av kyla
- Nej, man blir förkyld av virusinfektionen. Kyla kan i viss mån öka risken för infektion eftersom våra luftvägar kyls ner en aning. Detta kan i sin tur leda till att immunförsvaret nedsätts och att vi då blir mer mottagliga för virusangrepp just i luftvägarna. Det är dock ingenting som uppstår av sig själv. Vistas man i instängda miljöer tillsammans med många andra människor (t ex dagis) så ökar risken för smitta.
En studie bland dagisbarn visade att barn som fick vara ute mer blev förkylda färre gånger under vinterhalvåret jämfört med barn som fick kortare raster. Troligtvis berodde det på att längre vistelse inomhus gjorde att barnen oftare smittade varandra.
Sjukdomsförloppet börjar något dygn efter att man blivit smittad, oftast mår man som sämst de följande dagarna efter det. En till två veckor senare brukar man börja känna sig frisk igen. Förkylningen går oftast över av sig själv men ibland kan man behöva lindra den med receptfria mediciner.
Så kan du lindra förkylningen
Feber och huvudvärk lindras enklast med mediciner som Alvedon, Panodil eller Reliv. Dessa mediciner är säkra att ge även till små barn så länge man ger det i doser anpassade för barnets kroppsvikt. Högst 2 dygns behandling.
Nästäppa och snuva kan lindras med hjälp av nässpray eller näsdroppar. Det finns flera sorter på apoteken så se till att använda rätt styrka när du ger medicin till ditt barn.
Får barnet besvär med hosta finns receptfria hostmediciner man kan ge. Man använder olika hostmediciner beroende på om det är slemhosta eller torr rethosta.
Vissa mediciner kan lindra förkylningstillståndet i allmänhet och snabba på återhämtandet. Extra tillskott av c-vitamin kan också hjälpa till att bli frisk igen.
Vanliga symtom vid förkylning
- täppt i näsan
- snorig
- hosta
- irritation i halsen
- lindrig huvudvärk
- ibland feber
Kontakta din vårdcentral om du misstänker att ditt barn har fått följdsjukdomar av förkylningen som öroninflammation eller bihåleinflammation. Kontakta även vården om hostan blir värre och febern stiger.
Publicerad:2011-10-19
Uppdaterad: 2016-03-04