Rätt mat när du ammar

När du ammar är det viktigt att äta rätt mat. Du ska få i dig fibrer, vitaminer, mineraler och kolhydrater. Ät enligt tallriksmodellen och du får i dig lite av varje, varje dag. Fisk är gott och bra men inte alla fiskar. En del innehåller miljögifter och dessa ska du avstå.


Tallriksmodellen är indelad i tre stycken kategorier. Ät lunch och middag enligt tallriksmodellen. Ett par extra mellanmål som du kan fördela under dagen när det behövs med frukt och grönsaker.

  • Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Här får du i dig fibrer, vitaminer och mineraler.
  • Potatis, ris, pasta och bröd. Näring med rätt kolhydrater.
  • Kött, fisk och ägg. Dessa tre ger dig proteiner och viktiga mineraler som zink och järn.
  • Drick minst en liter extra vatten om dagen när du ammar.

Ät fisk, men inte alla fiskar

Ät gärna fisk, men akta dig för de fiskar som kan innehålla miljöföroreningar eller skadliga bakterier. Här får du listan över fiskarna som du kan frossa i och firrarna som du bör avstå.

Ät så mycket du vill av:

  • Torsk, kolja, sej och annan fisk från öppna hav.
  • Spätta.
  • Odlad fisk, Stillahavslax, lax och sill från Västkusten.
  • Fiskbullar, fiskpinnar och inlagd sill.
  • Räkor, hummer, krabba och kräftor.

Ät en gång i månaden men inte mer:

  • Strömming och sill från Östersjön och Bottniska viken.
  • Vildfångad röding från Vättern.
  • Vildfångad lax och vildfångad öring från Vänern, Östersjön och Bottniska viken.

Ät inte dessa fiskar:

  • Abborre, gädda, gös, lake, ål och stor hälleflundra.
  • Lever från torsk och lake.
  • Gravad fisk (om den inte är nygravad), råa skaldjur till exempel ostron.

Källa: Råd till dig som ammar av Nestlé barnmat

/
stats