Vaccinationer

Tack vare det vaccinationssystem som infördes i Sverige på 1900-talet har många av de farligaste sjukdomarna mer eller mindre försvunnit. Att ge en vaccination innebär att med hjälp av ett vaccin låta kroppens immunförsvar bygga upp ett skydd mot en viss smitta. Vanligtvis uppstår inga allvarliga reaktioner i samband med en vaccination. En liten svullnad på vaccinationsstället eller lite feber hör till vanligheterna och brukar försvinna efter några dagar. Om ett barn har en akut infektionssjukdom med feber ska man inte vaccinera. För tidigt födda barn kan följa vaccinationsprogrammet som vanligt.


Äkta krupp - Difteri

Vaccineras vid 3, 5 och 12 månader, även vid 10 år.

Sjukdomen orsakas av en bakterie. Denna bakterie bildar ett gift (toxin) som kan skada många av kroppens organsystem, det är toxinet som ligger bakom mest av difterins symptom. Sjukdomen sprids endast mellan människor.

Stelkramp

Vaccineras vid 3, 5 och 12 månader, även vid 10 år.

Stelkrampsbakterier finns överallt på marken, den orsakas av en sporliknande bakterie som normalt finns i tarmen hos många djur, och även jord som har gödslats. Sjukdomen ger svåra kramper och andningsförlamning, och obehandlad kan den även leda till döden. Förlamningen orsakas av att bakterien bildar ett gift (toxin) som blockerar nervimpulserna från celler i ryggmärgen.

Stelkrampssporer finns i vanlig matjord, och kan därför uppkomma via sår i samband med vanligt trädgårdsarbete. Sjukdomen smittar inte direkt från person till person.

Kikhosta

Vaccineras vid 3, 5 och 12 månader, även vid 10 år.

Kikhosta är en infektion som orsakas av en bakterie som sätter sig i luftvägarna. Sjukdomen räknas vara den mest smittosamma bakterieinfektion som finns i Sverige.

Barnförlamning - Polio

Vaccineras vid 3, 5 och 12 månader, även vid 5-6 år.

Sjukdomen orsakas av poliovirus, som tillhör gruppen enterovirus. Virus utsöndras med avföring och smittan sprids framför allt via avloppsförorenat vatten. Polio kan också smittas vid närkontakt hos människor. Polio kan leda till bestående förlamning och död.

Hjärnhinneinflammation - Hib

Vaccination ges vid 3, 5 och 12 månader.

Innan vaccinationen infördes 1992 mot Hib var Hib den vanligaste orsaken till hjärnhinneinflammation (meningit) och blodförgiftning bland spädbarn och förskolebarn. Sjukdomen hade ett snabbt förlopp och en hög dödlighet. Idag är det ytterst sällsynt med allvarliga sjukdomar orsakade av Hib bland barn.

Mässling

Vaccination ges vid 18 månader och även vid 12 år.

Mässling orsakas av ett virus som tillhör gruppen paramyxovirus. Sjukdomen är en av de mest smittsamma sjukdomar människan känner till. Smittämnet sprids via utandningsluften och till andra personer via luftvägar eller ögonens slemhinnor. Sjukdomen ger hög feber , hosta och utslag. Komplikationerna är mycket svåra och det är stor risk för hjärninflammation.

Påssjuka

Vaccineras vid 18 månader och 12 år.

Påssjuka orsakas precis som mässling av ett virus som tillhör gruppen paramyxovirus. Sjukdomen drabbar spottkörtlarna och det centrala nervsystemet, vilket kan medföra hjärninflammation, dövhet och sterilitet.

Röda hund

Vaccineras vid 18 månader och 12 år.

Sjukdomen orsakas av ett rubellavirus, sjukdomen kan ge allvarliga skador på fostret hos gravida kvinnor. Sjukdomen sprids via luften som droppsmitta.

Tuberkulos - BCG

Sjukdomen orsakas av en bakterie som främst ger sig på lungorna, men även andra organ.

Ges till barn från 6 månaders ålder, som har ökad risk för tuberkulossmitta.

Hepatit B

Är ett virus som orsakar lever inflammation.

Ges endast till barn med ökad risk för hepatit B-smitta.

Källor: www.smittskyddsinstitutet.se och www.vardguiden.se


Fem tycker till

Vi har frågat fem stycken mammor i olika åldrar om hur de har upplevt mammalivet.


Gravid

Visst är det underbart att vara gravid. Men kanske inte alltid, eller för alla. Vissa glider igenom sina graviditeter utan minst bekymmer, medan andra får gå igenom hela registret med åkommor och mindre komplikationer...


Amning

Amning är det bästa alternativet för den nyfödda. Men om inte det går, vad gör man då?


Dygnsrytmen

Direkt efter förlossningen är barnet ganska piggt och vill suga på bröstet. Låt barnet suga så ofta det vill, ju mer du ammar desto mer mjölk produceras och du kommer snabbare igång med amningen...


Det nappar på skansen

En mycket varm sommardag i början på juli besökte Minbebis.com Skansen, en djur- och kulturpark i Stockholm. ...


När du reser utomlands med barn

När du ska åka utomlands med ditt barn bör du tänka på att ha med dig rätt packning. ...


Gulsot hos spädbarn

De vanligaste fallen av gulsot hos spädbarn är hos dem som är för tidigt födda, och då levern inte är fullt utvecklad. Den här typen av gulsot botas enkelt med ljusterapi, eftersom ljus hjälper kroppen att bryta ner bilirubin, ett ämne med väldigt stark gul färg, och ...

/
stats